Obavijesti

Lifestyle

Komentari 39

Mršavite lako: Himalajska sol ubrzava sagorijevanje masnoća

Mršavite lako: Himalajska sol ubrzava sagorijevanje masnoća
1

Pomoći će i konopljino ulje koje snažno utječe na metabolizam masnoća i razgradnju masnoća u krvi, a odlično je i u borbi protiv najtvrdokornijeg celulita

VIDEO

Osnova svake dijete  trebaju biti svježa, sirova biljna hrana bogata vlaknima i ugljikohidratima te vitaminima i mineralima. Trebali bismo se hraniti što prirodnije te određenim namirnicama potaknuti metabolizam, kaže nutricionist Nikola Roca, iz Centra za prirodnu prehranu Nutrimens Natura. 

Jedan od najboljih dodataka prehrani u tom smislu je konopljino ulje, koje snažno utječe na metabolizam masnoća i pomaže ne samo razgraditi masnoće u krvi, nego i najtvrdokorniji oblik celulita. Drugi prirodni alat koji ima sličan učinak su otopine himalajske ili crne soli, dodaje Roca. 

- Vrlo je jednostavno: napravite fiziološku otopinu tako što ćete jednu žličicu himalajske soli otopiti u čaši vode i popiti to povremeno. Ta će sol imati isti učinak i kad je koristimo u dosoljavanju hrane na tanjuru, no fiziološka otopina ima bolji terapijski učinak, odnosno bolji efekt u razbijanju masnoća - kaže naš sugovornik

Pomaže nadomjestiti elektrolite koji se tijekom dijete mogu izgubiti i zbog gubitka vode.

Osim toga, pomaže nadomjestiti elektrolite koji se tijekom dijete mogu izgubiti i zbog gubitka vode. Vrlo koristan učinak u borbi protiv masti ima i vitamin C koji ima niz pozitivnih svojstava: oksidira tkivo, pomaže održavanju prohodnosti krvnih žila, a time i zdravlja srca te potiče izgradnju kolagena.

Thinkstock

- Vitamin C, osim toga, pomaže i u održavanju snage i izdržljivosti, jer osigurava dotok više kisika do stanica, što u konačnici potiče bolje sagorijevanje masnoća - kaže Roca. Osim toga, vitamin C alkalizira organizam, što je također korisno za izmjenu tvari. Naime, poznato je da kiselo okruženje u organizmu usporava, pa i zaustavlja metabolizam, kaže naš sugovornik. 

Dodaje kako i žlica meda na dan ima dijetni učinak, jer med povećava sintezu glikogena i u konačnici također potiče sagorijevanje masnoća. Ako želimo pravi efekt,  vitamin C, med i himalajsku sol možemo kombinirati tako da u čaši tople vode otopimo dvije žličice meda, dodamo dvije žličice soli i otopimo vitamin C. Neka se ohladi tako da bude mlako i može se piti.

Žlica meda na dan ima dijetni učinak, jer med potiče sagorijevanje masnoća.

Taj će pripravak ojačati organizam, potaknuti pravilno funkcioniranje stanica, ali i pridonijeti psihičkoj stabilnosti, tako da se lakše nosimo sa dijetom. Ta kombinacija će ublažiti želju za slatkim i slatkišima, što je mnogima najveći problem za održavanje dijete i optimalne težine - kaže naš sugovornik. 

Fotolia

U početku, takav napitak možete piti dva do tri puta tjedno, a ako vas želja za slatkim i dalje muči, ili želite brži efekt, moguće i jednom dnevno. Za što bolji efekt, uobičajeno pecivo, kekse ili čokoladu koju pojedete između obroka zamijenite zdravijim zalogajima. 

  • Grickaj pistacije Bogati su proteinima i zdravim masnoćama te produljuju osjećaj sitosti. Pa zašto pistacije umjesto uobičajenih badema? Pistacije imaju nešto manje kalorija od oraha ili badema, pa ih smijete pojesti nešto više. Stručnjaci savjetuju da bira pistacije u ljuski jer ona produljuje vijek trajanja i zadržava nutritivna svojstva.
  • Vitamin C Poboljšava dotok kisika do stanica te tako potiče bolje sagorijevanje masnoća.
  • Himalajska sol Ima više od 80 minerala i elemenata u jednakom omjeru u kojem se nalaze u našem organizmu. Kupiti je možete na policama zdrave hrane u supermarketima.
  • Žlica na dan Med povećava sintezu glikogena i potiče sagorijevanje masnoća.

Cimet hrani daje slatkoću,  suzbija želju za šećerom i produljuje sitost

Nemasni svježi sir koji ste namazali na krišku tosta i posuli s malo cimeta može biti vrlo moćan zalogaj koji će vas dugo držati sitima. Mala šalica tog sira ima oko 150 kalorija i 28 grama proteina, no trik je u cimetu: dat će slatkastu notu zalogaju, pa vam neće trebati dodatni slatkiši. 

Fotolia

Zobene pahuljice najzdraviji su dijetni doručak

Jedna trećina šalice zobenih pahuljica sadrži oko trećinu dnevnih potreba za vlaknima i – što je još važnije – držat će vas sitima jako dugo. Ako ih skuhate u nemasnom mlijeku, dodat ćete obroku i dozu proteina.  Za doručak sitne zobene pahuljice dodajte u mlijeko ili jogurt ili napravite kašu tako da ih u zagrijano mlijeko ili vodu ubacite na nekoliko minuta. 

Kašu zasladite medom, dodajte cimet i narezanu bananu ili orašaste plodove. Zobene pahuljice mogu biti dio jutarnjeg smoothija, ali i dodatak popečcima umjesto krušnih mrvica. 

Supervoće: Uz avokado ćete biti siti punih pet sati

Polovica srednjeg avokada ima otprilike isti broj kalorija kao i šaka orašastih plodova, pa o tome vodite računa. Tehnički, avokado je voće, no ujedno je i vrlo ukusan izvor zdravih masnoća koji će vas držati sitima i do pet sati. Točnije, čak 75 posto masnoća iz avokada su mono nezasićene masti  koje snižavaju loš kolesterol. 

Zavarajte se: Maslinama protiv gladi 

Dok čekate večeru, a u želucu krulji i niste sigurni da ćete izdržati, grickajte masline. Bogate  zdravim uljima i pomalo slane bez problema će vas držati do večera, s tim da pet maslina ima tek 20 kalorija, napominju nutricionisti. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara