Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
15 komentara

Mobitel u prednjim džepovima smanjuje kvalitetu sperme

U posljednjih 10 do 20 godina plodnost muškaraca se značajno smanjila, a znanstvenici vjeruju kako je uzrok smanjenom broju spermija korištenje mobitela

Thinkstock
Foto: Thinkstock
15 komentara

Proučavajući utjecaj mobitela i njegovog zračenja na plodnost, znanstvenici britanskog Sveučilišta Exter pregledali su 10 relevantnih studija na tu temu i zaključili da je mobitel povezan s manjim brojem spermija. Nisu pronašli direktnu vezu između zračenja i plodnosti, ali sigurno je da utječe na broj spermitozoida, piše Huffington Post.

Kvaliteta sperme se ocjenjuje prema kombinaciji tri faktora - pokretljivosti, održivosti (broj živih spermija u uzorku) i koncentraciji. Standardna mjera broja spermija kod plodnih muškaraca je 15 milijuna spermija po mililitru sperme,  40-postotna pokretljivost, vitalnost od 58 posto te minimalno četiri posto normalno oblikovanih spermija.

Istraživačica Fiona Mathews otkrila je da je zbog elektromagnetske radijacije iz mobitela pokretljivost spermija u prosjeku pala za 8,1 posto kao i održivost za 9,1 posto.

No istraživači ističu da samo zato što muškarac ima manji broj spermija ne znači da par ne može začeti prirodnim putem. To također ne znači ni da su muškarci neplodniji, ali znači da mobitel u prednjem džepu može utjecati na njihovu spermu.

- Ne bih rekla da će mobiteli odjednom učiniti muškarce neplodnima. Ali činjenica da je kvaliteta sperme u posljednjih 10 do 20 godina značajno pala, a broj wireless uređaja i ostalih gadgeta se povećala, znači da ovo područje hitno treba više istraživati - smatra Mathews.

Najlakše što možete učiniti jest da maknete mobitel iz prednjeg džepa i držite ga podalje od genitalija.

Pogledajte video prilog o studiji:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message