Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Na pragu su stvaranja cjepiva protiv HIV-a - riješili problem

Na pragu su stvaranja cjepiva protiv HIV-a - riješili problem
1

Znanstvenici su napokon uspjeli riješiti problem koji ih je dugo vremana kočio u stvaranju cjepiva protiv HIV-a. Sada su otkrili način kako spriječiti širenje virusa i nadaju se cjepivu s dugotrajnim učinkom

VIDEO

Najveći problem kod cjepiva protiv HIV-a bila je nemogućnost stvaranja imunosnih stanica koje bi ostale dovoljno dugo u cirkulaciji da spriječe širenje AIDS-a. Tim međunarodnih istraživača vjeruje da su to riješili "odblokiravanjem" procesa povezanog s proteinom HIV-a koji je zadržavao proizvodnju antitijela "B-stanica" u imunitetu. Vjeruju da su na pragu stvaranja cjepiva protiv HIV-a jer su uspjeli riješiti najveći problem koji ih je priječio u tome.

- Da bi cjepivo bilo učinkovito, ono mora djelovati duži period - poručio je vodeći znanstvenik profesor Jonathan Heeney sa Sveučilišta Cambridge i dodao:

- Nije praktično zahtijevati od ljudi da dolaze svakih šest do 12 mjeseci na cijepljenje. Želimo razviti cjepivo koje će riješiti taj problem i generirati stanice koje proizvode antitijela. Sada smo pronašli način da to učinimo.

- Ono što smo pronašli je način da uvelike poboljšamo reakciju B-stanica na HIV cjepivo. Nadamo se da će naše otkriće pokrenuti postojeću blokadu u istraživanja cjepiva protiv HIV-a i omogućiti nam da krenemo naprijed - dodaje ovaj profesor.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Fotolia

Rezultate istraživanja su objavili u časopisu Journal of Virology. Njihovim novim pristupom u laboratorijskim pokusima, proizveli su željene reakcije imuniteta koje su trajale više od godine dana. Znanstvenici smatraju da bi u budućnosti trebalo biti moguće proizvesti cjepivo koje stimulira dugotrajne reakcije B-stanica protiv HIV-a.

- B-stanicama treba vremena da postanu visoko učinkovita neutralizirajuća antitijela, a u prethodnim studijama ti odgovori B-stanica su bili toliko kratki da su nestali prije nego su imali vremena napraviti promjene potrebne za zaustavljanje HIV-a - napomenuo je profesor Heeney, a prenosi Daily Mail.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru