Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
30 komentara

Napravili luk od kojeg vam oči ne suze - na tržištu od ožujka

Ova vrsta ne ispušta sumpornu kiselinu koja nadražuje oči pa plakanja tijekom rezanja jednostavno nema. Znanstvenici su ga stvarali križanjem još od 80-ih godina

Foto: 123RF

Nakon dugog niza godina istraživanja znanstvenici iz SAD-a su konačno dobili luk od kojeg vam suze ne naviru na oči. Hrskav je i sladak, a nazvali su ga The Sunion. Uskoro bi se trebao naći na tržištu, na stolovima Amerikanaca početkom ožujka. Za sada ga uzgajaju samo u Nevadi i Washingtonu.

Ovaj luk ne ispušta sumpornu kiselinu zbog koje plačemo. Oči stvaraju suze jer pokušavaju isprati tu kiselinu iz očiju. Znanstvenici tvrde da se ne radi o genetskoj modifikaciji već o prirodnom procesu križanja koji je trajao nekoliko desetljeća. Na projektu su počeli raditi još 80-ih godina. 

POSEBAN TIP OSOBE Plačete često? Ne ustručavajte se - to je itekako dobro za vas

Glasnogovornik proizvođača ove vrste luka kaže kako trenutno pregovaraju sa trgovinama i supermarketima diljem SAD-a, otkriva nypost.com.

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

Trikovi da vam oči ne suze dok režete klasični luk

  • Ohladite luk u zamrzivaču - iz hladnijeg luka izlazit će manje plina koji iritira oči. Prije rezanja držite ga u zamrzivaču 15 minuta.
  • Pustite vruću vodu u blizini rezanja - para pomaže da se plin iz luka rasprši prostorijom što znači da ga manje završi u očima.
  • Dišite kroz usta i isplazite jezik - na takav način ćete udisati više plina pa će ga manje doputovati do očiju. Osim toga, disanjem kroz nos plin iz luka dolazi blizu suznih žlijezdi.
  • Fućkajte dok ga režete - tako ćete otpuhivati zrak, a njime i plin iz luka pa neće doći do očiju.
  • Koristite oštar i tanak nož - tako ćete luk manje oštetiti pa će iz njega izlaziti manje iritantnog plina.

Foto: Dreamstime

  • Namažite limunom dasku - prije rezanja iscijedite sok od limuna na dasku jer on neutralizira enzime iz luka, piše Daily Mail.
  • Ne sjeckajte korjenast dio luka - u njemu je koncentracija enzima zaslužnih za plin i iritaciju oka najveća. Režite okolo ili ga izdubite i izvadite prije rezanja.
  • Upalite svijeću - postavite je pokraj daske za rezanje jer će plamen uvlačiti plin iz luka u sebe.
POTAKNITE RAST Trikovi kako do lijepih i gustih obrva - pomaže i običan luk
  • Upalite ventilator - usmjerite ga prema luku i dasci, ali da puše u suprotnom smjeru od vašeg lica.
  • Hladite nož pod vodom - nakon svakog poteza rezanja nož nakratko stavite pod hladnu vodu. Tako će manje plina izlaziti iz luka.
Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message