Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Metabolizam se potiče vodom, vlaknima, šetnjom i doručkom

Metabolizam se potiče vodom, vlaknima, šetnjom i doručkom
1

Zdravi međuobroci, hrana bogata proteinima koji izgrađuju mišiće, hladna voda te raniji odlazak na spavanje ubrzavaju metabolizam i potiču na zdravo mršavljenje

VIDEO

Ako želite ubrzati svoj metabolizam i smršavjeti, zaboravite na dijetu upozoravaju liječnici. Ograničavanje kalorija ubija metabolizam i tijelo se prilagođava na izgladnjivanje tako da usporava metabolizam. Ukoliko nastavite jesti manje hrane, počet će se trošiti mišićna masa, a masti skladištiti. Recept je jesti više zdravih nutritivnih namirnica koje zasite, umjesto praznih kalorija u obliku šećera i masti.

Ranije u krevet

Ljudi koji idu ranije u krevet ranije imaju brži metabolizam, otkrila je finska studija na jednojajčanim blizancima. Braća i sestre koji su išli ranije spavati i ranije se dizali imali su manji postotak masnoće u tijelu, ali bili su i pod manjim stresom. 

Jedite više proteina

Tijelu su potrebni proteini kako bi moglo održavati mišićnu masu. Liječnici preporučuju svaki dan unositi od 0,8 do jednog grama po kilogramu tjelesne težine. Ako uvedete u dan zdrave međuobroke, poput šalice jogurta, šake orašastih plodova i porcije krtog mesa, učinit ćete uslugu svome metabolizmu i pokrenuti ga. Osim toga, studije su pokazale da proteini mogu ubrzati potrošnju kalorija u organizmu za 35 posto nakon obroka.

Odaberite organsko

Iako su organske namirnice skuplje, ako ste u prilici uvijek ih radije odaberite nego one iz umjetnog uzgoja. Toksini iz GMO hrane i aditivi usporavaju prirodni proces sagorijevanja masti. Birajte organsko pri kupnji celera, breskvi, jagoda, kelja, krumpira i grožđa, jer upravo to voće i povrće najčešće sadrži velike količine pesticida.

Krećite se

Ako na poslu cijeli dan sjedite, trudite se što češće ustati i prošetati. Jedna je švicarska studija otkrila da četiri sata neaktivnosti prouzročuje "blokadu" enzima koji kontroliraju sagorijevanje masnoća. 

Pijenje hladne vode

Šest čaša od dva dcl vode na dan mogu ubrzati metabolizam tako da sagori 50 kalorija više na dan nego inače, utvrdila je njemačka studija. Na taj način može se smršavjeti i do pet kila godišnje.

Obavezan doručak

Doručak potiče rad metabolizma u rano jutro, a oni koji preskaču ovaj obrok imaju četverostruko veće šanse biti pretili u srednjoj i starijoj dobi. Što je kaloričniji to bolje, jer ćete tako unijeti manje kalorija tijekom dana.

Vlaknima protiv masnoća

Prehrana bogata vlaknima može ubrzati metabolizam za čak 30 posto. Hrana bogata vlaknima crijeva opskrbljuje korisnim bakterijama koje minimaliziraju broj loših bakterija i poboljšavaju probavu. Uz to, voće i povrće bogato vlaknima zadržava osjećaj sitosti.

Kava ili čaj

Kofein stimulira centralni živčani sustav, pa svakodnevno pijenje dvije šalice kave ili čaja ubrzava metabolizam za od pet do osam posto, tvrde japanski znanstvenici.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku