Lifestyle

Komentari 16

Morski psi ne mogu oboljeti od melanoma; u sebi kriju lijek?

Morski psi ne mogu oboljeti od melanoma; u sebi kriju lijek?

Morski psi tamne i unatoč visokim razinama UV zračenja otporni su na melanom, a znanstvenici vjeruju da se uz pomoć njihove kože može razviti i zaštita za ljude

Morski psi su prilagodljive životinje, a njihova koža uslijed izlaganja suncu potamni, no nikad i ne pocrveni, tvrde znanstvenici Sveučlišta Newcastle. Oni su otkrili da morski psi ne oboljevaju od kožnih bolesti, što ukazuje na to da njen sastav ima prirodnu zaštitu od melanoma, piše Daily Mail.

- Bilo je mnogo pokušaja genetskog modificiranja i induciranja raka kože kod morskih pasa, no svi su bili bezuspješni. Ako uspijemo otkriti kako se koža morskih pasa sama štiti, mogli bismo napraviti kremu koji će štiti ljude - rekao je profesor Michael Sweet sa Sveučilišta Newcastle.

Nedavna je studija Sveučilišta Kalifornija također potvrdila kako morski psi mogu pocrniti, ali ne mogu razviti bolesti kože. Znanstvenici su promatrali mladunčad morskog psa mlata koja je boravila u plitkim vodama rezervata. Tamo su bili izloženi 600 puta većim dozama UV zračenja nego što su bili u svom prirodnom staništu, zaljevu Kaneohe. Na prsne peraje morskih pasa postavljeni su neprozirni filteri kako bi se otkrilo je li za tamnjenje kože odgovorna sunčevo zračenje. Područja ispod filtera ostalo je bijelo, kao što kod ljudi ostaju bijeli tragovi ispod kupaćeg kostima.

Naši eksperimenti dokazuju da morski psi zaista tamne, a kako tamne u njihovoj se koži povećava količina melanina. Tijekom 21 dan proveden na suncu količina melanina povećala se za 14 posto, a kroz 215 dana za 28 posto, objasnili su znanstvenici. Ipak, potrebno je još mnogo istraživanja kako bi ustanovili na koji način se ove životinje prirodno štite.

Najčitaniji članci