Lifestyle

Komentari 1

Matične stanice jajnika mogle bi biti rješenje za neplodnost

Matične stanice jajnika mogle bi biti rješenje za  neplodnost

Znanstvenici su uspjeli izolirati matične stanice iz jajnika iz kojih su u laboratoriju proizveli jajne stanice koje se mogu oploditi i usaditi u tijelo, pokazalo je istraživanje

Američki znanstvenici iz Opće bolnice u Massachusettsu pronašli su matične stanice u jajnicima iz kojih će moći proizvesti neograničenu zalihu jajašca. Ovo bi otkriće moglo revolucionirati umjetnu oplodnju. 

Uspjeli su izolirati matične stanice iz jajnika žene iz kojih su proizveli nezrele jajne stanice, oocite, koji se mogu oploditi. Potom su ih usadili u jajnike ženki miševa odakle su normalno rasle sljedeća dva tjedna, potvrđuje istraživanje. Ovi rezultati protive se dosadašnjoj tvrdnji da žene imaju ograničen broj jajašca, piše ABC.

- Ovo bi otkriće moglo pomoći neplodnim parovima, pa čak i odgoditi vrijeme propadanja jajnih stanica - tvrdi autor studije dr. Jonathan Tilly.  

Najviše oocita žena ima još kao fetus, oko sedam milijuna, a do rođenja se taj broj smanji za milijun. Dok puberteta izgubi još 300.000, a po ulasku u menopauzu oni nestaju.

Najčitaniji članci