Aromatično kuhano vino dobit ćete uz dodatak mahune vanilije, malo lovorovog lista te sok klementine i limete. Možete dodati cimet, anis i indijski oraščić
Miris zime u čaši: Kuhajte vino po receptu Jamieja Olivera
Iscijedite sok klementine i limete, dodajte mahunu vanilije i lovorov list, pomiješajte s vinom, zagrijte i uživajte u adventu, savjetuje poznati britanski chef Jamie Oliver.
Smatra da je njegova verzija kuhanog vina poput Božića u čaši koji se ne smije propustiti.
- To je prekrasno slavlje svih božićnih začina poput zvjezdastog anisa, cimeta i indijskog oraščića. Ako imate neki začin koji obožavate, a nije nužno zimski, slobodno se poigrajte s okusima jer nećete pogriješiti - savjetuje Jamie Oliver.
Da se sa začinima u kuhanom vinu može eksperimentirati, slaže se i poznata britanska kuharica Nigella Lawson. U lonac s crnim vinom obvezno dodaje narezanu naranču, cimet, zvjezdasti anis, med, ali i šalicu jakoga crnog čaja (earl greya) te malo tamnog ruma. Nigella smatra da na ovaj način kuhano vino dobije poseban okus.
Kuhano vino
Sastojci: 2 boce crnog vina, 2 klementine, limeta, 300 g šećera, 6 klinčića, štapić cimeta, mahuna vanilije, 3 lovorova lista, indijski oraščić, 2 zvjezdasta anisa
Priprema: Uspite u lonac šećer, koru i sok limete i klementina. Dodajte sve začine. Zalijte s onoliko vina da prekrije šećer i kuhajte dok smjesa ne postane sirupasta. Nakon desetak minuta dodajte ostatak vina.