Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Nakon porođaja obavezno otići na prvi pregled kod ginekologa

Žene često zanemare važnost prvoga ginekološkog pregleda šest tjedana nakon porođaja. No on je izuzetno važan kako biste bili sigurni da tijelo opet funkcionira kao prije

VIDEO

Otprilike šest tjedana potrebno je organizmu da se vrati u normalu. 

Prvo što će liječnik pregledati je rez od epiziotomije, ako ste je imali. Ima je većina prvorotkinja, a problemi se, ako ih ima, javljaju u roku od 10 dana nakon porođaja. Primijetite li neuobičajeno crvenilo, bol ili tekućinu na mjestu reza, ne čekajte prvi obavezni pregled da posjetite liječnika. Maternica, jajnici i cerviks druga su stvar koja se gleda.

Female patient listening to doctor with concentration

Maternica bi se do tada trebala vratiti na veličinu šake, a liječnik će provjeriti i ima li znakova infekcije te napraviti Papa test kako bi provjerio eventualno postojanje abnormalnih stanica vrata maternice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Spriječiti mastitis

Budući da su grudi doživjele mnoge promjene i s dojenjem su dobile i novu glavnu funkciju, treba i tu ustanoviti je li sve u redu. Liječnik će temeljito provjeriti grudi kako bi vidio ima li blokiranih mliječnih kanala, koji se osjećaju kao mali čvorovi. Oni se mogu razviti u mastitis, upalu koja nastaje kad bakterije budu zarobljene u mliječnom kanalu.

Prepoznaje se tako da je mjesto upale bolno, crveno i vruće, a mogu se razviti i simptomi slični gripi, poput povišene temperature i boli u tijelu. Mastitis se može razviti bilo kad nakon porođaja, tako da je važno prijaviti bilo kakvu bol u dojkama svojem liječniku ili babici. Antibiotik koji je siguran za majke koje doje može ukloniti infekciju.  

Dreamstime

Proći ćete i kompletan zdravstveni pregled jer je trudnoća svojevrstan šok za organizam. Izmjerit će vam težinu, krvni tlak te puls. Liječnik će vas pitati i imate li slab, osjetljiv mjehur ili zatvor, jer trudnoća jako utječe na crijeva i mjehur, a važno je provjeriti i štitnjaču, koja je aktivna u proizvodnji hormona tijekom trudnoće.

Nelagoda i strah od boli

Žene odgađaju prvi pregled jer se boje da će biti bolan, no njime se mogu otkriti mnogi problemi i riješiti ih na vrijeme. 

Mentalno zdravlje

Jedna od bitnih stavki je i mentalno zdravlje. Ako se osjećate preplavljeni emocijama, liječnik vam može pomoći stupiti u kontakt sa psiholozima. Prema nedavnim istraživanju Cheryl T. Beck, babice i profesorice sestrinstva na američkom Sveučilištu u Connecticutu, oko 30 posto majki prolazi kroz postporođajnu depresiju do prvog djetetova rođendana.

Tired Mother Suffering From Post Natal Depression

Beck je osmislila “depresivnu skalu”, kojom procjenjuje nove mame prema mnogo simptoma, uključujući anksioznost, promjene raspoloženja, osjećaje izolacije ili misli o samoubojstvu.

Dopuštenje za seksualne odnose

Polako, ali sigurno. Liječnik će vjerojatno dati dopuštenje za seksualne odnose nakon šest tjedana, no nemojte očekivati da će odmah sve biti kao prije. Hormoni još divljaju, a tijelo se oporavlja.

Povratak menstruacije ovisi o dojenju

Prva menstruacija nakon porođaja ovisi prije svega o dinamici i trajanju dojenja, ali i o mnogim drugim čimbenicima koji utječu na hormone (emocionalna stabilnost, tjelesna težina, stres...).

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'