Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Najpoznatija šminkerica HTV-a: Pamtim samo sretne dane

Najpoznatija šminkerica HTV-a: Pamtim samo sretne dane
3

Iako u mirovini i danas radi punom parom. Samo za SuperMilu Edita Prodan prisjetila se nezaboravnih dana na Prisavlju i zvijezda s kojima je surađivala

VIDEO

Iako je već 17 godina u mirovini, najpoznatija šminkerica HRT-a Edita Prodan nema mnogo vremena za odmor. Upravo je završila Celebrity MasterChef, a pred njom su, otkriva, novi projekti. Tijekom nepuna dva desetljeća mirovine nije radila možda samo tri mjeseca. Godinama je na RTL-u radila sa Sanjom Doležal u njezinu showu, a potom je prešla na Novu gdje radi i danas. 

- Sve su to jako mladi ljudi, mlađi od moje djece. U svakoj sam njihovoj ekipi i zovu me tetić. Ono malo što ne radim, čuvam unuke Frana i Lukasa - govori Edita. 

Od kada zna za sebe jedina joj je želja bila imati djecu. U braku s Borisom Prodanom rodila je dvije kćeri Draganu i Martinu, i one su, ponosno će, njezin život, ljubav, hobi, apsolutno sve. Hvali i zetove, Igora i Mislava. Nijedna kćer nije poželjela poći majčinim putem. Starija Dragana magistrirala je ekonomiju, a mlađa Martina radi kao producentica. 

- Ni moje unuke nisu previše zainteresirane za šminku iako sam ih uvijek vodila sa sobom. Njima je bilo sjajno upoznavati poznate osobe, ali šminka ih nije privlačila. Kćeri ni za vjenčanje nisam našminkala, bila sam previše uzbuđena i ruke su mi se tresle. Kad su prije toga bile mature i slično, uvijek je netko od mojih kolega to napravio. Unuke jesam uređivala - priča Edita. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sjeća se i buđenja svoje želje da joj šminka bude životni poziv. Nije kao djevojčica maštala o tome, ljubav se rodila tek u srednjoj školi. Završila je za frizerku, a kako tada nije postojala škola za šminkanje, raznim se tajnama učila na HRT-u. 

- Zaposlila sam se kao frizerka i usput gledala kako se šminka. Učila sam od gđe Jelice Kolarić, a prva poznata osoba koju sam šminkala bio je Zvonko Špišić. Bio je silno drag prema meni, vidio je da imam tremu. Nakon njega zaredale su sve zvijezde, krenulo je, a nakon 39 godina tog posla, danas i ne znam koga nisam šminkala - govori. 

Ne pamti da je bilo većih primjedbi na njezino šminkanje. Edita je uvijek bila spremna na dogovor. Mlade djevojke, koje bi tek kročile zvjezdanom stazom, imale bi svojih želja, a Edita ih je znala ispuniti. 

Najviše je voljela šminkati Vlatku Pokos jer je voditeljica uvijek znala što hoće. I Sanji Doležal, smije se Edita, bilo je dobro sve što joj je stavila na lice. Tijekom nekoliko desetljeća zajedničkog rada trag su ostavile Jasna Zlokić, Sanja Doležal, Alka i Matija Vuica, Minea, Jasmin Stavros... Pravo prijateljstvo rodilo se s Jasnom Zlokić i Sanjom Doležal.

- Jasna je obilježila jedan dio mog života, a sa Sanjom se često družim. Naše prijateljstvo datira od njezine 18. godine, od kada je još pjevala u Prvoj ljubavi. Još snažnije smo povezane od kako je Neno umro - prisjeća se. Od svih emisija HRT-a izdvaja “Sedmu noć”. Emisija je, kaže, nastala tijekom rata, cijela se ekipa zbližila, a kako je Ksenija Urličić bila urednica emisije, sve je štimalo kao po špagici. Mada je bilo mnogo posla, pamtit će je, kaže, cijeli život. Lijepe su uspomene i s Eurosonga na koje je išla s Magazinom i grupom ENI, ali “Sedma noć” je, ističe, nezamjenjiva.

Na poslu su se, kaže, rodila i velika prijateljstva, poput onih s Jasnom Zlokić i Sanjom Doležal s kojom je postala još bliža otkad Nene više nema  

- U to sam vrijeme prvi put postala baka. Bilo je predivno upoznavati sve te ljude, voljeli smo se poštivali, pili skupa kave. Uvijek će mi biti u sjećanju - kaže. 

Film i kazalište nikad je nisu zanimali. To je, priča, za mlade ljude bez obitelji, koji mogu biti na raspolaganju dan i noć. Više ne radi čak ni spotove i reklame jer je umara. Došla je, govori, u godine kada više ne može stajati na cesti po nekoliko sati. Ali život joj je i dalje dinamičan. 

- Možda i previše intenzivan za nekoga tko je u mirovini. Radim, izlazim, čuvam unuke, družim se s prijateljicama, živim sto na sat - kaže.

Edita silno drži do odanosti, a obitelj joj je uvijek bila na prvom mjestu. Nikad se nije dogodilo da kćeri nemaju ručka zato što mama radi po 20 sati. Prije svega je, ističe, bila majka, najviše se posvetila kćerima.

- Ručak su imale, makar bih ga kuhala i usred noći. Ali imala sam divnog muža koji je također kao direktor održavanja radio na HRT-u pa mu nije bilo strano da me nema doma po 12 sati. Sve troje su me podržavali, maksimalno mi izlazili u ususret. Boris bi odvozio i dovozio kćeri, čuvao ih. I nikad ni jedna u školu nije otišla sa sendvičem. Uvijek bi pojele ručak, mada pamtim da sam uz štednjak znala i zaspati - kaže. Danas sa sjetom govori o tim danima. Suprug ju je napustio prije 17 godina i od tada je sama.  

- Dosta je godina prošlo, ali što sam starija više mi nedostaje. Okupirana sam sa svoje četvero unučadi, ali i dalje mi jako nedostaje. Svako malo me netko pita zašto nisam nikoga našla. Ima ljubavi u mom životu, moje drage prijateljice Mikica i Lidija, na primjer. Nije ljubav samo između žene i muškarca, ljubav se pojavi u raznim oblicima, a njih dvije su me oplemenile u najtežim trenucima - iskreno će. Uz Sanju Doležal baš su joj Mikica i Lidija oplemenile život. Upoznala ih je prije 17 godina, kad ju je suprug napustio. 

- Naše prijateljstvo najljepše je što mi se u životu dogodilo, u tragediji koja me je tada snašla. Dvije su to divne i plemenite osobe, zajedno se radujemo vjenčanjima, rađanju djece, plačemo kada je nekoj od nas loše, posjećujemo se kad smo bolesne - raznježeno govori.

Kad su joj prišle u njezinim ranim 50-ima, Edita je mislila da joj ne trebaju nova prijateljstva. No Mikica je, govori, bila uporna pa su se sprijateljile. Već po boji Editina glasa njih dvije znaju kako se osjeća.

- Kad me netko rastuži, skupljam to u sebi. Ne plačem, niti vičem, samo budem tužna. I zna me danima držati. Bude mi strašno kad me povrijedi netko meni blizak, posebice ako nisam kriva - priznaje.

Danas svakome želi da upozna ljude koji mogu tako oplemeniti tuđe živote. Da može vratiti vrijeme, u svom bi životu promijenila samo jednu stvar - njezin bi suprug još bio s njom i djecom.

- Bile su mi samo 22 godine kad smo se vjenčali, a on je od unuka zapamtio samo Doru - kaže. 

Iskreno priznaje da je baka koja voli ugađati unucima i ne sluša kćeri. Dora (18) i Lara (15) već su velike cure i s njima se lijepo slaže. Lukas je, govori Edita, dvogodišnjak, a Fran (5) bio je prvi dečko u obitelji pa su ga malo razmazili. 

Vlatka je uvijek znala što hoće, a dino se znao veseliti sitnicama

Dina Dvornika pamti po dobrome, s poštovanjem se, govori Edita, obraćao svima. Kad ga je prvi put šminkala, rekao je da voli smeđu olovku. Silno se razveselio kad je došao drugi put, a Edita je olovku već imala u ruci. Šminkala je sve naše zvijezde, a od stranih joj je u sjećanju ostao José Carreras. Pjevao je u Međugorju i ostavio dojam velikog profesionalca, ali i drage i jednostavne osobe. Baš kao i Vlatka Pokos koja je uvijek znala kako želi biti našminkana.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine

Neke trgovine danas neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati
PRISTOJNO PONAŠANJE

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati

Baš kao kod kuće, i hoteli imaju brojna pravila ponašanja, to je suživot te je bitno pokazati poštovanje prema osoblju, nisu oni ničije sluge. Stručnjak u hotelijerstvu podsjeća na pristojnost
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam