Obavijesti

Lifestyle

Komentari 19

Možete biti sretniji: Učinite ove 3 stvari i oraspoložite se odmah

Možete biti sretniji: Učinite ove 3 stvari i oraspoložite se odmah

Znanstvenici s Harvarda kažu da je ključno primijetiti i cijeniti male užitke u životu. Premjestite fokus s popisa obaveza i briga na male trenutke užitka koji unose radost u vaš dan

Zašto je potraga za srećom za neke ljude tako izazovno putovanje? Kako poboljšati svoje raspoloženje i pozitivan pogled na svijet? Harvardski znanstvenici imaju odgovore na ovo pitanje koji mogu pomoći da prijeđete na pozitivniji stav i sretniji život.

POGLEDAJTE VIDEO: Trikovi za sreću

Pokretanje videa ...

Pokrenite se, budite sretniji

Ako se borite s negativnim emocijama, izlazak na otvoreno i redovito vježbanje mogu učiniti čuda za zdravlje i raspoloženje. Bilo da šetate, vozite bicikl ili trčite, aerobne aktivnosti u vašem tijelu oslobađaju hormone koji smanjuju razinu stresa i podižu vam raspoloženje.

5 načina kako spriječiti da se sjenilo ne lijepi i ne razmazuje
5 načina kako spriječiti da se sjenilo ne lijepi i ne razmazuje

Kad se vaši mišići kontrahiraju u vježbama poput trčanja, joge ili plivanja, to pojačava proizvodnju serotonina u tijelu. Povećane razine ove moždane kemikalije povezane su s boljim i sretnijim raspoloženjem. Stručnjaci predlažu najmanje 30 minuta vježbanja umjerenog intenziteta pet dana u tjednu ili energičnih 20 minuta tri puta tjedno.

Doktor Michael Craig Miller, docent psihijatrije na Medicinskom fakultetu Harvarda, priznaje da može biti izazovno započeti novu rutinu vježbanja, ali kaže da čak i malo aktivnosti pomaže.

Happy man jumping for joy on the peak of the mountain, cliff at sunset. Success, winner, happiness

- Započnite s pet minuta šetnje dnevno ili bilo kojom drugom aktivnošću u kojoj uživate. Uskoro će pet minuta aktivnosti postati 10, a 10 će postati 15 - kaže dr. Miller.

Ako trebate brzo pojačanje raspoloženja, čak i kratko 15-minutno šetnje oko kvarta može vas dovesti u veseliji mentalni prostor.

Manje izbora dovodi do veće sreće

Umor od odluke zaista postoji. Iako puno izbora zvuči lijepo, to može biti mentalno iscrpljujuće. Naravno, želite se osjećati kao da barem uspostavljate određenu kontrolu nad svojim životom, ali istraživanje otkriva da s više mogućnosti dolazi i više prilika za žaljenje.

Sumnjate da vam netko laže? Evo kako ćete to lako provjeriti
Sumnjate da vam netko laže? Evo kako ćete to lako provjeriti

Prosječan odrastao čovjek ili žena odlučuje 35.000 puta dnevno. Svaki dan odabirete između mnoštva opcija, od trenutka kada odaberete odjeću ujutro do trenutka kada naručite desert na večeri. Ne samo da morate donositi ove odluke, već i izbori često dovode do brige i žaljenja.

Manje odluka zapravo može biti oslobađajuće. Ograničite svoj izbor i odustanite od pitanja poput: 'Hoće li ova odluka dovesti do velikih, negativnih posljedica?'. Ako neće, brzo izaberite jednu od opcija i nastavite s danom. Nemojte se dugo propitkivati. Spremite duboku analizu za značajnije probleme.

Two young women laughing and holding ice cream in hand

Cijenite male stvari

Svima nam se događa da prolijemo li kavu ili zaglavimo u gužvi u prometu. Te smetnje nam mogu pokvariti raspoloženje i uzeti radost iz našeg dana ako im to dopustimo. Znanstvenici s Harvarda kažu da je ključno primijetiti i cijeniti male užitke u životu. Premjestite fokus s popisa obaveza i briga na male trenutke užitka u vašem danu. Primijetite način na koji se para diže iz vaše vruće šalice čaja, upijajte zvuk smijeha djeteta, osjetite toplinu sunca na koži tijekom popodnevne šetnje.

Sljedeći put kad se zateknete da ste loše raspoloženi zbog nekih sitnica koje su krenule po krivu, koncentrirajte se na stvari koje vam idu kako treba. Također, ne zaboravite proslaviti svoje pobjede! Male prekretnice i dostignuća su vaše male pobjede, zato ih nemojte zaboraviti tretirati kao takve, piše The Ladders.