Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Najbolje ideje su jednostavne - njihove lutkice su neodoljive

Najbolje ideje su jednostavne - njihove lutkice su neodoljive
1

Imamo velike snove i uživamo u projektima,igračkama i nadamo se malom prostoru za manufakturu, kažu Sunčana i Lara, mlade autorice projekta i branda Gloopy

VIDEO

Svima koji imaju ideju u koju vjeruju, ali nemaju hrabrosti, želimo poručiti da probaju. Ponekad je teško i treba vremena i truda, ali ako se izdrži sav pritisak, na kraju se ipak isplati, tvrde mlade autorice projekta i branda Gloopy lutkarica Sunčana Vrtarić Nađ i Lara Glavić Končar, grafička i produkt dizajnerica. 

Brand Gloopy serija je raznolikih jastučića punjenih lavandom, podmetača i magneta s likovima životinja i lutkama uz pomoć kojih se roditelji i djeca mogu igrati. No osmislile su i i lutke koje uz svjetiljke stvaraju sjene na zidovima kao malo čarobno noćno kazalište.  Prijateljice su od djetinjstva, no cijela priča počela je u proljeće 2013., kolekcijom Wardrobe Creatures (stvorenja iz ormara), koji je prvi Gloopy projekt. 

- Cilj nam je bio da ormare i garderobe razveselimo neobičinim malim stvorovima koji mirišu na lavandu. Prvi je bio pauk, a na njega su se nadovezala i druga stvorenja koja nitko ne želi naći u ormaru, kao što su miš, zmija, žaba i šišmiš, priča Sunčana.

Svaki lik ima ime i svoju pjesmicu, što mu daje osobnost i bliskost ljudima, pogotovo djeci, koja brzo prepoznaju ulogu Gloopya i brzo ga usvajaju kao bliskog prijatelja, odnosno dragu igračku uz koju je lakše zaspati zbog ugodnog umirujućeg mirisa lavande. 

Uglavnom su svi bili oduševljeni jastučićima i maleni i veliki. Iako su lutkice zamišljene da budu u ormaru, na kraju završe negdje kao ukras u stanu ili se djeca igraju s njima, kaže Lara. Iz igre materijalima i oblicima, likovima, nove ideje su dolazile same od sebe, dodaje. Tako su nastale i lutke Shadow Puppets, koje djeca i roditelji oživljavaju uz pomoć svjetiljke, stvarajući sjene likova i ulazeći u čarobni svijet mašte, uz razvijanje kreativnost kroz igru

- Zatim slijede HotHotPot Trivet podmetači za vruće lonce i Coasters podmetači za čaše. Svi ti proizvodi su bili logičan slijed, evolucija likova i njihovih mogućnosti. Tako su i Couch Creatures, jastučasta stvorenja osmišljena da doneseu boju i živost na svaki kauč ili stolicu, i učine sjedenje ili ležanje udobnijim za sve generacije, kažu Sunčana i Lara te dodaju kako tri jastuka  - žuti zeko Darko, plava žaba Tsweta i crvena sova Pero klincima postaju novi prijatelji za grljenje. 

- I naš zadnji lik je Bandit, inspiriran nestankom stvari iz ormara, kažu autorice branda. Od same ideje do realizacije trebalo im je, kažu, oko šest, sedam mjeseci, s tim da su prošle godine otvorile obrt. 

- Samo otvaranje obrta nije komplicirano, ali vođenje papira i cijela birokracija zna biti zamorna i nejasna, posebno za nas kreativce, kažu naše sugovornice. Do sada nisu koristile nikakve poticaje, niti poduzetničke kredite, no ne isključuju niti tu mogućnost.   

- Iz hobija, sve postaje malo ozbiljnije. S više posla, dolazi i više odgovornosti, pa pomažu najbliži, muževi Igor i Vlado, bake, pa čak i Martin, Larin sin, 6-ogodišnjak, koji je uvijek pun ideja.

Tko je bandit?

Pa gdje su moje gaće na pruge? I gdje su mi čarape duge? A gdje je ona kapa stara? Ajme, sve mi nestaje iz ormara!! Al’ širi se po kvartu priča, da neka nadasve šaljiva bića i to u crnom dvoje, na ormare naše vrše pohode svoje - jedna od priča uz krpene junake

Mali koraci donose iskustvo 

Prvi dućan s kojim smo počeli je Prostor, u Rovinju, gdje smo od vlasnika Darka Dominika dobili puno dobrih savjeta o proizvodnji, tržištu i slično. A nakon toga se polako pojavljujemo i u drugim dućanima u Zagrebu, a onda i na moru, kaže Sunčana. Danas se njihovi proizvodi prodaju u nekoliko gradova Hrvatske, uglavnom u gift-shopovima u Zagrebu, Splitu, Puli, Poreču, Rovinju, Motovunu i na Hvaru, no mreža se pomalo širi. Cijene proizvoda su između 80 i 200 kuna. 

- Projekt nam je otvorio nova vrata i upoznali smo puno zanimljivih i kreativnih ljudi od kojih su nam neki postali prijatelji. Ulazak u poslovne vode s kreativnim idejama zahtijeva puno vremena i dobre organizacije, zato idemo malim koracima, skupljamo iskustvo i stvari se same poslože - dodaje Sunčana.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka
ASTRO SAVJETI

Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka

Pročitajte dnevni horoskop za petak 19. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje