Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Mobiteli, torbice, šminka i auti često su prljaviji od wc školjke

Rasadnici bakterija i virusa kriju se u torbicama, četkicama za zube, bankomatima i glavama tuša, a mogu uzrokovati opasne bolesti poput hepatitisa i upale pluća

Fotolia
Foto: Fotolia
0 komentara

Dok mahnito peremo kupaonicu u strahu da se ne pretvori u leglo bakterija nismo svjesni da se potencijalni izvori zaraze često nalaze u stvarima koje svakodnevno koristimo. Ženske torbice su tako vrlo podložne kukcima poput stjenica. One se mogu pričvrstiti na torbicu, bilo da je odložite na pod, uredski stol ili popršćete pićem ili hranom. Stručnjaci upozoravaju da ne ostavljate torbicu na kuhinjskim površinama jer u hranu mogu dospijeti sitne bube s dna torbe, koja je ujedno i njeno najprljavije mjesto. Preporuča se redovno brisanje vanjske strane torbe, te jednom mjesečno istresti njenu unutrašnjost kako bi ju oslobodili mrvica i prašine.

Auto skriva legionarsku bolest

Čak 20 posto slučajeva plućne infekcije poznate kao legionarska bolest uzrokovana je ustajalom vodom za pranje vjetrobranskih stakala. U autima često jedemo, prevozimo sve i svašta, a istraživanja pokazuju kako samo trećina vozača usisava svoj auto više od tri puta godišnje, dok samo dva posto ljudi čisti svoje vozilo svaki tjedan. 

Četkica za zube može prenijeti hepatitis

Virusi poput gripe ili herpes simpleksa mogu preživjeti na četkici čak tjedan dana, i ponovo vas zaraziti iako ste virus preboljeli. Stomatolozi upozoravaju kako je strogo zabranjeno dijeliti svoju četkicu s nekim, jer se tako mogu prenijeti prehlade pa čak i hepatitis B. Preporučuje se mijenjati četkicu jedanput mjesečno.

Šminka lako 'pokupi' bakterije s umivaonika 

Na make-upu bacili mogu preživjeti i do 72 sata. Stavljanje maskare u žurbi naročito je opasno, jer postoji rizik od infekcije oka ukoliko se samo ogrebete njenom četkicom. Ostavljanje make-upa pored umivaonika također nije poželjno zbog bakterija koje se vole razmnožavati u vlažnim uvjetima. Treba paziti i na rok trajanja makeup proizvoda te ih uvijek dobro zatvoriti. 

Sušila za ruke lako razvijaju bakterije 

Topli zrak koji puše na vlažne ruke te filteri koji nisu redovno mijenjani idealan su put za razvoj bakterija. Katkad je ipak bolje posegnuti za papirnatim ubrusom.

Mobiteli - potencijalni uzročnici prištića 

Naši mobiteli udomaćuju više bakterija nego wc dasaka ili kvaka vrata. Svakodnevno rukovanje u kombinaciji sa toplinom koju proizvode čine ih plodnim tlom za razvoj svih vrsta bakterija. Jedna od njih je stafilokok aureus koji može uzrokovati prištiće, čireve, pa i upale pluća te meningitis. 

Bankomati dugo zadržavaju viruse

Svakodnevno ih diraju tisuće ljudi, a redovito čišćenje je upitno. Virusi i bakterije na njima mogu preživjeti najmanje 24 sata. Nakon odlaska na bankomat obavezni detaljno operite ruke prije jela ili diranja lica.

Glavu tuša treba redovito čistiti

Tuširanje vas može izložiti mnoštvu opasnih bakterija. Približno trećina tuševa sadrži značajne razine mikrobakterija koje uzrokuju razne plućne bolesti. Redovito čistite glavu tuša dezinfekcijskim sredstvom, i pustite vodu da teče pola minute prije nego što uskočite pod tuš. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message