Sir može biti osnova za pripremanje izvrsnih krema kojima ćete nadopuniti mnoge slastice. Odlično se slaže s voćem, ali i s omiljenim palačinkama ili vaflima
Mladi sir - kremasti užitak je najbolji izbor za proljetne dane
Malo je namirnica životinjskog podrijetla koje su jednako ukusne i u desertima i u slanim jelima, a možete u njima uživati i u onakvima kakve jesu. Takav je svježi kravlji sir, namirnica koja je naročito omiljena, posebno u kombinaciji s vrhnjem, u našim krajevima. Nezamjenjiv je nadjev štrukla i hrskave gibanice, fino punilo za raviole, kanelone i njoke, ukusan dodatak umacima za tijesta i povrće te izvrstan namaz.
Pri kupnji je najvažnije paziti na datum trajanja i na to je li sir bio dobro skladišten, točnije jeste li ga uzeli iz rashladne vitrine u prodavaonici. Danas je velik izbor svježih sireva, a najveća je razlika među njima u količini mliječne masti koju sadrže. Pa ako ste na dijeti, kupujte posni sir, a ako vam je važno da je sir kremastiji, kupujte onaj s više masnoće. U posljednje su se vrijeme na našem tržištu izdvojile neke marke kao vrlo tražene i omiljene, među njima su i proizvodi Veronika, koji se hvale tradicionalnim postupkom pripremanja tipičnim za zagorski kraj.
Sir je toliko lagana namirnica da se preporučuje i kao važan dio dijetalnog jelovnika i dovoljno neutralna da mu se pridruže drugi okusi, od svježeg začinskog bilja do pikantnih začina. Osim kao glavno jelo, najviše u sklopu predjela ili večere, može se poslužiti kao dio priloga ili važan sastojak nekih složenijih jela. Među najpopularnijim je složenijim jelima sa svježim sirom sigurno sirnica, koju mnogi pogrešno nazivaju burekom. U sjeverozapadnoj Hrvatskoj sir se najčešće stavlja u štrukle i savijače. U Slavoniji se njime pune buhtle, jede se s rezancima i u palačinkama, a Istrani njime znaju nadjenuti i uštipke. Osim tih jela izvrsne su i okruglice sa sirom, koje mogu biti samostalno jelo, preliveno krušnim mrvicama zapečenim na maslacu, ili prilog uz neki ragu, na primjer, od gljiva. Pripremit ćete ih tako da svježi kravlji sir ocijedite i protisnete ga kroz sito. Primiješajte mu jaje, žemlju prethodno namočenu u mlijeku i gris. Posolite, popaprite te dodajte malo svježe nasjeckana peršinova lista i promiješajte. Oblikujte kuglice i stavite ih kuhati u kipuću vodu. Kad isplivaju, kuhane su. Rastopite maslac i na njemu popržite krušne mrvice. Time prelijte gotove okruglice i odmah ih poslužite i uživajte.
Kremasti užitak
Sir može biti osnova za pripremanje izvrsnih krema kojima ćete nadopuniti mnoge slastice. Odlično se slaže s voćem, ali i s omiljenim palačinkama ili vaflima. Čak i za tiramisu, umjesto mascarponea upotrijebite svježi kravlji sir.
Slana pita sa sirom i tikvicama
Sastojci: Paket prhkog tijesta, 450 g tikvica, 1 žlica maslaca, 1/2 luka, 3 češnja češnjaka, 3 jaja, 1/2 žličice senfa, 1 žličica origana, malo crvene paprike, 3 žlice parmezana, 200 g svježeg sira
Priprema: 1. Prhko tijesto razvaljajte i njime obložite namašćeni kalup za pite. Odložite ga potom u hladnjak. U većoj tavi rastopite maslac. Pirjajte na njemu nasje-ckani češnjak i luk. Dodajte tikvice narezane na tanke ploške. Posolite, popaprite. Pirjajte dok tikvice omekšaju. Nemojte ih često miješati da se ne raspadnu.
2. U posebnoj zdjeli umutite jaja, dodajte im senf, origano i malo mljevene crvene paprike. Umiješajte svježi sir. Mješavini sira i jaja primiješajte pola tikvica, i tu smjesu izlijte na pripremljeno prhko tijesto u kalupu.
3. Po vrhu složite ostatak pirjanih tikvica i posipajte parmezanom.
Pecite oko 40 minuta u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 180 Celzijevih stupnjeva. Kad se pita ispeče, pričekajte 15 minuta prije rezanja. Poslužite toplo ili hladno.
Svitak sa svježim sirom i lososom
Sastojci: 300 g svježeg sira, 100 g vrhnja, 150 g fileta dimljenog lososa, 2 žlice svježe nasjeckana peršina, 2 žlice vlasca, sol, papar, 2,3 palačinke
Priprema: 1. Palačinke ispecite prema omiljenom receptu, na što manje masnoće. Najbolje je samo premazati teflonsku tavu s kapi ulja. Ako inače u palačinke stavljate šećer, sada ga nemojte staviti, samo prstohvat soli. Odložite palačinke na stranu.
2. Sveži sir ocijedite u cjedilu te ga stavite u veću posudu. Primiješajte mu vrhnje, nasjeckani peršin i vlasac. Posolite i popaprite prema želji.
3. Uzmite palačinku. Poslažite po njoj tanke listiće dimljenog lososa, a preko ribe premažite deblji sloj sira sa začinskim biljem.
Palačinke čvrsto zarolajte, pazeći da između slojeva ne ostane zraka. Možete si pomoći podlogom za svijanje sushija, ako je imate.
Palačinke ohladite i režite prije posluživanja na komade debele oko dva centimetra. Ukrasite listićima peršina.
Brza torta od sira s malinama
Sastojci: 1 limun, 6 listova želatine, 500 g masnijeg svježeg sira, 200 g šećera, 375 g slatkog vrhnja, 200 g svježih malina, gotova biskvitna podloga za torte
Priprema: 1. Odaberite limun za koji znate da nije prskan pa ga operite u vrućoj vodi, obrišite, naribajte koricu i iscijedite sok. Namočite želatinu u vodi, a potom rastopite na slaboj vatri.
2. Izmiješajte svježi sir koji ste prethodno ocijedili, šećer, pripremljenu limunovu koricu i sok. Dobro istucite vrhnje pa ga umiješajte u kremu od sira. Dodajte i otopljenu želatinu te sve dobro promiješajte. Kremu sada stavite na pripremljenu podlogu za tortu i ravnomjerno je razmažite.
Tortu potom odložite na hladno mjesto da se krema dobro stegne.
3. Kad je krema postala čvrsta, po površini ravnomjerno rasporedite oprane svježe maline. Prema želji možete posipati i listićima mlade metvice. Režite na kriške i poslužite.
SuperMilu potražite u srijedu, 24. travnja besplatno ekskluzivno uz 24sata. Požurite jer količine su ograničene.