Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Muke s "ubojitim" potpeticama na naplatu dolaze već u 30-ima

Muke s "ubojitim" potpeticama na naplatu dolaze već u 30-ima
1

Opasnost od ozljeda prijeti i dok hodate bosi, a svakim centimetrom više dodatno se opterećuje prednji dio stopala, dok vam deblji đonovi pružaju najbolju potporu

VIDEO

Ne znam tko je izumio štikle, ali zadužio je ženski rod, govorila je filmska diva Marilyn Monroe, koja je namjerno skraćivala jednu potpeticu kako bi njišući bokovima hipnotizirala publiku. 

Znanstvenici su izračunali da je tvorac ubojitih potpetica žene zadužio za točno 2,5 kilograma (vizualno sužavaju figuru), seksepilni hod, ali i pozamašan popis bolesti na kojem su žuljevi i kurje oči tek početak. Visoke potpetice su Ahilova peta za dvije trećine žena koje su spremne platiti cijenu ljepote iščašenjima, kroničnim bolovima i artritisom u kasnijim godinama - gotovo 90 posto žena koje ih često nose trpe nesnosne bolove u zglobovima, mišićima i kostima cijelog tijela.  

- Imajte na umu da s 26 kostiju, 33 zgloba te 100 različitih mišića, ligamenata i tetiva noge čine temelj cijelog tijela koji sigurno ne želite poljuljati - napominje Leora Tanebaum, autorica knjige “Loše cipele i žene koje ih vole”, te dodaje: ”Božanstvene cipele daju ružna stopala”. Ne izlazite li iz ubojitih potpetica, nećete daleko stići. Najbolji dokaz su tegobe koje donose “najbolje ženske prijateljice”. 

Teško se vratiti na ravne cipele 

Skupina od 11 dobrovoljki redovito je nosila štikle tijekom dvije godine, što im je skratilo listove za 13 posto, a Ahilova tetiva je izgubila na elastičnosti, objavljeno je u stručnom časopisu Experimental Biology. Stručnjaci su zaključili kako se smanjila savitljivost stopala, pa hodanje u ravnim potplatama izaziva bol.

Spuštena stopala u četrdesetoj

Visoke potpetice povećavaju rizik za spuštanje stopala. Znanstvenici tvrde kako dugogodišnje nošenje štikli slabi luk stopala, zbog čega se to stanje češće pojavljuje kod žena nego kod muškaraca. Najčešće se pojavljuje nakon 40. godine.

Nekvalitetne štikle štete kostima

Nošenje premalih, ravnih ili visokih cipela koje su na peti i iznad nje izrađene od tvrdog ili neudobnog materijala može izazvati Haglundovu bolest. Karakterizira je jaki bol u peti te deformacija kostiju, zbog čega peta od oblog oblika postaje četvrtasta. 

Špic-cipele pritišću živce i naprežu svod

Mortonova bolest se pojavljuje kao iznenadan bol koji se uspoređuje sa strujnim udarom ili rezanjem noža u prednjem dijelu stopala. Izazivaju je visoke potpetice ili cipele oštrog špica koje pritišću živce ili naprežu svodove stopala.

Ni balerinke ni tenisice nisu bezopasne

Upaljeno tkivo pete izazivaju i ravne cipele loših đonova. Oštar bol koji “svrbi” i ublažava se hodanjem tipičan je simptom. Razgibavanje i led mogu pomoći.

Leđa i vrat

Pretjerana zakrivljenost luka donjeg dijela leđa vodi do bolova u leđima i vratu, zbog čega su moguće i glavobolje. 

Kukovi

Zbog neprirodno zakrivljenog položaja stopala težina se preko tetiva prenosi do kukova, koji moraju pojačano raditi i više se troše. Rezultat je oštar, a ponekad i kronični bol u kostima.

Koljena

Tijelo na visokim štiklama naginje se naprijed, opterećuje koljena i povećava rizik od artritisa.

Listovi

Mišići listova mogu se s vremenom skratiti pa nošenje ravnih potplata ili hodanje bez cipela postaje bolno.

Gležnjevi

Nošenjem ubojitih cipela centar za ravnotežu se premješta i lako je izgubiti ravnotežu - uganuće je pitanje vremena.

Stopala

Potpetica od osam cm opterećuje kosti čak sedam puta više od štikle visoke tek 2,5 cm.  

Vježbanje sprečava ozljede

Hodajući u visokim potpeticama, žene se aristokratski drže, instinktivno uvlače trbuh, zabacuju ramena unatrag, a prsa unaprijed, izgledaju mršavije i samopouzdanije, tvrde stručnjaci objašnjavajući žensku opsesiju dizajnerskim remek-djelima. 

- Obuješ omiljene cipele i odmah postaješ netko drugi - rekao je Manolo Blahnik, jedan od “krivaca” za globalno zaljubljivanje u neodoljive štikle. Osim zavodljivih kretnji na visokim potpeticama gležnjevi se doimaju tanji, a grudi dolaze u prvi plan, zbog čega su ubojite cipele svjesno, ali i podsvjesno primamljive muškarcima, navode stručnjaci. Zbog ere “Seksa i grada” te Victorije Beckham, koja u 37-oj cijenu ljepote plaća žuljevima i deformiranim stopalima, gotovo je nemoguće zamisliti život u ravnim potplatama. No čak i alternativke koje smatraju da je žena zavodljiva bosa ili u japankama nisu izbjegle opasnost jer i tanki đonovi nanose bol.  

- Svakim centimetrom više dodatno se opterećuje prednji dio stopala - upozorava Goran Bićanić, specijalist ortoped Klinike za ortopediju na Šalati. 

- Žene koje često nose štikle smanjit će rizik od ozljeda i tegoba ako se bave sportom i ojačaju mišiće nogu kako ne bi dodatno opterećivale zglobove. Tenisice s kvalitetnim đonom pružaju najveću stabilnost. Imate li problema s uganućima preporučuju se čvrsti, stabilni i povišeni modeli - dodaje Bićanić.

Slana kupka nakon duge šetnje

Topla kupka je odlična za bolne mišiće. Pomoći će i prirodna sol za kupanje koja je bogata prirodnim mineralima, uključujući magnezij i sulfat. Koža će tako apsorbirati magnezij koji pomaže u obnavljanju i izgradnji tkiva.

Čak i stopala zaslužuju redovitu jogu

Istezanje nogu i stopala nakon nošenja potpetica poboljšava cirkulaciju i godi mišićima. Sjednite na prostirku, lagano kružite zglobovima i razgibajte prste. Rastegnite se i uz lagano naginjanje pokušajte dotaknuti stopala prstima. 

I prsti bi htjeli veću kvadraturu

Pri isprobavanju cipela provjerite imaju li prsti dovoljno prostora. Kupujete li cipele “na špic”, suženje treba doći nakon prstiju kako ne bi izazivalo pritisak. Birajte deblje potpetice koje su zbog veće površine stabilnije. 

Bolesti: Guma i plastika - van

Obratite pozornost na materijale. Jedino su koža i prirodne tkanine dovoljno mekane i dopuštaju stopalima da dišu.

Kruti remenčići ostavljaju tragove  

Remenčići i trake s oštrim rubovima mogu zarezati kožu i ostaviti bolne “uspomene”, osobito nakon tulumarenja ili šopinga. Široke i rastezljive trake najbolja su alternativa.

Velike i ravne cipele bolje je izbjeći 

Prevelike tenisice, balerinke ili cipele izbacuju nogu iz ravnoteže pa je veći rizik od uganuća ili prijeloma. Pri kupnji ravnih cipela dajte prednost debljem đonu.

Prije kupnje - šetnja po trgovini 

Premale ili preuske cipele ne daju noktima da normalno rastu, izazivaju žuljeve i kurje oči kojih se teško riješiti. Isprobajte obje cipele jer je najčešće jedno stopalo veće. Prije kupnje prošećite po trgovini i provjerite stišću li vas. 

Primamljive, ali opasne 

Stiletto sa špičastim vrhom, goleme platforme otvorenih prstiju ili sandale pojačane tankom, visokom potpeticom i remenjem bolje je spustiti na zemlju odabirom manje ubojitih modela. 

Potpora stopalima

Tanki potplati mogu biti jednako štetni kao astronomski visoke potpetice. Da bi noge ostale zdrave, cipele moraju davati potporu svodovima stopala - što podrazumijeva i deblje đonove.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith