Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
2 komentara

Muškarcu je veza kontinuiran seks, ženi prije svega emocija

Nakon što žena prijeđe u fazu romantičnog odnosa, muškarac je još uvijek tu samo radi seksa, a faza dugotrajne povezanosti za jači spol je primarno fizička veza

Allmoviephoto.com
Foto: Allmoviephoto.com
2 komentara

Muškarci, za razliku od žena, nešto dulje ostaju u fazi požude (zaljubljenosti) prije nego što prijeđu u sljedeću fazu tzv. romantičnu ljubav, tvrde autori knjige "Zašto muškarci žele samo seks, a žene sanjaju o ljubavi" Allan i Barbara Pease. Prelazak u romantičnu ljubav označava početak "avanture" (dugotrajnu fazu povezanosti), a kod žena tada raste razina testosterona i pojačava se seksualna želja. Kod muškarca aktivni postaju neki drugi dijelovi mozga, uključujući vizualni korteks, a raste razina oksitocina, zbog čega oni postaju osjećajniji i nježniji. Upravo te kemijske reakcije daju iluziju paru da su rođeni jedno za drugo.

Kako u različito vrijeme prelaze iz požude u "avanturu" muškarci i žene imaju drugačiji pogled na nju. Za muškarce to je kontinuiran seksualni odnos, nekad i bez emocionalne povezanosti i može se opisati kao seks bez obaveza. Za njih je to primarno fizička povezanost.

Ženama je to prije svega "emocionalna avantura" jer one to vide kao emocionalan događaj, bez obzira ima li seksualnih odnosa ili ne. Za žene to su telefonski razgovori, razmjenjivanje poruka i zajednički izlasci.

Emocije s novim "prijateljem"

Zato žene emocionalnu prevaru doživljavaju puno ozbiljnije nego seksualnu. Za njih je povjeravanje, razgovor o onome što im se trenutno događa i što im je bitno u životu, dopisivanje i provođenje zajedničkog vremena puno važnije od samog tjelesnog odnosa. Tako "emocionalna avantura" može nastati i između dvoje ljudi koji su u braku ili dugotrajnoj vezi, ali ne međusobno. 

Partner tako provodi pretjeranu količinu vremena s nekim suprotnog spola i uzima vrijeme, emotivnu energiju i brižnost svojem partneru. To dovodi do toga da se novom "prijatelju" povjerava više nego stalnom partneru. Iako ovaj odnos nije nužno fizički intiman na početku, on vodi u fizički odnos. Za većinu žena, to je zato prije svega avantura, a seks samo naglašava bol zato što je demonstracija snage emocionalne avanture, zaključili su supružnici Pease.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message