Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Muzej grada Zagreba: Izložba o počecima kupališta na Jadranu

Muzej grada Zagreba: Izložba o počecima kupališta na Jadranu
3

Kupališta su se nalazila na hridima ili neposredno uz more. Kupališne kućice, koje i danas možemo vidjeti na jadranskoj obali, građene su od kamena, betona i drveta, što se vidi i na razglednicama u izložbi

VIDEO

Gostujuća izložba Hrvatskog muzeja turizma iz Opatije "Hrvatska jadranska kupališna baština", otvorena u srijedu u Muzeju grada Zagreba, nudi presjek početaka kupališta nastalih na jadranskoj obali, pokazujući bogatu kupališnu kulturu koja je temelj razvoja domaćega turizma.

POGLEDAJTE VIDEO (Šimun je naučio plivati):

Pokretanje videa...

Šimun je zaplivao i zaljubio se 01:13

Tematska izložba, po riječima autorice izložbe i ravnateljice Hrvatskog turističkog muzeja iz Opatije Mirjane Kos, pokazuje kupališnu baštinu kakva se na našim prostorima počela razvijati koncem 19. stoljeća. Kroz fotografije i faksimile razglednica izložba pokazuje početke jadranskoga turizma u Hrvatskoj i onodobnu kupališnu kulturu, te kupališnu arhitekturu pažljivo osmišljenu kako bi se ispunile potrebe srednjoeuropske klijentele, ciljane klijentele turizma na prijelazu stoljeća.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Muškarci su bili odvojeni od žena, a za kupanje je postojala posebna odjeća

- To su bili ljudi koji su trebali infrastrukturu za kupanje, te zahtijevali poštivanje moralnih normi i ćudoređa; dakle, kupanje je moralo biti odvojeno – muškarci su bili odvojeni od žena, a za kupanje je postojala posebna odjeća, posebne čarape, posebne cipele - pojasnila je Kos.

Kupališta su se nalazila na hridima ili neposredno uz more. Kupališne kućice, koje i danas možemo vidjeti na jadranskoj obali, građene su od kamena, betona i drveta, što se vidi i na razglednicama obuhvaćenim izložbom. Oko njih su se s razvojem turizma počeli razvijati mjesta i gradovi, te su morske kupališne građevine koje danas imamo neizostavan dio urbanističke arhitekture naših turističkih mjesta.

Ovi ljubimci doživjeli su duboku starost, odlučno prkose svojim godinama i uživaju u životu
Ovi ljubimci doživjeli su duboku starost, odlučno prkose svojim godinama i uživaju u životu

Brojne su zanimljivosti vezane uz početke kulture kupanja u nas, rekla je Kos, pa tako žene nisu smjele u šeširima nositi igle kad su išle u more, a u hlačama su imale ugrađene utege kako im morska struja ne bi dizala odjeću. Većina njih nije ni znala plivati, pa su kupališta bila opremljena konopcima za koje su se kupači držali dok su se namakali u moru.

Kupališta opremljena kabinama, organizirani kupališni red

Sva su kupališta bila opremljena kabinama, imala su organizirane službe spašavanja, kupališni red.

- Dakle, bitna je bila kultura kupanja, ne samo kupališna arhitektura, koja je predstavljala lice grada s mora. Nažalost, riječ je o baštini koja je gotovo u potpunosti nestala, budući da su kupališta uglavnom bila građena od drva, te je od stotinjak kupališta do danas sačuvano njih tek još pet-šest - kazala je Kos.

Kao kuriozitet je navela kupalište na Susku, gdje su kabine bile iskopane u pješčanim dinama što je, kako je reklo, danas manje poznato. Kao jedno od još uvijek postojećih kupališta čiji se nekadašnji izgled može vidjeti i na izložbi izdvaja se ono na Stoji u Puli, a Kos je još istaknula i kupališta u Senju, Svetom Jurju i Karlobagu.

Kao danas još uvijek funkcionalno i u tom smislu najreprezentativnije kupalište izdvojila je Jadriju u Šibeniku, a specifično je i kupalište Banj u Starom Gradu na Hvaru koje je, kako je napomenula, jedino građeno od pravog, bračkog kamena, dok su ostala građena od drva - posljednje je 1989. u požaru nestalo kupalište Angiolina u Opatiji, ujedno i posljednje drveno Austro-Ugarsko kupalište.

Franjo restaurirao kočiju staru 106 godina: Ne bih je mijenjao čak ni za novi Mercedes
Franjo restaurirao kočiju staru 106 godina: Ne bih je mijenjao čak ni za novi Mercedes

Koordinatorica gostovanja Vesna Leiner, muzejska savjetnica pedagoginja, voditeljica Pedagoško - andragoškog odjela MGZ-a, istaknula je kako je gostovanje HMT-a u Zagrebu dio višegodišnje suradnje s Muzejom grada Zagreba, započete već s osnutkom toga jedinstvenog muzeja u Opatiji 2007. godine. Na temelju te suradnje Grad Zagreb je prije desetak godina potpisao s Opatijom i Povelju o suradnji na kulturnom planu, naglasila je Leiner.

- Zagreb je uz Opatiju bio jako vezan u prošlosti pa i sad. Nekad je to bila najbliža destinacija, kao što je i sada. Mi to želimo na neki način i održati - kazala je. Dodala je kako joj je drago što je izložba realizirana unatoč pandemiji, jer u Zagrebu i u ovim okolnostima ipak ima turista, koje bi ova izložba mogla zaintrigirati da posjete i našu obalu.

Sat i datum rođenja otkrivaju tipove ljubavnika: Koji ste vi?
Sat i datum rođenja otkrivaju tipove ljubavnika: Koji ste vi?

Temi izložbe prilagođena su i tematska vodstva stalnim postavom Muzeja grada Zagreba pod nazivom "Stara zagrebačka kupališta", koja će se od 11. do 16. kolovoza održavati u terminima utorak – subota u 11 i u 15 sati, te nedjelja u 10 i u 12:30 sati, a moći će im se besplatno priključiti svi koji kupe redovitu ulaznicu.

Izložba ostaje otvorena do 13. rujna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru