Obavijesti

Lifestyle

Komentari 41

Najbolji začini koje svi trebaju imati u kuhinji, ali i za zdravlje

Najbolji začini koje svi trebaju imati u kuhinji, ali i za zdravlje
1

Čili ubrzava metabolizam, đumbir smanjuje mučnine, kurkuma čisti jetru, peršin čuva imunitet... Začinska bilja imaju brojna korisna svojstva i zato ih svakako treba uključiti u prehranu

VIDEO

Uživate li u jelima jakih okusa, manje ćete žudjeti za intenzivnim okusima prerađenih grickalica koje sadrže prazne kalorije pa si korištenjem začina možete poboljšati prehranu i lakše mršavjeti, kaže dipl. ing. preh. teh. Sanja Ćosić. 

- Začinska bilja imaju brojna korisna svojstva: ubrzavaju rad metabolizma, djeluju protuupalno, pospješuju probavu... Zbog toga se začine preporučuje što više uključiti u prehranu, po mogućnosti svakodnevno barem prstohvat – kaže nutricionistica Ćosić. Objašnjava da antioksidativnu snagu začinima daju fitonutrijenti iz hlapljivih ulja koji im daju i mirisne arome pa je miris začinskog bilja povezan s korisnim svojstvima za zdravlje. 

- Što je intenzivniji miris začina, to je bolji. Kada kupujete svježe začinsko bilje, najbolje je uzimati ono koje ima tamniju boju i izbjegavati ono s lišćem koje je počelo žutjeti, ima tamne točkice ili rupice – kaže nutricionistica Ćosić. Upotrebom začina sprječavate i pretjerano zasoljavanje hrane. Većina začinskog bilja gubi nutritivna i ljekovita svojstva ako su predugo izloženi toplini pa ih je najbolje u jelo dodati pred kraj kuhanja ili svježe nasjeckane u gotovo jelo - kaže Ćosić.

Dodaje da sa začinima ne bi trebali pretjerivati ako imate osjetljiv želudac. Budite oprezni i ako uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi i regulaciju krvnog tlaka, dodaje dipl. ing. nutricionizma Sandra Marić Bulat.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Kajenske i crvene čili papričice sadrže kapsaicin koji daje ljuti okus hrani, ima protuupalna svojstva te ubrzava metabolizam i termogenezu – stvaranje topline u tijelu. Proces termogeneze zahtjeva potrošnju dodatnih kalorija, što rezultira gubitkom masnih naslaga. Papričice poboljšavaju probavu te olakšavaju bolove. Razbijaju i začepljenost nosa i pluća pa pridonose podržavanju imunološkog sustava što je vrlo korisno tijekom sezona prehlade i gripe – kaže Ćosić.

Fotolia

Kapsaicin u čiliju ima pozitivan učinak na zdravlje gastroenteralnog sustava, pomaže kod čira, smanjuje LDL (loš kolesterol) i čuva krvne žile, kaže Marić Bulat. Dodaje da se čili podnosi individualno te da probavne tegobe poput proljeva ukazuju na prevelik unos. 

- Đumbir pak najbolju ulogu ima u smirivanju mučnina i bolova u zglobovima. Koristi se za ublažavanje prehlade i želučanih problema, žgaravica i proljeva – kaže Marić Bulat. Đumbir sadrži fitonutrijente gingerole koji imaju snažna protuupalna svojstva, pospješuju rad probavnog sustava i kao većina začina ima termogenička svojstva koja ubrzavaju rad metabolizma, dodaje Ćosić. 

- Kurkuma također potiče rad probavnog sustava i sagorijevanje masti. Izvor je jedinstvenog fitonutrijenta kurkumina koji ima snažna protuupalna svojstva. Pospješuje i detoksikaciju jetre, a redovitom upotrebom može olakšati bolove u zglobovima radi  protuupalnih svojstava – kaže Ćosić. Kurkuma ublažava tegobe artritisa, a sve češće se primjenjuje kod karcinoma debelog crijeva, prostate ili raka dojki jer zaustavlja rast tumorskih stanica, a pomaže i kod prehlada i respiratornih tegoba, dodaje Marić Bulat. 

- Peršin je bogat vitaminom C i A, što ga čini odličnim za imunitet a uz to je bogat izvor folne kiseline, jednog od najvažnijih vitamina B skupine koji ima ulogu u održavanju zdravlja kardiovaskularnog sustava – kaže Ćosić. Čaj od peršina ima detoksikacijsko djelovanje, pomaže kod infekcija mjehura, bolnog mokrenja i upaljene prostate, dodaje Marić Bulat.

  • Kajenske i crvene čili papričice Djeluju na razgradnju masti i smanjenje apetita. Čili je univerzalni začin kojeg možete dodati u gotovo svako jelo, kao što su juhe, variva, kajgana, umaci, rižota i jela s tjesteninom, kaže nutricionistica Ćosić. Najbolje se kombinira sa đumbirom, čokoladom, grahom i govedinom. Ima značajnu ulogu u izmjeni tvari te potiče i ubrzava cjelokupni metabolizam, dodaje nutricionistica Marić Bulat.
  • Kurkuma Bogat je izvor raznih nutritivnih tvari, a niskokalorična je - dvije žličice sadrže samo 16 kalorija. Odlična je za korištenje u pripremi umaka i marinada, te začinjavanje rižota. Dodajte ju u jelo pred kraj kuhanja, savjetuje Ćosić. Kurkuma se odlično kombinira sa češnjakom, limunom, curryem, korijanderom i kimom. Za prevenciju i zaštitu zdravlja crijeva preporučuje se uzimati 2-4 g dnevno, dodaje Marić Bulat.
  • Đumbir Izvor je magnezija, vitamina B6 i kalija, mangana i bakra. Najbolje ga je konzumirati svježeg, naribanog kao dodatak jelu poput juhe, raznih marinada, u smoothie ili u obliku čaja. Svježi đumbir dodajte pred kraj jela, a ako koristite suhi đumbir dodajte ga na početku da otpusti okus, kaže Ćosić. Đumbir se najbolje kombinira sa soja umakom, limunom, čilijem i češnjakom, dodaje Marić Bulat.
Fotolia
  • Ružmarin Izvor je fitonutrijenata poput rozmanola i ružmarinske kiseline koji su snažni u uklanjanju slobodnih radikala. Svježi ružmarin može se dodati omletima, za začinjavanje janjetine ili piletine, umacima i juhama od rajčice. Ako se koristi suhi, dodajte ga na početku kuhanja tako da se zagrije i otpusti svoj okus, a prije upotrebe ga protrljajte među prstima da bi se otpustila eterična ulja, kaže Ćosić. 
  • Cimet Cimet sadrži cinamaldehid, snažni protuupalni fitonutrijent koji sprječava zgrušavanje krvnih pločica čime štiti kardivaskularni sustav i pomaže u regulaciji šećera u krvi. Regulacijom šećera sprječavaju se nagle oscilacije šećera i smanjuje apetit. Dodajte ga u slatka jela - kolače, zobenu kašu ili smoothie. Predugim kuhanjem gubi okus i arommu pa ga dodajte pred kraj, kaže Ćosić. 
  • Bosiljak Bosiljak sadrži snažne antioksidativne flavonoide te ima protuualna i antibiotska svojstva. Kako bi se zadržala što veća količina hranjivih tvari i okusa, najbolje ga je dodati u jelo pred kraj kuhanja, ali može se dodati u jelo i nakon kuhanja. Koncentrirani je izvor željeza, kalcij, magnezija, vitamina A i C te mangana koji uklanjaju slobodne radikale, kaže nutricionistica Ćosić.
  • Peršin Peršin je koncentrirani izvor okslalata, željeza, kalcija, magnezija i prehrambenih vlakana. Dvije žlice svježeg peršina imaju samo tri kalorije, raspoloživ je cijele godine, a najbolje je koristiti ga svježe nasjeckanog, kaže Ćosić. Najbolje se kombinira sa limunom, mentom, češnjakom, kaparom, ribom i govedinom, kaže Marić Bulat i dodaje da ima i detoksikacijsko djelovanje. 
  • Kopar Kopar je bogat fitonutrijentima, antikosidansima i hlapljivim uljima, koji imaju antibakterijsko djelovanje. Izvor je kalcija, magnezija i mangana, prehrambenih vlakana te željeza, Odličan je dodatak u pripremi raznih umaka, kaže nutricionisrica Sanja Ćosić. Rabi se i kao dodatak salatama, jelima od ribe i kiselim marinadama. Jača otpornost na bolesti i djeluje protiv infekcija. 
  • Korijander Zahvaljujući visokom sadržaju flavonoida ima jaka antioksidativna svojstva čime djeluje protuupalno. Važnost antioksidativnog djelovanja je u zaštiti organizma od djelovanja slobodnih radikala za koje je poznato da sudjeluju u nastanku raznih oboljenja. Sadrži i dodecenal koji ima antimikrobna svojstva. Dobar je uz piletinu i grahorice te kao dodatak u preljeve ili umake, kaže Ćosić. 
  • Papar Papar daje jačinu jelima, a pogotovo mesu, jajima i gljivama kojima naglašava okus. Najbolji način primjene je svježe mljevenog dodati u jelo neposredno prije posluživanja. Dodajte ga  namazima, marinadama i preljevima za salatu. Ima jake antioksidativne učinke, a poznat je kao dobar karminativ, odnosno tvar koja pomaže u sprječavanju plinova u crijevima, kaže nutricionistica Ćosić. 
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje