Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Mikrouljezi uskaču u tijelo i sa sapuna, novca, torbica

Prije pijenja iz limenke važno je oprati gornji dio jer se na njemu sakupljaju bakterije iz trgovina, a prebrisati valja i telefonsku slušalicu i tipkovnicu

Fotolia
Foto: Fotolia
2 komentara

Udahnete li, dodirnete ili bilo kako u tijelo unesete “okidače” bolesti, to ne znači da ćete se razboljeti jer je organizam naoružan “do zuba”, tvrde američki stručnjaci. Neutrofili i limfociti velikom preciznošću napadaju mikroskopske uljeze koji uđu. Ipak, 80 posto infekcija prenosi se međuljudskim kontaktima. Bakterije i virusi skrivaju se na naizgled nevinim mjestima kao što su ženske torbice ili muške aktovke. Bez obzira na to što iznutra blistaju od čistoće, izvana mogu biti prijenosnici uzročnika zaraze. Nametnici sa stolova ili podova zalijepe se za dno torbe - i za čas se nađu kod kuće, a ukućani ih potplatima ili rukama prenose dalje. Najnezgodnije mjesto na koje možete spustiti torbu jest pod u zahodu ili kupaonici. Odlazite li na zahod, radije je ostavite na vješalici. Jednako su opasne i muške lisnice, osobito ako su u džepovima hlača. Toplina koja se stvara tijekom sjedenja potiče razmnožavanje uzročnika zaraze, kojih na novčanicama ima napretek, a lako preko prstiju nalaze put do organizma. Stručnjaci savjetuju redovito pražnjenje lisnica od papira koji nepotrebno zauzimaju prostor, a pomažu u širenju gripe.
Opasni su i spremnici za sapun, iz kojih vrebaju štetne bakterije, a na dlanove ih uspijeva doprijeti čak 10 milijuna. Imate li spremnik, koristite se njime jednokratno, a u javnim kupaonicama pokušajte ga izbjeći ako ikako možete, savjetuju stručnjaci.

>>Tepisi na poslu ili kod kuće  savršeno su tlo za uzgajanje grinja, ali i bakterija te virusa. Zato se preporučuje redovita dezinfekcija. Stručnjaci savjetuju da ih, koliko god je to moguće, zamijenite lakoperivim površinama. Također, uvijek izujte cipele prije ulaska u kuću.

>>Imate li naviku držati daljinski upravljač u ruci, da možete mijenjati programe u vrijeme reklama - imajte na umu da toplina ruku  potiče razmožavanje virusa i bakterija.

>>Što je veći auto, to je više mjesta za klice, koje se sakupljaju na upravljaču, oko pepeljare i držača čaša. Dovoljno je kihnuti da se rasprše po cijeloj unutrašnjosti.

>>Od predmeta kojima se svaki dan koristite, najsigurnije je da će bakterije s telefona završiti na licu. Ne rabite tuđe i brišite ih antibakterijskim maramicama.

>>Zbog nakupljanja plijesni, gljivica, prašine, kemikalija i vlakana svakih deset godina težina madraca može se udvostručiti.  A to je pravi raj za potencijalne uzročnike različitih zaraza.  

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message