Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
12 komentara

Meso izvan hladnjaka može biti najviše pola sata nakon kupnje

Na suncu se ne smiju ostavljati mliječni proizvodi i kremasti kolači, a za grickanje na plaži najbolje je ponijeti voće i kekse koji na suncu mogu biti i do nekoliko sati bez da će se pokvariti

Foto: Dreamstime
12 komentara

Jaja, svježe meso i mliječni proizvodi namirnice su na koje po velikim vrućinama treba posebno pripaziti, i ne treba ih ostavljati na temperaturi višoj od 30°C duže od pola sata. 

Foto: Dreamstime

Najčešće bakterije koje uzrokuju trovanje hranom su salmonela i kampilobakter. Trovanja su moguća i s mnogim drugim bakterijama, ali su najčešći uzročnici trovanja ipak virusi; npr. norovirusi.

POGLEDAJTE VIDEO:

 

Oni se nalaze u hrani koju dodirujemo prljavim rukama – ali ne mogu se razmnožavati kao bakterije. Ako je hrana pokvarena tako da drugačije izgleda ili ima neuobičajen miris, ne smije se jesti.

POGLEDAJTE VIDEO:

No, kod patogenih bakterija nećete ni primijetiti da je hrana pokvarena. Tako naprimjer za salmonelu, osim ako je zastupljena u velikoj količini, nećete ni primijetiti da je prisutna, ako uz nju u hrani nema još nekih bakterija koje uzrokuju vidljiva kvarenja.

Bolesti putem zaražene hrane često zanemarujemo, ali trovanja hranom u restoranu treba obavezno prijaviti sanitarnoj inspekciji da se zaraza ne bi širila, kaže dr. sc. Ivančica Kovaček, voditeljica Odjela za mikrobiološke analize hrane i predmeta opće uporabe na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo 'Andrija Štampar'.

Family holiday on Tenerife, Spain. Mother with children outdoors on ocean. TOP 5 SAVJETA ZA ZDRAVO LJETO Dječje bolesti: Upala ljeti vreba iz prljavog mora i od insekata

Opasnost od zaraze

Samo 20 minuta je potrebno da se jedna bakterija razmnoži u dvije na temperaturi iznad 30°C. Ako u hrani ima 1000 bakterija, za 20 minuta bit će ih 2000.

Prvi simptomi zaraze

Sat do dva je dovoljno vrijeme da se pokažu prvi simptomi zaraze nekim bakterijama, kao što je npr. stafilokok.

Foto: Dreamstime

Vrućina u autu

Temperaturu od 43°C će unutrašnjost parkiranog auta dosegnuti u sveg deset minuta ako je vani 36 °C.

Ubrzan porast

Temperatura unutrašnjosti auta po ljeti može se popeti za 20°C u samo 20 minuta.

KULINARSKI TRIKOVI Kuhajte kao profesionalac: Top devet savjeta američkog chefa

Neke bakterije vole toplinu

Povoljna temperatura za brže razvijanje bakterija je između 30 i 38°C. Važno je da se hrana iz trgovine što prije stavi u hladnjak.

Pažljivo i na plaži

Za plažu su dobri keksi ili voće. Ostalu hranu nikako nije preporučljivo držati na suncu. Konzerviranu hranu treba odmah pojesti.

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

Kolači

Ljudi često ostavljaju kremaste kolače izvan hladnjaka prilikom proslava i tako riskiraju zarazu. Kolači se moraju držati na hladnom.

Svježa hrana

Za hranu poput svježeg mesa i ribe, mliječnih proizvoda i jaja idealna je temperatura hladnjaka  od 2 do 4°C.

Foto: Dreamstime

Inkubacija

Od 12 do 48 sati je vrijeme potrebno za inkubaciju bakterije salmonele. U tom se periodu jave prvi simptomi zaraze.

Naziv hrane

Kupljeno svježe meso na viskom ljetnim temperaturama treba odložiti u hladnjak u roku od 30 minuta kako se ne bi riskiralo množenje bakterija i kvarenje.

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

Trovanje hranom 

Najčešći, ali ne i jedini simptomi trovanja hranom su mučnina, bol u trbuhu, opća slabost, povraćanje i proljev koji može dovesti do dehidracije pa je ponekad potrebna i liječnička pomoć

NEUSPJEŠNE VEZE: Ovi horoskopski znakovi ne idu zajedno i ne podnose se

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message