Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

MDMA će se moći prilagoditi za liječenje mentalnih bolesti?

MDMA će se moći prilagoditi za liječenje mentalnih bolesti?
1

Sposobnost MDMA-e da poboljša društvenost dovela je i do istraživanja koja su proučavala njegove prednosti za razna druga stanja, poput socijalne anksioznosti kod osoba s autizmom

VIDEO

MDMA ili ekstazi, nekada je bila samo i isključivo nezakonita droga, popularna u plesnim klubovima. No, takvo se stajalište posljednjih godina promijenilo. Ova tvar, koja je poznata po svojoj sposobnosti da stvara osjećaj euforije i naklonosti prema drugima, razvila je svoji novi identitet kao obećavajuće terapijsko sredstvo.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Lijek za rak panobinostat 01:55

Znanstvenici trenutno istražuju terapiju koja će se, uz pomoć MDMA-e, korisititi kao potencijalni tretman za post-traumatski stresni poremećaj. Sposobnost MDMA-e da poboljša društvenost dovela je i do istraživanja koja su proučavala njegove prednosti za razna druga stanja, poput socijalne anksioznosti kod osoba s autizmom.

Unatoč njenim terapijskim prednostima, među znanstvenicima i dalje postoji zabrinutost da se MDMA može zloupotrijebiti jer njezini učinci poput ugode ljude mogu učiniti ovisnima.

- Ovaj lijek nema ni na koji način potencijal za ovisnost, ali ima potencijal za zlouporabu - tvrdi Robert Malenka, profesor psihijatrije i znanosti o ponašanju na Sveučilištu Stanford. Novo istraživanje Malenke i njegovog tima sugerira da je moguće zaobići taj rizik. Rezultati otkrivaju da se MDMA sposobnost povećanja društvenosti i ugodnim svojstvima kontroliraju različitim putevima u mozgu, barem što se tiče miševa. To otkriće otvara mogućnost razvoja sigurnije verzije lijeka.

Prethodna istraživanja Malenkinog tima otkrila su da MDMA potiče otpuštanje i serotonina i dopamina u mozgu. Postojeći dokazi sugerirali su da su učinci lijeka na društvenost mogu bili povezani sa serotoninom i njegovim ovisničkim potencijalom, dopaminom.

- Odvajanje prosocijalnog ponašanja od ovisnosti ima ogromne posljedice na razvoj lijeka - tvrdi Boris Heifets, anesteziolog iz Stanforda i glavni autor najnovijeg istraživanja.

Istraživači su stoga proveli dugi niz eksperimenata kako bi odvojili jedno od drugoga. Naime, ubrizgavali su MDMA u miševe, sam ili u kombinaciji s lijekovima koji blokiraju unos serotonina ili dopamina. Tim je tako ispitao utjecaj MDMA na društvenost postavljanjem pojedinačnih miševa u kućište s dvije međusobno povezane komore s obje strane.

U jednoj je druga životinja, a u drugoj neživi predmet. Zatim je zabilježeno koliko su glodavci proveli vremena u svakom krilu. Da bi procijenili korisne učinke lijeka, istraživači su primijetili jesu li miševi proveli više vremena u odjeljku u kojem su primali MDMA, ili u onom u kojem nisu.

Začin, a ne droga: Konoplja je tu zbog arome, a ne ‘veselja’
Začin, a ne droga: Konoplja je tu zbog arome, a ne ‘veselja’

Kroz ove testove, tim je pokazao da učinci MDMA na društvenost ovise o serotoninu koji se oslobađa u središnjem živčanom sustavu. S druge strane, ugodna svojstva droge bila su povezana s oslobađanjem dopamina u istoj regiji mozga, a taj je proces povezan s ovisničkim osobinama drugih droga, poput kokaina.

Istraživači su također otkrili da blokiranje određenog serotoninskog receptora s drugim lijekom eliminira učinke MDMA na društvenost uz očuvanje njegovih korisnih svojstava. Osim toga, otkrili su da fenfluramin, ukinut dijetni lijek koji oslobađa serotonin, ali ne i dopamin, može oponašati prosocijalne učinke MDMA.

Ovi nalazi paralelni su s onim što su istraživači ranije objavili kod ljudi, kaže Matthias Liechti, profesor kliničke farmakologije u Sveučilišnoj bolnici Basel u Švicarskoj

- Ovo istraživanje koristi mnoge modele miševa i genetičke pristupe da bi potvrdili dobre mehanizam djelovanja MDMA - kaže, međutim i upozorava kako samo terapijsko ispitivanje na ljudima može definirati koristi i rizike primjene MDMA kod pacijenata.

Alternativni lijek testiran u istraživanju, fenfluramin, bio je ključni sastojak nekad popularne dijetalne tablete nazvane fen-fen. Fen-fen je skinut s polica 1997. godine nakon što je veliki broj ljudi doživio štetne nuspojave, poput oštećenja srčanih zalistaka, što ga čini malo vjerojatnim kandidatom za 'bolju verziju' MDMA.

Presadili testis jednog blizanca na drugog - uspješno u Srbiji
Presadili testis jednog blizanca na drugog - uspješno u Srbiji

No, tvrtka MapLight Therapeutics, trenutno testira drugog kandidata za lijek, na temelju njegovog laboratorijskog istraživanja. Ti podaci uključuju posljednja otkrića njegove grupe o učincima serotonina specifičnih za MDMA, kao i drugo nedabvno istraživanje koje je pokazalo da aktiviranje receptora za serotonin 1B može poboljšati socijalni deficit u kod mišjeg modela autizma. Tvrtka se nada da će već idućeg ljeta pokrenuti kliničko ispitivanje lijeka za osobe s autizmom, piše Scientific American.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

21:06
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Recept za domaći pelinkovac
PRIPREMA JE JEDNOSTAVNA

Recept za domaći pelinkovac

Tri žlice listova pelina i cvjetnih vrhova dobro usitnite i stavite u staklenu bocu. Prelijte jednom litrom crnog ili bijelog vina te umiješajte od 150 do 200 grama meda i dobro zatvorite