Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Na licu se 'prepoznaje' sve što jedete, čak i žličica šećera i soli

Na licu se 'prepoznaje' sve što jedete, čak i žličica šećera i soli
1

Bjelančevine će manje štetiti ljepoti ako se jede samo jedna vrsta, primjerice ako se u istom obroku ne jedu mlijeko, jaja i meso, a voda se "jede" za glatku kožu

VIDEO

Koliko god se trudili činiti dobro koži, ako nismo sigurni kako joj štetimo, neće biti ni poboljšanja. Čaša mlijeka, koju su nam stalno roditelji hvalili kao izvor zdravlja i redovito nam je posluživali, zapravo može štetiti i tenu i zdravlju. Kravlje mlijeko, čak i organsko, sadrži hormone namijenjene rastu teleta koji se apsorbiraju u krvotok, tvrdi dr. Jessica Wu, američka dermatologinja i autorica knjige “Feed Your Face”, odnosno “Nahrani svoje lice”. Ti hormoni imaju androgeni učinak koji ženama može prouzročiti akne. 

- Mliječni proizvodi potiču upale, a to znači da mogu pogoršati probleme s aknama i ubrzati starenje. Zato je bolje potražiti kalcij u drugim oblicima, kao što je tofu ili tamnozeleno lisnato povrće - smatra dermatolog Nicholas Perricone. 

No kad je riječ o tofuu i drugoj hrani bogatoj proteinima, dobro je ograničiti njihov unos i ne jesti više od jedne vrste odjedanput. 

- Za proteine je nužan intenzivan rad probavnog sustava jer bjelančevine treba iz složenih lanaca pretvoriti u aminokiseline - kaže Kimberly Snyder, nutricionistica mnogih poznatih. Zbog te energije koja se troši na probavu proteina umanjuje se, kako je Snyder zove, “energija za ljepotu”. Nju opisuje kao energiju koja se iz probave preusmjerava na rast čvrste, zdrave kose te smanjuje podočnjake i obnavlja kolagen u koži.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Četkice za šminku nakon pranja moraju i "disati" 

Većina žena zna kako četkice za šminku treba prati jedanput na tjedan ili barem jedanput u mjesecu, kad je već malo vjerojatno da ćemo to temeljito činiti svaki tjedan. No dr. Jessica Wu kaže kako se najčešće griješi što ih se ne ostavlja da “dišu” nakon pranja. I nikad ih ne rabite dok nisu posve suhe.

Dodatci prehrani nisu bezazleni

Budite oprezni s dodatcima prehrani koji se prodaju bez recepta, a nije vam ih preporučio vaš obiteljski liječnik ili dermatolog. Oni mogu utjecati na lijekove koji su vam propisani pa i na ten, ističe dr. Wu. Tako kalcij može umanjiti učinkovitost antibiotika ili pilula za štitnjaču, a vitamin D lijekova za snižavanje kolesterola.

Za glatku kožu vodu treba i "jesti"

Neuredan život, odnosno često tulumarenje uzrok je tamnim i sivim podočnjacima. Alkohol proširuje krvne žile te često pucaju kapilare, a starenje se ubrzava. Propada masno tkivo te lice izgleda ispijeno, napomenula je dr. Ivana Nola, dermatologinja. Uz to, upozorava koliko je za ten važno što jedemo.

- Zaboravlja se kako je koža najveći ljudski organ pa tako i na nju utječe prehrana. Ljudi ne jedu dovoljno voća i povrća, a to se odražava na ten - istaknula je dr. Nola. Zato se treba okrenuti zdravu načinu života te dovoljno spavati, a tijelo je najzahvalnije ako je to uvijek otprilike u isto doba, savjetovala je specijalistica. A među najvećim su neprijateljima lijepa tena sol, šećer i cigarete. Osim što dugoročno otežava cirkulaciju, sol isušuje kožu iznutra. No drugi “bijeli ubojica”, šećer, još je pogubniji za ljepotu kože. Usporava metabolizam pa potiče oticanje, a istodobno mijenja i strukturu kolagena, proteina nužnog za elastičnost kože. 

Zato potiče nastanak akni, ubrzava starenje i pojavu bora, baš kao i cigarete. Prestanak pušenja dokazano usporava starenje lica i odgađa bore. Koža nepušača dobiva više hranjivih tvari, uključujući i kisik. Prestanete li pušiti, koža će izgledati zdravije, mlađe i ljepše čim se organizam riješi nagomilanih toksina. 

Esencijalna ulja pomažu u borbi protiv akni

Iako se može činiti čudnim, nanošenje ulja na lice, posebno ako je koža masna, može umanjiti stvaranje masnoće na koži. Uz to, esencijalna ulja djeluju antibakterijski i protugljivično te su jako dobra u ubijanju bakterija koje uzrokuju upale.

Voda iz tikvica ili krastavca bolje hrani kožu od one iz boce

Milijardu ste puta čuli da treba piti barem osam čaša vode na dan. No tijelo tu vodu ne zadržava dovoljno dugo. Nju bi trebalo “jesti”, kaže dr. Howard Murad, autor knjige “The Water Secret”, misleći na hranu bogatu vodom kao što su lubenice (97 posto vode) i tikvice (95 posto). Stanice lakše iskorištavaju vodu iz hrane jer dolazi s drugim nutrijentima koje tijelo treba apsorbirati.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'