Lifestyle

Komentari 77

'Moja curica je već s tri godine znala da ne želi više biti dečko'

Svake godine je za Božić željela biti djevojčica. Nije htjela nositi odjeću za dečke. Sa 7 godina su joj promijenili ime i putovnicu, a imala je i ponovno krštenje kao curica.

Njena majka Jennen Schofield, iz Velike Britanije, je rekla kako je Luna jako rano shvatila da želi biti djevojčica. Od treće godine, Luna je imala samo jednu želju. Željela je biti djevojčica. Sa sedam godina Luni se ostvarila želja kada je službeno promijenila svoje ime u Luna. Dobila je i novu putovnicu i tako je postala najmlađe transrodno dijete u Britaniji.

Njena mama je podijelila ovu priču i ona vjeruje da njena odluka da dopusti svom djetetu da promijeni spol nije bila uranjena.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Luna me jako brzo nakon trećeg rođendana počela ispitivati kada može postati djevojčica. Nisam je shvatila ozbiljno i rekla sam joj da prestane biti blesava. Ali, ona je nastavila ponavljati to pitanje. Moja obitelj je smatrala da je bila premlada da bi to mogla ozbiljno misliti - ispričala  je samohrana mama Jeneen.

Ova priča je jedan od dokaz kako se broj rođene djece s disforijom u Britaniji udvostručio u posljednjih godinu dana.

Jeneen je rekla kako Lunu nikad nije zanimao nogomet niti bilo što vezano za nogomet, radije se igrala s lutkama. S pet godina joj je dopustila da se oblači kao djevojčica.

- I prije toga, stalno je nosila haljine na princeze, kada bi išli u trgovinu ili po kući. Peti rođendan je proslavila u Disneylandu u Parizu, u haljini. Bila je jako sretna. Na vrhu svake njene liste želja za Božić ili rođendan pisalo je da želi biti djevojčica. To je bilo teško prihvatiti - dodala je Jeneen.

Kada je Luna krenula u školu, Jeneen je htjela popričati s njenom učiteljicom. Učiteljica joj je tada rekla kako Luna uvijek želi biti mama ili sestra kada se djeca igraju prerušavanja.

- Odjednom sam se toliko uplašila da bi joj to moglo stvoriti probleme. Sjela sam u auto i plakala. Nisam baš znala što znači trans. Tjednima sam bila zabrinuta da će Luna neće biti sretna i da će biti okružena ljudima koji je neće voljeti - ispričala je.

Videozapisi roditelja trans djece na YouTubeu i Mermaids, dobrotvorna organizacija za podršku, pomogli su Jeneen da shvati da Luna može pronaći sreću.

Psiholozi smatraju kako se djeci prerano dopušta da promijene spol. Dopuštanje djeci, koja su mlađa od šest godina, da promjene spol, može kasnije uzrokovati dugoročnu štetu, tvrde oni.

Dva poznata liječnika također su savjetovali roditelje da budu oprezni.

- Nitko ne bi trebao biti etiketiran kao transrodna osoba prije puberteta. Ako je dijete nesretno, trebaju se istražiti razlozi bez dodjeljivanja etiketa - rekao je socijalni psiholog dr. David Canter.

- Potrebna je pažljiva medicinska procjena da bismo shvatili što se događa. Tek, nakon toga se mogu donijeti odluke - dodao je psihijatar Raj Persaud.

Ali, samohrana majka Jeneen tvrdi da bi bilo pogrešno da je Luni dopustila da živi u lažnom životu.

- Jedna stvar u koju sam sigurna je to da nikad nisam poticala Lunu da bude djevojka - rekla je.

Jeneen je 2016. odvela Lunu na Liverpool Pride, gdje je organizacija za podršku Mermaids imala sjedište. Tamo su upoznale roditelje s trans djecom, a neka od djece su bila godinu dana starija od Lune.

Jeneen je rekla kako je Luna bila jako uzbuđena i sretna kada su kupili normalnu odjeću za cure umjesto haljina na princeze, koje je stalno nosila. Kada su došli kući, ona je ispraznila svoj ormar, koji je bio pun odjeće za dječaka i napunila ga novom odjećom.

Jeneenina mama nije bila sretna što joj dopušta da nosi odjeću za djevojčice, ali kasnije joj je bilo žao zbog toga i prihvatila je Lunu kao djevojčicu.

- Na početku druge školske godine, nosila je uniformu za djevojčice. Svi su je prihvatili. Kada bi je netko od djece pitao zašto je u haljini, ona bi odgovorila da je to čini sretnom. Osjećaj olakšanja kada se nakon prvog dana druge školske godine vratila kući s osmjehom na licu bio je neopisiv - zaključila je Jeneen, a prenosi Mirror.

Lani su je čak i ponovno krstili kao curicu. 

- Vikar nam je pružio punu potporu, čak je nosio i svileni šal u duginim bojama - ispričala je Jeneen. 

- Kad vidim i čujem kako je Luna prihvatila svoju autentičnu sebe, kako je sretna, inteligentna i iznimno zabavna, budem jako ponosna na nju. Djeca moraju biti ono što jesu, a ne ono što drugi žele da budu - zaključila je njezina majka. 

 

GAZE DRUGE DA BI USPJELI: Ovo je najzločestiji horoskopski znak

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL '24 PITANJA' SA ANOM ZIBAR:

Najčitaniji članci