Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Najživopisnije europsko selo mašta o manjem broju turista

Najživopisnije europsko selo mašta o manjem broju turista
3

S milijun posjetitelja godišnje na 750 stanovnika, Hallstatt je u broju turista po glavi stanovnika bilo u rangu Venecije i Barcelone. Na Instagramu ima više od 600.000 fotografija Hallstatta

VIDEO

Prije samo nekoliko mjeseci stanovnici nevjerojatno živopisnog austrijskog sela Hallstatta raspravljali su o tome kako smanjiti priljev turista u njegove uske uličice, stiješnjene između visokih planina i blistava jezera. 

Pazite što želite, kaže se. Kolapsom međunarodnog turizma zbog pandemije, nestale su i grupe koje su gušile uličice. U Hallstatt je dnevno dolazilo stotinu autobusa, a sada gotovo da nema nijednog. U predvirusna vremena glavna zabrinutost mještana svodila se na to da će im selo biti pretvoreno u tematski park na otvorenom i da će postati još jedan simbol prekomjernog turizma. 

S milijun posjetitelja godišnje na 750 stanovnika, selo je u broju turista po glavi stanovnika bilo u rangu Venecije i Barcelone. Na primjer, na Instagramu ima više od 600.000 fotografija Hallstatta. 

A general view of Hallstaettersee lake and the city of Hallstatt

Prošle godine u selo je stiglo više od 21.000 autobusa s turistima, a mnogi od njih bili su iz Azije. Hallstatt je, naime, bio poprište jedne južnokorejske televizijske serije, a njegova replika od 2012. postoji u kineskoj pokrajini Guangdong što je pridonijelo rastu njegove slave u tom dijelu svijeta. 

Dronovi zabranjeni 

Stanovnici novonastalu situaciju iskorištavaju za raspravu o  budućnosti turizma nakon otpuštanja mjera i njegovoj održivosti. 

- Ako ne možete hodati ulicom zbog gužve, ako ljudi jedu dok ih drugi u njih zure čekajući svoj stol, to postaje neugodno - kaže mještanka Sylvia Skrilec. Iako je vlasnica suvenirnice i ovisi o turistima, smatra da je njihov broj pretjeran.

Najslađi video: Zagrebačka beba morskog lava mazi se sa svojom mamom u Zoološkom
Najslađi video: Zagrebačka beba morskog lava mazi se sa svojom mamom u Zoološkom

Osamdesetogodišnja Verena Lobisser vodi hotel i također živi od turizma, ali se slaže da je turista prije virusa bilo "daleko, daleko previše".

- Hrlili su kao pčele na med - kaže i nada se da je ova kriza ljudima otvorila oči da je Hallstatt postao žrtva vlastita uspjeha. 

Razni znakovi oko sela svjedoče da zbog pretjeranog turizma ima i napetosti. "Dronovi su zabranjeni", piše na jednom, a drugi podsjeća da "Hallstatt nije muzej". 

Selo kakvo je nekad bilo

Otkako je Austrija ublažila mjere u svibnju, na gradskom parkiralištu ima ponešto zauzetih mjesta, ali radi se uglavnom o Austrijancima i posjetiteljima iz susjednih zemalja. 

- To nas podsjeća na to kako je Hallstadttu nekada bilo i željeli bismo da tako i ostane - rekao je jedan mještanin penjući se stubama do svoje kuće na rubu planine. 

Načelnik Alexander Scheutz razmišlja slično i misli da bi selo trebalo kvantitetu zamijeniti kvalitetom kad je turizam u pitanju.

- Ali nije jednostavno napraviti taj prijelaz - dodaje. 

Empty benches are seen in the city of Hallstatt

Slava je pomogla da Hallstatt izbjegne depopulaciju koja pogađa mnoge druge ruralne zajednice i donijela mu je radna mjesta i prihode. Uz to, mnoge socijalne politike zapravo plaćaju turisti. 

Unatoč tome, mjesni vijećnik i aktivist Friedrich Idam nije uvjeren u koristi masovnog turizma i šali se da čak ne bi trebao razgovarati s novinarima.

- Svaki novi članak o selu samo pogoršava situaciju - kaže s osmijehom. 

Kolač s kremom od limete je idealno rješenje za osvježenje
Kolač s kremom od limete je idealno rješenje za osvježenje

On smatra da bi se ulaz u selo trebao naplaćivati.

- Znam da zvuči grubo, kao da smo muzej, ali mislim da bi to moglo biti rješenje - zaključio je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'