Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Meksička kuhinja: Uz umake i čips postaje kulinarska delicija

Meksička kuhinja: Uz umake i čips postaje kulinarska delicija
4

Meksička gastrofiesta počinje brzim i lakim šalšama za tortille, a različitim vrstama umaka putuje se od egzotičnih otoka do oktoberfesta, uz pomoć piva i badema

Bez obzira na to je li na televiziji važna utakmica, u posjet dolaze prijatelji koji su se “na vrijeme” najavili ili se jednostavno želite opustiti nakon napornog dana, tortilla-čips sa šalšom uvijek je dobitna kombinacija. Uz malo mašte u vrlo kratkom vremenu možete kreirati praktične, ali prije svega “uzbudljive” zalogaje. Eksperimentiranje s nebrojenim kombinacijama najbolje je početi jednostavnim umakom od jaja i majoneze. 

Na komade izrežite osam tvrdo kuhanih jaja i pomiješajte s četvrtinom šalice majoneze. Dodajte žlicu senfa i narezani krastavac. Prema želji nadopunite tabascom, crvenom paprikom i paprom te ukrasite listovima peršina. I blagi umak od sira s ružmarinom gotov je u trenu. Zgnječite češanj češnjaka te pomiješajte s četvrtinom šalice maslinova ulja. Dodajte zeleni papar i žlicu nasjeckanog ružmarina. Na kraju umiješajte i 40 dag svježega kravljeg sira te prelijte s još maslinova ulja i uživajte u pikantnom okusu. Umak se može napraviti i od špinata.

Skuhajte špinat i nasjeckajte ga na komadiće s češnjem češnjaka. Dodajte jogurt i četvrt čaše usitnjenih oraha te žličicu estragona, kopra i korijandra. Kako bi sve bilo ukusnije, dodajte žlicu crvenog papra i dobro posolite. Tako ćete dobiti neobičnu kombinaciju neutralnog špinata i oraha s vrlo snažnim začinima.

Mediteranska šalša

SASTOJCI: šalica crnih maslina, 3 inćuna, 2 žlice maslinova ulja, kapari, žlica limunova ulja (ili maslinova), žlica peršina, žlica majčine dušice, češanj češnjaka

Masline i inćune stavite u blender. Dodajte maslinovo i limunovo ulje te češnjak. Nakon što ste sve izmiksali, dodajte nasjeckanog peršina i majčine dušice. Ovaj jednostavan umak pružit će vam bogatstvo mediteranskih okusa.

Umak s metvicom

SASTOJCI: 2 rajčice, ljutika, češanj češnjaka, žlica svježe metvice, žlica soli

Pirjajte rajčice sve dok ne omekšaju i nakon toga ih ostavite da se ohlade. Dodajte im nasjeckanog češnjaka, ljutike, metvice i soli. 

Morski tortilla-umak

SASTOJCI: 25 dag dagnji, žlica nasjeckanog peršina, 1/2 šalice svježegA kravljeg sira i majoneze, 1/2 češnja nasjeckanog češnjaka, žlica kurkume, 1/2 žlice soli, žlica papra, žlica limunova soka

Usitnite dagnje te ih pomiješajte sa sirom i majonezom. Dodajte češnjak i limunov sok. Nakon toga sve začinite kurkumom, solju i paprom. 

Guacamole

SASTOJCI: 3 avokada, 1/2 šalice češnjaka, 2 čili paprike, rajčica, korijandar, žlica limetina soka, žlica soli

Pomiješajte tri avokada s nasjeckanim češnjakom. Dodajte čili papriku narezanu na komade i rajčicu. U smjesu ulijte limetin sok, posolite i sve dobro promiješajte. Ovaj klasični meksički umak izaziva osjećaj punine u ustima i istodobno iznenađuje svojim neobično snažnim aromama.

Oprezno! 

Ljudi se lako zaborave i “počiste” sve sa stola. No tortilla-čips s umacima je kaloričan i zahtijeva umjerenost. 

Duša partyja 

Pikantan okus šalše poboljšava raspoloženje, a istodobno je praktičan za zabave jer nema pranja posuđa. 

I šalša je bolja uz bademe, pivo ili kikiriki

Jedna od klasičnih šalši priprema se od četiriju narezane rajčice kojima se doda narezani crveni luk i nasjeckani češanj češnjaka. Posolite i umiješajte usitnjeni korijandar. Tropska varijanta ove šalše uključuje kao dodatak tri šalice narezanog ananasa i mango umjesto rajčice te komade đumbira umjesto češnjaka. Svemu se doda malo ruma i zelenog papra. Tropska šalša iznenadit će vas izuzetno neobičnim i pomalo ekscentričnim kombinacijama okusa. 

Obožavatelji piva sigurno neće propustiti probati sljedeći posebni umak. Na ulju propržite tri žlice nasjeckanog češnjaka te nakon toga dodajte žlicu zelenog čilija, dvije žlice brašna i 1/3 čaše piva. U tavu još narežite 15 dag sira cheddara i malo korijandra. Kuhajte sve dok se sir ne istopi i nakon toga poslužite. Ovaj umak će vas oduševiti posebnim pivskim okusom.

Slatko-ljuti umak

SASTOJCI: limenka kokosova mlijeka, 1/3 šalice maslaca od kikirikija, žlica nasjeckanog ružmarina, 2 žlice crvenog curryja, 2 žlice smeđeg šećera, žlica sojina umaka, žlica limunova soka

Kokosovo ulje pomiješajte s maslacem od kikirikija. Dodajte ružmarin, curry i smeđi šećer. Začinite sojinim umakom i limunovim sokom. Ovaj slatko-ljuti umak ima razbuđujući učinak i sve koji ga probaju pokreće na akciju.

Šalša s inćunima

SASTOJCI: šalica peršina, šalica bosiljka, žlica zelenog papra, 2 žlice kapara, 3 žlice vinskog octa, 2 inćuna, 2 češnja češnjaka, 1/3 šalice maslinova ulja, žlica soli

Pomiješajte nasjeckani peršin i bosiljak s inćunima te dodajte papra. U smjesu stavite maslinovo ulje, vinski ocat i nasjeckani češnjak. Posolite i od svega napravite ukusni pire.

Pilći umak s grahom

SASTOJCI: 1/2 luka, 2 češnja češnjaka, 2 žlice kumina, 2 žlice maslinova ulja, 2 limenke meksičkoga graha, žlica soli

U tavi prepržite nasjeckani luk i češnjak na maslinovu ulju. Dodajte kumina, meksičkoga graha i soli. Ovu smjesu miješajte dodajući pileći temeljac sve dok ne dobije kremasti izgled.

Pikantni pire od rajčica i crvene paprike

SASTOJCI: 1/2 šalice badema, 2 crvene paprike, 2 rajčice, češanj češnjaka, žlica dimljene paprike, 2 žlice vinskog octa, 1/4 šalice maslinova ulja

Bademe namočite u vodi i ogulite, narežite na komade i pomiješate s pečenim crvenim paprikama. Dodajte komadiće rajčice i nasjeckani češnjak. Začinite maslinovim uljem, paprikom i octom. Od ove smjese napravite pire i servirajte s tortilla-čipsom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
Znanstvenici pronašli 'prekidač za kolesterol', milijuni života mogli bi biti spašeni
OZBILJAN KORAK NAPRIJED

Znanstvenici pronašli 'prekidač za kolesterol', milijuni života mogli bi biti spašeni

Ova su otkrića iznimno važna jer znamo da prekomjerno nakupljanje kolesterola u makrofagima dovodi do začepljenja arterija, bolesti srca i brojnih drugih stanja
Dnevni horoskop za srijedu 9. srpnja: Bik će biti nemirna duha, Ribe će biti originalne...
ŠTO NAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za srijedu 9. srpnja: Bik će biti nemirna duha, Ribe će biti originalne...

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 9. srpnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje