Obavijesti

Lifestyle

Komentari 38

Monada je prva hrvatska craft cola: Treba joj manje leda jer ne grize i paše uz naranču

Monada je prva hrvatska craft cola: Treba joj manje leda jer ne grize i paše uz naranču
1

Sve se kuha, miješa i spaja u Rijeci, kaže Tomislav Juretić. Monada znači ‘gluparija’, a upravo je tako ovaj pokus zvučao njenim tvorcima. U tome im je pomogao pivarski zanat

VIDEO

Proizvodnja craft piva posljednjih desetak godina doživljava velik procvat, a prostor za nove kreacije sad pružaju craft bezalkoholna pića.

Tako se u Hrvatskoj, točnije u Rijeci, okupio mali tim entuzijasta koji prati ove svjetske trendove i koji je prije pola godine lansirao prvu craft kolu u Hrvatskoj.

Riječki trojac u sastavu Vedran Jakominić, Igor Matetić i Tomislav Juretić, ujedno vlasnici King’s Caffea i pripadajuće pivovare, ističu da je njihova kola posebna okusa, a ono što ih je potaknulo da naprave “piće za djevojke i mladiće” su crtice koje su rado slušali od roditelja, a koji se rado i s nostalgijom prisjećaju vremena od prije 60 godina kad je u Rijeku pristigla prva industrijska kola.

- Taj doživljaj uzbuđenja željeli smo prenijeti mladima i svima koji se tako osjećaju - kažu dečki. Nakon nekoliko pokusa uspješno su je prezentirali na otvaranju Riječke prijestolnice kulture.

- Kod nas se craft uglavnom veže za pivo i poneka žestoka alkoholna pića. No nama se prirodnim nametnulo pitanje zašto i trezvenjaci ne bi uživali u piću kao i oni koji konzumiraju alkohol. Ipak, razlog zbog kojeg se nitko toga nije uhvatio ozbiljno je taj što zaista nije lako dobiti dobar proizvod - objašnjava Tomislav Juretić. Zato su prionuli poslu, a u mnogome im je pomogao “pivarski” zanat.

- Monada je prirodna koliko god može biti. Koristimo neke sastojke koji ne idu u standardne kole, primjerice hmelj umjesto fosforne kiseline, čime je dobivena posebna aroma. Hmelj je zaslužan za svilenkasti okus Monade, a ujedno je poveznica s pivskom stranom ove naše priče - kaže Vedran Jakominić.

Reakcije gostiju su iznenađujuće, što daje osjećaj da je u čaši nešto što se pije polagano i s guštom.

- Reakcije su svakojake, ali velikom većinom pozitivne. Dojam manje slatkoće, blagog okusa i neulaženja ‘u nos’ za sada su najčešći dojmovi. ‘Ovo je kola, ali nije kola’, isto često čujemo. Željeli smo intenzivan okus, bogat biljnim i karamelastim notama, Mediteran kakav je nekad bio. Željeli smo da to zaista bude craft kola sa svom raskoši svog okusa. Da čovjek nakon nje i podrigne ko čovjek. I uspjeli smo - ponosni su dečki.

Vedran, Igor i Tomislav i tako sebe nazivaju profesionalnim monadolozima u ranim četrdesetim godinama.

- U godinama u kojima jesmo kola je postala nešto što se konzumira kad ručak teško padne na želudac, ali da - ljubitelji smo kole, a pijemo je ovisno o tome što smo taj dan jeli - kažu Riječani.

King’s Caffe je “beba” Vedrana Jakominića i Igora Matetića, koja raste, stasa i razvija se. Na to se nadovezala pivovara, potom food pub na riječkoj tržnici, pub u Malinskoj, a Monada je samo korak dalje u smjeru razvoja craft bezalkoholnih pića.

- Monada znači doslovno ‘pizdarija’, a nama je cijela ta priča o pokretanju proizvodnje bezalkoholnih craft pića upravo tako i zazvučala. Monada nema puno pravila za konzumaciju, ali poneko ima. U čašu je potrebno staviti manje leda jer ne ‘grize’. Nije prijateljica s kiselinom limuna nego sa slatkoćom naranče ili jabuke. Limun voli jedino u kombinaciji s mentom i mrvicom soli ili pak sirupom od bazge. Najbolje ju je poslužiti u širokoj čaši na stalku - objašnjava nam Tomislav. Supruge, cure i djeca također je rado piju i dižu prst gore ili dolje. Upravo je njihov sud, koji im je bio najvažniji, odlučio o finalnom proizvodu. Prva prezentacija bila je nakon eksperimentiranja s petnaestak receptura, i to na otvorenju EPK u veljači. Iako ih je korona zaustavila u planovima za već dogovoreni izvoz u Italiju, iskoristili su to vrijeme da je još malo dorade, pa čvrsto vjeruju da će uskoro nastaviti svoj zacrtani put.

Radio je s Ramsayem, vratio se u Zagreb i otvorio craft pivnicu u kojoj pivo rade na licu mjesta
Radio je s Ramsayem, vratio se u Zagreb i otvorio craft pivnicu u kojoj pivo rade na licu mjesta

- Planova je mnogo, testiramo dalje, ideja zaista ne nedostaje, ali volimo taj pristup ‘korak po korak’. Nakon dobrog početnog rezultata skupili smo glave, hrabrost i lovu, ishodovali minimalne tehničke uvjete, odabrali bocu kakvu možemo dobiti a da ne bankrotiramo, preko noći naučili koristiti dizajnerske softvere kako bismo kreirali etiketu i naručili sav potreban i nepotreban repromaterijal - kaže Igor i dodaje da zapravo nisu eksperimentirali dugo, ali jesu intenzivno. Monada se za sada može probati u kafiću, restoranu ili slastičarnici. Ili uz roštilj s prijateljima i poznanicima. Može se probati i u kinu prošvercate li je u torbi, daju nam dečki ideje. Ali Monada je, kažu, idealna sastavnica finih koktela.

- Kombinacija sa stout tamnim pivom mogla bi se svidjeti nekim pivoljupcima. Monada voli gorke alkohole tipa Campari i Cynar, fine tamne rumove, japanski viski... voli i istarsku Pašaretu, s kojom čini hrvatsku inačicu Spezija, koji obožavaju Nijemci - objašnjava nam Tomislav, koji vodi cijelu priču.

Doktori za tenisice: Oni mogu obnoviti vaše stare tenisice i na njima nacrtati što god poželite
Doktori za tenisice: Oni mogu obnoviti vaše stare tenisice i na njima nacrtati što god poželite
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje