Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

'Med se slaže s tjesteninom i mesom, a dodaje se na kraju'

'Med se slaže s tjesteninom i mesom, a dodaje se na kraju'

Za slana je jela idealan med blažeg okusa, poput lipova i bagremova kojih se dodaje tek žličica, kaže chef Josip Janjić i otkriva recept za fantastična pačja prsa u umaku od meda

VIDEO

Med se odlično slaže s tjesteninom, ali i s mesnim jelima te morskim plodovima, tvrdi chef Josip Janjić iz konobe 2. peron.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:29

- Med i meso se vole, isto kao i med te domaća tjestenina s orasima. Med se može koristiti u nebrojeno slatkih i slanih recepata, a u kombinaciji s kozicama također pruža neodoljiv zalogaj - tvrdi chef.

Naglašava da je sve stvar osobnog ukusa, ali i doziranja meda kao slatkog motiva slanom jelu. Jedan od savjeta za pripremu delicija s medom uključuje i to da se koristi med blažeg okusa, poput bagremova ili onoga od lipe, a i livadski med ulazi u tu kombinaciju.

'Šećer' na kraju

- Med se uvijek dodaje na kraju pripreme jela, jer tad ne gubi svoja ljekovita svojstva, a hrana je ukusnija. Također je važno ne stavljati previše meda u slana jela, kako ne bi bila preslatka. Tek žlica–dvije dovoljne su za potpuni užitak za nepce. Osim toga, ako kuhate, primjerice, svježe ocijeđeni sok od naranče i jabuka te dodate u to malo meda, to postaje baza za brojna jela i sve je brže gotovo - rekao je chef povodom 3. dana mednih delicija, gastronomske ponude jela s pčelinjim proizvodima u ugostiteljskim objektima na području turističke zajednice središnje Istre.

Novi kulinarski trend: Kuhaju povrće i ribu u perilici za suđe
Novi kulinarski trend: Kuhaju povrće i ribu u perilici za suđe

Manifestacija traje sve do kraja ovoga mjeseca, a brojni ugostitelji nude razne delicije obogaćene pčelinjim proizvodima, sve u cilju jačanja gastronomske ponude središnje Istre te daljnjeg povezivanja OPG-ova, medara i ugostitelja u razdoblju predsezone.

Sezonska blaga

Osam konoba i agroturizama sudjeluje ove godine s brojnim kreativnim jelima na bazi meda, a među njima je i konoba 2. peron, smještena u Cerovlju kraj Pazina. Cerovlje svoj razvoj najviše duguje gradnji željezničke pruge, pa vlasnici kažu da je upravo od tuda i naziv 2. peron, sigurne stanice za nezaboravni gastronomski užitak.

Ono si što jedeš: Ljubitelji ljute hrane više se seksaju i putuju
Ono si što jedeš: Ljubitelji ljute hrane više se seksaju i putuju

- Naša kuhinja je prilagođena godišnjim dobima, a unutrašnjost Istre prepuna je domaćih namirnica - vrganja, šparoga, tartufa, domaćeg pršuta, sira, skute, maslinova ulja, a tu je upravo i domaći med iz Cerovlja - rekli su nam vlasnici tog obiteljskog restorana, Armando i Mariela Lušetić.

Pačja prsa u umaku od istarskog muškata, meda i naranče

SASTOJCI: 200 g pačjih prsa, 100 g krumpira, 50 g tikvica, 50 g meda, 0,5 dl muškata

SASTOJCI: Pačja prsa pecite u tavi tri minute sa svake strane. Izvadite sa strane i narežite na ploške. Za prilog skuhajte krumpir i tikvice, usitnite štapnim mikserom i zapecite 4-5 minuta u pećnici na 250 stupnjeva. Napravite umak od soka naranče, meda i muškata, reducirajte ga i njime prelijte pečena pačja prsa.

S NJIMA TREBA OPREZNO: Ovi horoskopski znakovi su najviše frustrirani, bolje im se nemojte zamjeriti

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'