Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
9 komentara

Mitovi o odgoju koje roditelji ne trebaju slušati i primjenjivati

Ako dijete ne upozna granice povećava se rizik od neuspjeha. Nije istina ni da roditelj poznaje svoje dijete najbolje ili da se može mijenjati njegov karakter

Fotolia
Foto: Fotolia
9 komentara

Iako nisu posve neistinite, neke tvrdnje o roditeljstvu, poput one da svaki roditelj poznaje vlastito dijete bolje od ikoga drugog, lako mogu biti nazvane mitovima, tvrde psiholozi. 

- Prirodno je da roditelj poznaje osobnost i najčešće djetetove promjene raspoloženja. No neovisno o tome koliko ga dobro znaju, ‘zaslijepljeni ljubavlju’, skloni su subjektivnim procjenama - kaže psiholog na Sveučilištu Harvard dr. Dan Kindlon. S druge strane, učitelji i odgojiteljice u vrtiću stalno su okruženi djecom i objektivnije prosuđuju te roditeljima mogu ponuditi drukčiju perspektivu o djetetu - objašnjava. 

Stoga je najvažnije otvoreno i bez zadrške upijati sve ponuđene informacije. Na taj bi vas način, kako odrasta, dijete moglo lako iznenaditi sposobnošću, hrabrošću, toplinom, vještinama ili snovima. Klimava je i tvrdnja da roditelji mogu oblikovati djetetovu osobnost. 

- Bebe nisu ‘prazna ploča’ po kojoj se može pisati. Svatko se rađa sa ‘zapisanim’ crtama karaktera, a roditelj može utjecati samo u maloj mjeri - tvrdi psiholog dr. Sam Gosling. Iako ih nije moguće “modelirati”, može ih se usmjeriti i naučiti da iskoriste vlastite potencijale

Ne poznajemo svoju djecu

Dječji se karakter mijenja ovisno o situaciji. U vrtiću ili kod prijatelja dijete će “odglumiti neku ulogu” koja će mu pomoći da se prilagodi okolini. Iako neće biti posve drukčije, razlikovat će se od djeteta na koje ste navikli.  

Mit o “stopostotnoj pažnji” 

Iako su im nužne roditeljska pažnja i potpora, djeca nisu “krhko cvijeće” te im, kako bi ostvarila puni potencijal, nije nužno besprekidno roditeljsko vodstvo i nadgledanje, navode psiholozi. Djeca se razlikuju, pa ne znači da će ono čija je majka kućanica biti osjećajnije ili privrženije od onoga čija oba roditelja rade. 

Roditelji bi trebali biti suptilan uzor

Zapitajte se stvarate li djeci sjećanja koja bi im mogla biti od koristi. Roditelj bi trebao biti suptilan uzor, ističu psiholozi. Upitate li ih često prije spavanja: “Što si danas lijepo učinio za nekoga?”, vjerojatno ćete im usaditi crtu suosjećanja i brižnosti za druge.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message