Obavijesti

Lifestyle

Komentari 149

Mjesečari: Seksaju se u snu, voze auto, napadaju nožem...

Mjesečari: Seksaju se u snu, voze auto, napadaju nožem...
1

Iskreno su progovorili o tom problemu i priznali da se ujutro ničega ne sjećaju. Mjesečari su najčešće skloni skakanju kroz prozor, neovisno na kojem katu žive

VIDEO

Mjesečarenje ili somnabulizam je poremećaj spavanja u kojem se netko ponaša kao da je budan, a ustvari spava. Mjesečari ustaju tijekom noći pa znaju plesati, pjevati, čistiti kuću, uređivati se, presvlačiti, šetati po kući, jesti, a znaju izaći na ulicu i otići ili voziti auto pa obitelj često skriva ključeve od njih.

Liječnici kažu da mjesečare neodoljivo privlače prozori i nerijetko znaju kroz njih skočiti bez obzira na kojem katu žive. Mlađi muškarac je tako ispao kroz prozor i preživio, a imali su i slučaj žene koja je partnera napala nožem kada ju je pokušao spriječiti u penjanju na prozor .

Postoje slučajevi gdje pohotno navale na partnera tražeći seks, a ujutro se ničega ne sjećaju. Ovisno o karakteru, neki su agresivni dok mjesečare pa gađaju ukućane raznim predmetima, urlaju, svađaju se... pa se vrate u krevet kao da ništa nije bilo, i naravno, drugi dan ne vjeruju da su se tako ponašali.

Događale su se i bizarne situacije kada su izašli iz kuće i vodili ljubav s neznancem, a događalo se da u snu nekoga i ubiju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ne znajući kome bi se prvo obratili za pomoć, neki mjesečari ili njihove obitelji savjete traže na internetu. Na forumima razmjenjuju iskustva.

Djevojka čiji mladić hoda u snu je napisala :

Moj dečko mjesečari. Do sada su to bile sitnice - pričanje i pjevanje u snu, vikanje, hodanje po sobi (probudi se na drugom kraju sobe na podu itd.), trzanje, paljenje televizora, kompjutera... ali noćas me stvarno preplašio.

Njegova soba je na katu kuće, on se ustao, sišao niz spiralne stepenice, otišao do telefona, utipkao moj broj mobitela, odzvonio mi dva puta, spustio slušalicu, popeo se nazad gore i legao u krevet. Otkako smo skupa (više od godinu dana) svaki dan govori kako je umoran i kako mu se spava, a meni nije bilo jasno kako jer spava više nego ja. Sad mi je sve jasno.

Duga djevojka priča iz vlastitog iskustva:

Ja mjesečarim već tri godine i stvarno se bojim. Prvo sam počela govoriti u snu, a onda je to preraslo u hodanje po stanu, otključavanje vrata i na kraju izlazak iz stana. Prije nekoliko mjeseci izašla sam na balkon i sva sreća da me mama vidjela i zaustavila me. Stvarno ne znam šta bi bilo da me nije primijetila. Stvarno trebam neki savjet i pomoć.

Pogledajte u videu kako se ponaša čovjek koji mjesečari:

VIDEO

Uzrok mjesečarenju mogu biti razne životne situacije ili zdravstveni problemi. Događa se da mjesečari odjednom prestanu mjesečariti, a da nisu ništa posebno poduzeli da to prestane. Najčešće se javlja kod djece do sedam godina starosti.

- Takve osobe ne treba na silu buditi nego ih nastojati blago vratiti u krevet. Postoje učinkoviti lijekovi kojima se liječi ovaj poremećaj. Savjetuje se da ne spavaju u na katu, neki autori sugeriraju da se prozori čak zabiju čavlima , kod onih koji uporno mjesečare sugerira se u stanu postaviti ultrazvučne senzore koji će javljati noćna kretanja po stanu – kaže prim.dr.sc. Krmpotić, voditelj Centra za poremećaje spavanja i budnosti u Zagrebu.

Dodaje da mjesečarenje može biti potaknuto uskraćivanjem spavanja, velikim fizičkim naporom, povišenom tjelesnom temperaturom, emocionalnim stresom ali i nekim lijekovima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 149
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'