Obavijesti

Lifestyle

Komentari 50

Momci su koristili kondome još za života u špiljama, no kakve?

Momci su koristili kondome još za života u špiljama, no kakve?

Za pojavu kondoma sličnijih današnjima zaslužan je Charles Goodyear, mada mu to nije bilo ni na kraj pameti, kad je 1839. otkrio postupak vulkanizacije. Ubrzo se pojavio i prvi gumeni kondom

VIDEO

Još dok su živjeli u špiljama, muškarci su shvatili da moraju nešto staviti na penis ako ne žele imati puno djece ili živjeti u apstinenciji. Na svoja su spolovila navlačili životinjsku kožu, crijeva pa čak i rogove.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:48

Prvi poznati kondomi datiraju 11.000 godina prije Krista. Njihovi crteži pronađeni su u jednoj špilji u Francuskoj (na slici gore). Stručnjaci kažu kako su u to doba muškarci koristili neku vrstu životinjske kože.

Dokazi o uporabi kondoma pronađeni su i u egipatskim hijeroglifima te u grčkoj mitologiji. Nagađaju da su Egipćani zamatali svoje penise u tanku tkaninu koja zapravo nije štitila od neželjene trudnoće već od uboda kukaca tijekom seksa.

U Grčkoj, na Kreti, je pronađen dokaz o korištenju neke vrste kondoma za vladavine kralja Minosa. Stručnjaci su uvjereni da su tada muškarci koristili kozji mjehur. Drevni Rimljani, također, su bili poklonici kozjih mjehura, ali i komada crijeva.

Tijekom 15. stoljeća Japanci i Kinezi imali su svoje verzije kondoma - stavljali su se na vrh penisa, a bili su izrađeni od svega i svačega - životinjskih crijeva, svilenog papira, rogova pa čak i od oklopa kornjače. 

Oko 16. stoljeća diljem Europe počela se širiti nimalo ugodna spolna bolest - sifilis (tada je bila poznata kao "francuska bolest"). Bio je to veliki problem za seksualno aktivno stanovništvo sve dok talijanski liječnik Gabriele Fallopio nije proizveo svoju inačicu kondoma, kako bi pomogao u borbi protiv epidemije sifilisa.

Zgodan, mlad i nesretan: Zbog erektilne disfunkcije potpuno sam izgubio samopouzdanje
Zgodan, mlad i nesretan: Zbog erektilne disfunkcije potpuno sam izgubio samopouzdanje

Radilo se o lanenoj navlaci za penis natopljenoj kemikalijama koja se vezala vrpcom kako ne bi kliznula sa spolovila. Čak je napravio i veliko istraživanje svojeg izuma na tisuću sudionika. Nitko od njih nije se zarazio sifilisom tijekom seksa, čime je dokazao da je učinkovit. Fallopio je tako prvi proizveo kondom koji štiti od spolno prenosivih bolesti.

Ali, sreća pučanstva nije dugo trajala - crkva se odlučila umiješati. Katolički teolog Leonardus Lessius je 1605. godine proglasio kondom nemoralnim. Stoljeće kasnije protiv takvog oblika zaštite pobunio se i engleski liječnik Daniel Turner koji je pokrenuo kampanju protiv korištenja kondoma. Vodio se parolom da to samo promovira nesiguran seks poticanjem muškaraca na više seksualnih partnera.

No, unatoč protivnicima kondoma, ljudi su ih prigrlili. Uglavnom su se pravili od crijeva životinja i postali su naširoko dostupni. Prodavali su ih čak i u pubovima te u brijačnicama diljem Europe i Azije krajem 18. stoljeća. No, ti kondomi nisu bili jeftini pa su muškarci znali jedan koristiti više puta. 

Tko kaže da je joga dosadna? Ovih 10 poza su odlične i za seks
Tko kaže da je joga dosadna? Ovih 10 poza su odlične i za seks

Do 19. stoljeća tržište kondomima je procvjetalo. Za pojavu kondoma sličnijih današnjima zaslužan je Charles Goodyear, mada mu to nije bilo ni na kraj pameti. On je 1839. godine otkrio postupak vulkanizacije nakon osam godina eksperimentiranja sa sirovom gumom. Nedugo nakon toga pojavio se i prvi gumeni kondom - bilo je to 1855. godine, a kondom se mogao koristiti više puta. 

Taj prezervativ je lako padao pa se ljubavnici nisu mogli posve opustiti tijekom seksa. Spas se pojavio 1920. godine s izumom lateksa - kondomi su postali ugodniji i prilagodljiviji raznim dimenzijama penisa. Nova revolucija u industriji kondoma dogodila se 1957. godine kada je Durex stvorio prvi kondom s podmazivanjem, otkriva portal all-that-is-interesting.com.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje