Lifestyle

Komentari 42

Na koži su vam se pojavile ove crvene točkice? Evo što je to...

Na koži su vam se pojavile ove crvene točkice? Evo što je to...

Primijetili ste malu crvenu točkicu na koži koja tu nije bila prije par dana? Kad pogledate bolje, čini vam se kao da se oko nje granaju sitne žilice? Udahnite i ne brinite, svi ih imamo...

Ako ste na koži ugledali crvenu točkicu, nemojte se jako zabrinjavati. U pitanju je angiom - mali benigni tumor koji se sastoji od krvnih žila i potpuno je bezopasan.

Pojavljuju se kod svih ljudi, uglavnom iz dva razloga

1. Zbog godina 

Mnogi ljudi dobiju ih nakon 30 godine života. Uglavnom se radi o vrlo malim točkicama koje se najčešće nalaze na trupu, rukama i ramenima, a žene ga znaju imati na grudima. Pojavljuju se zbog promjena na koži i krvnim žilama koje dolaze s godinama.

2. Problemi sa zdravljem ili loš stil života.

Ako angiom izgleda kao točka s krvnim žilicama iz koje se granaju krvne žilice, to može ukazivati na probleme s jetrom, na bolesti krvožilnog sustava ili hormonsku neravnotežu u tijelu. Ovu vrstu nazivaju - paukoliki (spajder) angiomi.

Kada treba ići liječniku?

Primijetite li da crvena točkica neočekivano mijenja veličinu, oblik ili je počela krvariti, posjetite liječnika što je prije moguće. 

Najbolja prevencija pojave angioma su zdrav život i uravnotežena prehrana. Jedite puno voća i povrća, i ne zaboravite na zdrave masnoće poput onih iz avokada i maslinovog ulja. To će pomoći da vam koža ostane mlada i zdrava, prenosi BrightSide.

Riječ stučnjaka

Na internetskoj stranici Poliklinike Poliderma pojašnjavaju kako nastaje i može li se ukloniti.

"Angiom nastaje rastom krvnih žila koje se udružuju i tvore crvenkaste tvorbe, najčešće po trupu. Smatra se da uz genetiku važnu ulogu imaju ženski hormoni u žena, iako se angiomi pojavljuju i u muškaraca. Najčešće se radi o više angioma, a pojedinačni se znatno rjeđe pojavljuju. Nemaju nikakav utjecaj na zdravlje, osim narušavanja estetskog izgleda."

Dodaju kako ih je moguće ukloniti laserom.

"U početku nakon tretmana nastaje manja krasta, ili angiom poprimi crnu boju, a tijekom narednih dana nestaje u cijelosti. Tretman je bezbolan, a osjetljivije osobe mogu osjetiti manje peckanje. Iako broj tretmana ovisi o broju promjena, prosječno je potrebno 1 do 2 tretmana. Tretirani angiomi nestaju zauvijek."

Pročitajte još i ovo: Zašto drugačije izgledamo uživo i na selfijima?

Najčitaniji članci