Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Moć korijenja: Za sniženi tlak uzmite ciklu, a za visoki celer

Moć korijenja: Za sniženi tlak uzmite ciklu, a za visoki celer

Korijen gaveza koristi se u melemima za zacjeljivanje lomova kostiju. Zbog velike učinkovitosti valja biti oprezan prilikom uporabe kako kosti ne bi zarasle na pogrešnim mjestima i da pritom ne bi zarasli i zglobovi

VIDEO

Korjenasti dijelovi bilja, što samoniklog što uzgojenog, ključni su za održavanje zdravlja i vitalnosti.

POGLEDAJTE VIDEO (kako vam pepeo može pomoći u vrtu):

Pokretanje videa...

01:05

Celer tako ima pozitivan utjecaj na snižavanje krvnog tlaka i lošega kolesterola, a mrkva se preporučuje kao prirodni multivitamin. Svježi sok od crne rotkve učinkovit je u liječenju manjih opeklina i nadražaja kože kao što je npr. pelenski osip. Utrljavanje svježeg soka također pomaže u slučaju neuralgija i ishialgija. Svježi sok od crne rotkve stari je narodni lijek koji se preporučivao za jačanje organizma, liječenje slabokrvnosti, umora i žučnih bolesti (osobito kamenaca). Priprema se tako da se rotkva oguli, nariba i iscijedi se sok. Ipak, prije uporabe svježeg soka obvezno se treba savjetovati s liječnikom ili stručnjakom za ljekovito bilje jer novija istraživanja pokazuju da prevelike doze mogu izazvati toksični hepatitis. Uobičajena doza je od 100 do 150 ml soka podijeljenih u više manjih doza, tijekom četiri do pet dana, nakon čega treba napraviti pauzu dva-tri dana i tako ponavljati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Pili, 'štema'...: 'Nakon razvoda sama sam obnovila 80% kuće'
Pili, 'štema'...: 'Nakon razvoda sama sam obnovila 80% kuće'

Vrlo cijenjen je i sok od cikle koji se koristi za liječenje bolesti jetre i reguliranje niskog tlaka, a izrazito je koristan i u sprečavanju infekcija. Također ne treba zanemariti ni korijenje divljeg ljekovitog bilja koje se sakuplja tijekom jeseni.

Anđelika (Angelica archangelica) impozantna je biljka čije debele šuplje stabljike mogu narasti i do tri metra. Korijen anđelike uglavnom se upotrebljava za liječenje manjih probavnih smetnji, vjetrova i nadimanja. Također se preporučuje protiv bolova u trbuhu i grčeva u crijevima. Anđelika je i korisno sredstvo protiv kašlja, prehlade i gripe jer potiče iskašljavanje. Osobito je prikladna za liječenje bronhitisa. Ekstrakt korijena anđelike može ublažiti bolove u leđima te bolove izazvane gihtom i reumatizmom. Ulje korijena anđelike također djeluje antibakterijski i protugljivično.

7 najvećih misterija o ljudskom tijelu - nitko ih ne zna objasniti
7 najvećih misterija o ljudskom tijelu - nitko ih ne zna objasniti

Odoljen (Valeriana offcinalis) najpoznatije je biljno sredstvo za smirenje. Upotrebljavao se kod različitih oblika neuroza, nesanice, živčane iscrpljenosti, razdražljivosti u vrijeme mjesečnice i u trudnoći, u klimakteriju, kod nervoze želuca i srca te glavobolja. Odoljen općenito djeluje umirujuće i pomaže protiv nesanice. Čaj i tinktura blago umiruju kod uznemirenosti, nervoznog i bolnoga grčenja želuca i crijeva, kod neuroze srca, straha, općenito napetosti, kod klimakterijskih tegoba, osobito kod brzih promjena u ritmu rada srca. Odoljen je vrlo važan biljni lijek uz koji se lakše mogu prebroditi stres, strah, uznemirenost i tuga. Uporaba odoljena preporučljiva je i kod infekcija.

Prepoznajte što vam iskašljaj govori: Crveni ukazuje na rak...
Prepoznajte što vam iskašljaj govori: Crveni ukazuje na rak...

LJEKOVITI RECEPTI

Sok od celera

Celery on black cutting board

Uz pomoć sokovnika napravite svježi sok od 250 grama korijena celera. Napitak se koristi u ranoj fazi liječenja reumatizma, gihta ili za skidanje kolesterola.

Tinktura od gaveza

Priprema se tako da se 100 grama usitnjenoga korijena gaveza stavi u staklenku, a zatim prelije litrom 70-postotnog alkohola ili jake rakije. Staklenka se potom dobro zatvori i ostavi da stoji na tamnome mjestu 12 dana uz povremeno protresanje. Potom se cijedi i čuva u tamnoj boci. Žlicu tinkture treba razblažiti sa 100 ml prokuhane vode pa upotrebljavati za ispiranje ili za obloge.

Protiv kamenca

Kod žučnog i mokraćnoga kamenca uzmite korijen celera i naribajte ga te mu dodajte naribanu jabuku. Sastojke dobro izmiješajte i uzimajte po žličicu nekoliko puta na dan.

Čičkovo ulje

Šaku suhog i sitno narezanoga korijena čička prelijte s malo 90-postotnog alkohola. Pustite da odstoji dva tjedna. Ulijte pola litre maslinova ulja, pokrijte staklenku gazom i pustite da odstoji mjesec dana. Pri ispadanju kose i prhuti mažite vlasište jedanput na tjedan, a svakodnevno ga ispirite čajem od korijena.

Sirup od peršina

Dreamstime

Ovaj se sirup primjenjuje u borbi protiv bakterija, a može biti koristan i kod liječenja infekcije mokraćnih putova prouzročenih bakterijom Escherichijom coli.

Očistite dekagram peršinova korijena i sameljite u multipraktiku. Dodajte istu količinu limuna s korom i sve skupa sameljite. Mješavini dodajte dekagram meda i decilitar maslinova ulja. Sve dobro promiješajte, prelijte u staklenku i uzimajte žlicu dnevno prije svakog obroka. Kad sve potrošite, provjerite kakvi su nalazi.

Protiv reume

Korijen čička (5-7 g) prelijte s 350 ml vode, pustite da zakuha, kuhajte deset minuta i procijedite. Kod reumatskih bolesti i za čišćenje organizma pijte triput na dan pola sata prije obroka.

Tinktura za prostatu

Pripremite 20 g suhoga korijena koprive i 100 ml 70-postotnog alkohola. Korijen koprive prelijte alkoholom i ostavite da pokriveno odstoji dva tjedna. Triput na dan uzimajte po 20-30 kapi.

Temperatura

cikorija

Pripremite žličicu korijena cikorije i žličicu kore vrbe. Usitnjeno suho bilje prelijte šalicom hladne vode, zakuhajte, maknite s vatre i ostavite da pokriveno odstoji 10-15 minuta. Pijte dvije-tri šalice čaja na dan.

Čaj od sapunike

Dvije čajne žličice korijena sapunike držimo u hladnoj vodi i ostavimo da odstoji 6-8 sati, a potom grijemo do vrenja i pijemo po jednu šalicu do dva puta na dan. Za vanjsku primjenu kod gljivičnih bolesti ili prištića čaj razrjeđujemo vodom ili čajem od kamilice.

Tinktura od pirike

Usitnjeni suhi podanak pirike (40 g) stavite u staklenku, prelijte decilitrom destiliranog alkohola i jednakom količinom destilirane vode te dobro zatvorite. Ostavite da odstoji 10 dana, uz povremeno protresanje. Procijedite u tamnu staklenku. Uzimajte 3-4 puta na dan po žličicu tinkture umiješane u malo vode. Ova tinktura čisti i jača krv i imunitet te blago smiruje. Izvana se može koristiti za dezinfekciju kože.

Čaj za iskašljavanje

Pomiješajte 60 g korijena sapunike, 20 g maćuhice, 20 g lista uskolisnog trpuca, 10 g cvjetova lipe i 10 g cvjetova bazge. Dvije čajne žličice mješavine prelijte hladnom vodom, ostavite da odstoji 6 sati i potom zagrijte do vrenja. Pijte po jednu do dvije šalice na dan. Ova mješavina ublažava kašalj i razrjeđuje tvrdu sluz tako da ju je lakše iskašljati.

Kronični zatvor

Pomiješajte 20 g zdrobljenih sjemenki lana i 10 g usitnjenoga korijena sladića. Preliti s 5 dl kipuće vode i pokriveno ostaviti da odstoji 2 sata. Sluz procijediti kroz gazu, pomiješati s vodom u omjeru 1:10 i popiti tijekom dana.

Čaj od maslačka

Dvije žličice korijena i/ili listova maslačka prelijte s 250 ml vrele vode, ostavite da odstoji deset minuta i procijedite. Ujutro i navečer popijte po šalicu, najbolje pola sata prije jela. Preporučuje se protiv bubrežnih tegoba, zadržavanja vode, celulita i pretilosti.

Protiv akni

Potrebno vam je 10 g korijena cikorije, 10 g korijena maslačka, 10 g listova koprive, 10 g listova matičnjaka i 10 g cvjetova nevena. Žličicu mješavine prelijte šalicom hladne vode, zakuhajte i lagano kuhajte pet minuta. Ostavite da pokriveno stoji deset minuta i procijedite. Pijte po šalicu ujutro i navečer.

Za smirenje

Korijen odoljena (jednu do dvije žličice) prelijte šalicom vruće vode i ostavite da odstoji deset minuta. Popijte dvije-tri šalice na dan. Osobito se preporučuje prije spavanja. Za djecu je dovoljno pola te količine. Da bi se pokazalo njegovo djelovanje, čaj treba piti tijekom duljeg vremena. Kod djece je dovoljan već i jedan tjedan.

Za probavu

Pomiješajte 30 g korijena cikorije, 20 g korijena maslačka, 20 g podanaka iđirota, 20 g plodova anisa i 20 g plodova komorača. Žlicu čajne mješavine prelijte kipućom vodom, pokriveno ostavite da odstoji sat-dva i procijedite. Pijte nezaslađeno ujutro i navečer prije jela.

Dječji čaj

Pripremite 25 g listova matičnjaka, 25 g listova metvice, 25 g sjemena anisa, 25 g korijena maslačka i 25 g korijena echinacee. U jednoj staklenci pomiješajte korijenje, u drugoj ostale sastojke. Žličicu korijenja prelijte šalicom vode, stavite na vatru i kuhajte 20 minuta. Dodajte ostale sastojke, maknite s vatre, ostavite da stoji deset minuta pa procijedite. Čaj pomaže kod dječjih bolesti poput ospica, zaušnjaka, vodenih kozica i prehlade. Dajte djetetu dvije šalice na dan.

Reuma i živci

Stavite 200 g nasjeckane anđelike (cijela biljka) u 5 l hladne vode i ostavite tijekom noći. Ujutro kuhajte 15-30 minuta i ulijte u pripremljenu kadu za kupanje temperature od 33 do 38°C. Ostanite u kupki deset minuta te ponavljajte prema želji i potrebi.

Čaj od anđelike

Prelijte žličicu korijena anđelike s 3/4 šalice vode i postupno zagrijte do vrenja. Maknite s vatre, ostavite da stoji pet minuta i procijedite. Pripremljeni čaj podijelite u dvije doze i popijte tijekom dana, protiv probavnih problema, prehlade i kašlja.

Tinktura od odoljena

Prelijte 50 g svježe osušenoga korijena odoljena sa 100 ml 70-postotnog alkohola i ostavite da odstoji deset dana na toplome mjestu (na 25-30 stupnjeva). Procijedite u tamnu bočicu. Uzimajte 15-20 kapljica na kocki šećera ili u pola čaše vode prije spavanja.

Kapi za nos i čaj

Žlicu usitnjenoga korijena bijelog sljeza prelijte sa 2 dl hladne vode, namačite osam sati i procijedite. Pripremate li kapi za nos, stavite samo 50 mililitara vode. Svakog dana treba ih pripremati svježe. Pijte čaj u malim gutljajima. Kapi uzimajte nekoliko puta na dan tri do četiri kapi u svaku nosnicu.

Povišeni šećer

Potrebno vam je 30 g korijena maslačka, 30 g listova borovnice, 15 g sjemena koromača i 30 g sjemena piskavice (Trigonella foenum – graecum). Pomiješajte sve sastojke i stavite u staklenku. Za čaj prelijte žličicu-dvije bilja šalicom vrele vode, ostavite da stoji deset minuta i procijedite. Popijte dvije-tri šalice na dan.

Čaj od korijena koprive

Suhi korijen koprive (6 g) stavite u ključalu vodu (300 ml) i kuhajte deset minuta. Maknite s vatre i ostavite još pet do deset minuta pa procijedite. Čaj se pije topao nakon obroka, triput na dan, oko tri mjeseca kod problema s prostatom. Žlicu usitnjenog suhog podanka pirike prelijte šalicom kipuće vode, ostavite da odstoji 5-10 minuta pa procijedite. Čaj zasladite medom i pijte topao 2-3 puta na dan.

Gavezova mast

Potrebno vam je 50 grama korijena gaveza, 25 g listova gaveza i 500 g svinjske masti. Opranu svinjsku mast treba dobro zagrijati, dodati bilje, polako miješati na laganoj temperaturi i, kad se počne pjeniti, odmah skinuti s vatre i lagano miješati neko vrijeme. Mast se potom poklopi i ostavi da odstoji 24 sata. Nakon toga potrebno je smjesu blago i lagano zagrijavati uz miješanje. Kad smjesa postane tekuća, procijedite je, ostavite da se još malo ohladi i ulijte u suhe i čiste staklenke. Po želji možete dodati po 15 kapi eteričnog ulja lavande i ružmarina. Čuvajte u hladnjaku. Ovo je jedan od najboljih biljnih melema protiv reume i išijasa, a djelotvoran je i protiv upaljenih hemoroida te u toplim oblozima kod bolova u koljenima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'