Uz malo sode bikarbone grah se brže kuha, slanutak je mekši, a luk postaje staklast za tren. Dobar saveznik u brzini je i nož te što sitniji komadi namirnica
Mini kulinarski prečaci: Soda bikarbona ubrzava kuhanje
Prije no što počnete kuhati, upalite pećnicu ili štednjak te ugrijte vodu u loncu, savjetuje američki autor brojnih kuharica Mark Bittman.
- Obično najprije treba prepržiti češnjak ili luk. Kratko izmiksajte luk u multipraktiku pazeći da se ne pretvori u kašu. Češnjak stavite u zdjelicu, poklopite i protresite kao da mućkate koktel u shakeru - kaže Mark.
Kako biste uštedjeli vrijeme na pirjanju luka, pospite ga sodom bikarbonom zahvaljujući kojoj će brže postati staklast. Soda bikarbona ubrzat će kuhanje i slanutka te graha. Nakon kuhanja ih isperite pod mlazom vode te nastavite s pripremom. Kuhani krumpir najbrže ćete oguliti ako ga stavite u vodu s ledom, ostavite nekoliko trenutaka pa ga ogulite pod prstima.
- Niste li vješti u brzom sjeckanju; začine, poriluk ili blitvu najbrže je narezati kuhinjskim škarama - savjetuje Mark Bittman.
Prava temperatura
Ako vam za pripremu kolača trebaju jaja sobne temperature, jaja iz hladnjaka brzo ćete ugrijati ako ih stavite u zdjelu tople vode i ostavite da stoje pet minuta.
Fini sendvič
Kupite duguljasti kruh i umjesto više sendviča napravite samo jedan. Nakon što ste ga napunili mesom, povrćem i omiljenim umakom, narežite ga na onoliko komada koliko trebate.
Čim više usitnite
Velikim i debelim komadima hrane treba dugo da se skuhaju pa režite na što manje komade.
Zamrznuto
Limun, naranču ili slaninu zamrznite. Lakše će se rezati i ribati pa ćete uštedjeti na vremenu.
Mesne okruglice za brzinsku večeru
Najviše vremena oduzima valjanje okruglica, a to riješite jednostavno - nemojte ih valjati. Pomoću dviju žlica uzmite malu količinu smjese i stavite u tavu. Možda neće izgledati savršeno, ali bit će slasne i brzo gotove. S viškom mesnih okruglica možete napraviti i sendviče s povrćem.