Obavijesti

Lifestyle

Komentari 53

Mediteranski ručak od povrća i ribe za Veliki petak ili svaki dan

Mediteranski ručak od povrća i ribe za Veliki petak ili svaki dan
4

Glavna namirnica na jelovniku je riba poput šarana ili oslića, no želite li izbjeći meso, možete pripremiti i brzu pogaču ili povrće punjeno kuhanom rižom i gljivama

VIDEO

Osim ribe, koja se uglavnom priprema za ručak, na Veliki petak u kontinentalnom dijelu Hrvatske jede se i grah, a oni koji se požele zasladiti, najčešće biraju suho voće, kompote, savijače od sira te tijesto s orasima i makom. Na sjeveru Hrvatske jedu se šaran i štuka, a u Istri, Primorju i Dalmaciji morski plodovi. Vrlo često priprema se i bakalar, a jeftinije varijante jela uključuju oslića, tunjevinu i srdele. 

Pripremite okruglice od tunjevine s tjesteninom. Skuhajte špagete u slanoj vodi. Gotov umak od rajčice razrijedite s malo temeljca i kuhajte na srednjoj vatri. U međuvremenu u blenderu usitnite kruh, češnjak, parmezan, limunovu koricu, tunjevinu, peršin i jaja. Oblikujte kuglice od smjese pa ih dodajte umaku od rajčice. Kuhajte desetak minuta te pomiješajte sa špagetima. Pospite peršinom i poslužite. Tunom možete nadjenuti i brzu pogaču - pomiješajte dvije šalice jogurta, četiri šalice brašna, 25 g praška za pecivo i malo soli. Izmiješajte, zamijesite tijesto i stavite ga na namašćen lim za pečenje. Nadjenite tunom i pecite dok ne porumeni. Možete pripremiti i paprike. Nasjeckajte poriluk, rajčice i bukovače. Prepržite češnjak začinjen paprikom u prahu pa dodajte kuhanu rižu. Začinite i umiješajte malo bosiljka te time i povrćem napunite paprike. Pecite oko pola sata na 180°C. 

Osim toga, obitelj i najbliže za stolom razveselite i šarenom roladom od povrća. Blanširajte krumpir i špinat pa ih začinite. Zgnječite i razvaljajte poput tijesta. Skuhajte mrkvu i narežite je na kockice pa pomiješajte s kuhanom rižom. Posolite pa dodajte peršin, slatku papriku u prahu, češnjak i šampinjone. Time nadjenite koru od krumpira, zarolajte i ostavite u hladnjaku dva sata prije posluživanja.

Quiche od srdela i povrća

Sastojci: 300 g lisnatog tijesta, 5 jaja, šalica mlijeka, 1/2 žličice soli, 1/2 žličice papra, 1,5 šalica prepolovljenih cherry rajčica, 2 mlada luka, 1/4 šalice naribanog parmezana, 1/4 šalice naribane gaude, 1/2 šalice listića bosiljka ili vlasca za ukras, 200 g srdela

Priprema: Ugrijte pećnicu na 190°C. Namastite okrugli lim za pečenje. Razvaljajte tijesto i utisnite ga u kalup. Ostavite u hladnjaku 20 minuta. Pecite 15 minuta nenadjeveno, ali tako da preko tijesta stavite neki teret. Napravite nadjev. Istucite jaja i mlijeko pa začinite. Poredajte polovice rajčica preko pečenog tijesta pa pospite nasjeckanim lukom. Preko prelijte jaja. Pospite sirevima pa preko poredajte srdele. Pecite 30-40 minuta te ukrasite bosiljkom ili vlascem i poslužite. 

Pečeni brancin s povrćem

Sastojci: 1,5 kg brancina, 300 g krumpira, 250 g mrkvi, 300 g crvene paprike, 150 g špinata, 150 g luka, ulje, sol, limun, ružmarin, majčina dušica, vezica peršina, 150 g maslaca, 1/2 patlidžana, 100 g cherry rajčica

Priprema: Očistite ribu pa je operite i posolite. U utrobu stavite malo ružmarina, majčine dušice i peršina. Složite brancin u posudu za pečenje koju ste namastili maslacem, okolo poredajte kriške limuna te preostale sastojke. Pecite 30-40 minuta na 180°C. 

Pita od lososa i špinata

Sastojci: 400 g fileta lososa, sol, 1/2 žličice češnjaka u prahu, 500 g lisnatog tijesta, 1/3 šalice kupovnog pesta, 200 g špinata

Priprema: Ugrijte pećnicu na 180°C. Začinite filete lososa solju i češnjakom u prahu. Razvaljajte tijesto pa preko stavite špinat tako da ostane rupa između špinata u sredini tijesta. Preko špinata stavite losos te ga premažite pestom. Rubove tijesta malo premažite vodom. Preklopite i prstima pritisnite rubove. Pecite 20-25 minuta. 

Riblje rolice s bundevom i krumpirima

Sastojci: 4-5 fileta pastrve, 200 g bundeve, 200 g krumpira, nekoliko grančica majčine dušice ili drugog začina, 3-4 žlice maslinova ulja, žličica soli, žličica papra

Priprema: Posolite i popaprite ribu. Narežite bundevu i krumpire na kockice. Ribu zarolajte pa okolo omotajte grančicama začina. Sve zalijte maslinovim uljem te još začinite. Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici oko 50 minuta na 180°C.

Članak je preuzet iz gastromagazina Skuhatćute. Potražite ga svake subote uz 24sata na kioscima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku