Obavijesti

Lifestyle

Komentari 85

Najljepši Advent u Europi: Ove gradove treba svakako vidjeti

Najljepši Advent u Europi: Ove gradove treba svakako vidjeti
8

Adventska svjetla su se upalila, a božićni sajmovi Beča, Bratislave i Rima otvorili su svoja vrata. Na trgovima vas očekuju domaći specijaliteti, kuhano vino i božićni duh

VIDEO

S dolaskom prosinca i hladnijih dana europski gradovi svoje jesensko ruho mijenjaju onim božićnim. Među prvima je Beč koji je svoje lampice upalio već 16. studenog, a božićni sajam traje sve do Badnjaka. 

Tradicionalni Christkindlmarkt otvoren je od nedjelje do četvrtka od 10 do 22 sata, dok se petkom i subotom sajam zatvara pola sata kasnije. Na Badnjak, posjetitelji će moći uživati u božićnim čarolijama od 10 do 17 sati. 

Ova tvornica čuda nudi za svakog ponešto, od uživanja u tradicionalnim božićnim kolačima, mirisu cimeta koji se širi gradskim ulicama do nezaobilaznog kuhanog vina čije se cijene kreću do 11,5 kuna do 23 kune ili 1,5 do 3 eura. 

Mjesto je idealno za mališane koji u Gradskoj vijećnici mogu naučiti kako se rade kolači ili tradicionalni božićni ukrasi u Božićnim radionicama raspoređenim diljem grada. Božićna radionica je otvorena svaki dan od 9 do 19 sati, a na Badnjak do 16 sati, piše Wien-konkret. Radionica izrade kolače košta od 11,5 do 25 kuna.

Pritom nemojte zaboraviti na božićne darove. Svoje želje možete ispričati mladim Bečankama koje u ulozi Christkindla obilaze djecu, pričaju im priče i slušaju kakve poklone priželjkuju. Od četvrtka do nedjelje možete ih pronaći na Rathausplatzu između četiri i sedam sati popodne. 

Ili jednostavno posjetite "Poštu u oblacima" na Rathausparku odakle možete poslati pismo ili razglednicu s prigodnim poštanskim markicama. Cijena se kreće oko 15 kuna, a lijepe želje možete poslati svaki dan od ponedjeljka do petka od tri do sedam sati popodne, a vikendom od 11 sati ujutro do sedam navečer. Na Badnjak pisma se primaju od 10 do 16 sati. 

Cijena jednodnevnog izleta iznosi 250 kuna, dok dvodnevni košta oko 660 kuna. 

Advent u Budimpešti

I ove godine jedan od najpopularnijih sajmova u Europi otvara svoja vrata. Srce Budimpešte, trg Vörösmarty pretvorio se u pravo božićno selo sve do 31. prosinca. Sajam je otvoren svaki dan od 10 do 20 sati, piše Budapest Info

Drveni štandovi nude pregršt domaćih specijaliteta poput slatkog tijesta ili kürtoskalácsa i kenyérlángosa ili pogače, a kući se mogu ponijeti szaloncukor, bomboni koji se vješaju na božićnu jelku. 

Cijene jednodnevnih aranžmana kreću se od 210 kuna, dok za dvodnevni boravak treba izdvojiti oko 600 kuna. 

Advent u Salzburgu

Ovaj božićni sajam korijene vuče još iz 15. stoljeća i još nije izgubio na privlačnosti. Romantično okruženjem, miris kuhanog vina, ručno izrađeni ukrasi i tradicionalni kolači privlače posjetitelje iz cijele Europe. Tradicionalni sajam koji se prostire preko dva trga, Domplatz i Residenzplatz otvoren je od 21. studenog, a traje do 26. prosinca. 

Od ponedjeljka do četvrtka sajam se može posjetiti od 10 do 20.30 sati, subotom od 9 do 21 sat,  a nedjelom se zatvara pola sata ranije. Na Badnjaka, Božić i blagdan sv. Stjepana sajam ima posebno radno vrijeme. Na Badnjak je otvoren od 9 do 15 sati, a na Božić i Štefanje od 11 do 18 sati.

Osim u zašećerenim bademima, klasičnom ručku od debrecinki svi posjetitelji mogu uživati u kuhanom vinu, a za šalicu ovog napitak treba izdvojiti gotovo 20 kuna.  

Mališane će zasigurno razveseliti posjet malog Isusa kojeg svake godine biraju mještani Salzburga, a on zajedno s anđelima svake subote oko pola šest navečer posjećuje božićni sajam, piše Christkindlmarkt

Cijena jednodnevnog posjeta iznosi oko 260 kuna, dok za dva dana uživanja treba izdvojiti skoro 800 kuna. 

Advent u Rimu

I u adventsko vrijeme svi putevi vode u Rim, točnije na Piazzu Navona koja posjetitelje mami nugatom s bademima i medom te tradicionalnim kolačima punjenim kandiranim voćem ili panettoneom. Sajam je otvoren od 25. studenog do 6. siječnja 2014. godine.  

Dok šetate među štandovima i tražite savršeni poklon ili ukras za božićnu jelku ugrijati se možete finim kuhanim vinom. Za to vrijeme najmlađe će razveseliti Babbo Natale (Djed Mraz) i dobra vještica Bafena koji im dijele darove. Cijene kuglica kreću se od 25 kuna dok za igračku tradicionalne vještice treba izdvojiti skoro 70 kuna, piše Grown-up Travel Guide

Agencije najčešće nude putovanje u Rim na četiri dana, a cijene se kreću od 1200 do 1350 kuna. 

Advent u Grazu

Iako nije veleban kao njegov susjed Beč, Graz već godinama privlači posjetitelje iz cijele Europe. Ovaj čuvar tradicije svoja je vrata otvorio 22. studenog, a zatvara ih na Badnjak. Radno vrijeme glavnog božićnog sajma na Hauptplatzu je svakog dana od 10 do 20 sati, a na Badnjak se zatvara oko dva sata popodne. 

Na glavnom trgu posjetitelji će moći uživati u glazbenom programu i domaćim delicijama ili se okušati na klizalištu. Oni koji žele posjetiti i druge sajmove diljem grada mogu to putem božićnog vlakića ili Adventszuga koji vozi s Hauptplatza. Vlakić vozi svaki dan od 12 sati do sedam navečer, a na Badnjak od 11 ujutro do dva sata popodne. 

Cijena za odrasle iznosi 11,5 kuna, a za djecu 7,5 kuna, piše Graz Tourismus

Jednodnevni izlet u Graz košta oko 190 kuna, a dvodnevni oko 500 kuna. 

Advent u Bratislavi

Ove godine Bratislava je postala jedna od najpopularnijih izbora za Advent. Božićni sajam otvorio se 23. studenog, a traje mjesec dana, do 23. prosinca. Radno vrijeme svakog dana počinje u 10 sati ujutro, a završava u 10 navečer. 

Posjetitelji će moći probati tradicionalne specijalitete na jednom od 107 štandova, a najviše pažnje privlače lokše ili palačinke od krumpira, varene vino ili kuhano vino, hriato ili rakija i cigánska pečenka ili pržena svinjetina s lukom i senfom. 

Osim gurmanske strane grada, tu je i šoping. Na štandovima se tako mogu kupiti tradicionalni božićni ukrasi i svijeće te keramički proizvodi, piše Visit Bratislava

Cijena aranžmana osim Bratislave najčešće uključuje i Beč i iznosi od 550 do 590 kuna.

Advent u Zagrebu

U hrvatskoj metropoli paljenjem prve svjećice na glavom gradskom trgu započelo je adventsko doba. Advent u Zagrebu traje do 23. prosinca na Trgu bana Jelačića, božićni sajam u Gajevoj i Bogovićevoj ulici do 31. prosinca dok će Zrinjevac blistati u blagdanskom ruhu sve do 1. siječnja 2014. godine. 

Na glavnom gradskom trgu posjetitelje će svaki dan zabavljati glazbeni gosti radnim danom od 17.30 sati do devet sati navečer. Vikendom događanja počinju od 11 sati ujutro, a završavaju u isto vrijeme kao i radnim danom. U 11 sati svake subote i radnim danom u 17.30 na trgu će mališane razveseliti Djed Mraz, piše Advent Zagreb

Advent na Zrinjevcu

Unikatni suveniri, tradicionalni božićni kolači i šalica kuhanog vina čekaju vas na Zrinjevcu. Radno vrijeme je od podneva do 11 sati navečer, dok glazbeni program radnim danom počinje od šest popodne do 10 navečer, a vikendom od 11 sati ujutro do 13 sati i od osam sati navečer do 10 sati. 

Posjetitelji će imati prilika isprobati pomalo zaboravljene zagrebačke specijalitete, krpice sa zeljem, jabuke u šlafroku i zapečene štrukle. 

Grad Djeda Mraza na Cvjetnom trgu

Pravi božićni raj za mališane, ali i za sve koji se osjećaju kao djeca u srcu smjestio se na Cvjetnom trgu. U gradu Djeda Mraza možete posjetiti Djedovu reciklažu igračaka, prošetati do njegove garaže sa saonicama, istražiti tvornicu igračaka i posjetiti tajnu sobu "Čuvara igračaka". 

Grad je otvoren od 5. do 31. prosinca, a obilazak počinje od pola deset sati ujutro svakim radnim danom, dok je zadnja tura u pola devet navečer. Cijena ulaznice iznosi 24 kune, dok za obiteljski paket treba izdvojiti 160 kuna. 

Osim uživanja s Djedicom, posjetitelji mogu uživati u predstavi "Čuvari igračaka" od ponedjeljka do petka od 17.30 i u 18.45 sati, a vikendom u 10, 12, 17 i 19 sati. Cijena ulaznice iznosi 95 kuna, dok za fotografiranje i druženje u "Bajci s Djedom Mrazom" košta 65 kuna. Bajka svakim danom počinje u 11 i 16 sati, piše Djed Mraz.hr

Božićni sajam u Arena Centru

Blagdani u Arena Centar stigli su 30. studenog kad je počeo Adventski sajam koji traje sve do 7. siječnja 2014. Posjetitelji će svoje klizačko iskustvo moći provjeriti na klizalištu u školi klizanja ili u discu na ledu, kušati domaće delicije, proizvode od čokolade, badema i maslinovog ulja, a najmlađe će zabavljati Djed Mraz. 

Sajam se otvara u 10 ujutro, a zatvara u 10 sati navečer, dok je klizalište preko tjedna otvoreno od podneva do 10 navečer, a vikendom se otvara dva sata ranije. 

Osim sajma, 6. prosinca mališane će razveseliti Sveti Nikola koji će im napuniti čizmice. Druženje počinje od 11 do 13 sati i od 17 do 19 sati, piše Arena Centar.

Uz adventski sajam 14. prosinca počinje Božićni sajam i traju sve do 23. prosinca. Na Božićnom sajmu mogu se kušati i kupiti domaći sirevi, šunke, med i prigodni ukrasi. Svoje proizvode izložit će 40 izlagača. 

Maštoviti pokloni za Božić: Od kolačića-sapuna do novih igrački

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 85
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'