Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

'Naša Stella zna čak 29 riječi i možemo odlično komunicirati'

Na pod je postavila uređaj, odnosno tipke koje na dodir reproduciraju određene riječi. Nakon toga je sa zaručnikom programirala tipke riječima poput 'van'

VIDEO

Mnogi tvrde kako su psi sposobni razumjeti ljudski govor. Kada kažete 'idemo van', 'šetnja' ili neku drugu riječ, pas se često razveseli. Vlasnik je ponosan što njegov mezimac uspostavlja komunikaciju i uči.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:16

Stručnjakinja za govor, Christina Hunger koja radi s komunikatorima za ljude s teškoćama u govoru, pokušala je napraviti pokus sa svojim psom, Stellom. Rezultati su bili nevjerojatni. Stellin vokabular sada ima 29 riječi, a ova 18-mjesečna mješanka ih može povezati i izraziti želje i osjećaje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Rezultate objavljuje na blogu Hunger for Words. Hunger objašnjava kako svaki čovjek ima dvije vrste jezičnih kapaciteta. Prvi je receptivni jezik, sposobnost razumijevanja značenja riječi i rečenica koje čujemo. Eksperimentom je, kaže, potvrdila da psi mogu koristiti taj jezik.

Ekspresivni jezik je način na koji komuniciramo s drugima koristeći riječi i rečenice, geste i izraze lica. Psi se izražavaju lajanjem, mahanjem repom, uzdahom i skakanjem od uzbuđenja. Hunger smatra da je to njihov ekspresivni jezik kojim pokušavaju komunicirati.

Na pod je postavila uređaj, odnosno tipke koje na dodir reproduciraju određene riječi. Nakon toga je sa zaručnikom programirala tipke riječima poput 'van'.

Ljubimci i emocije: Agresivan pas ne znači nužno i loš pas
Ljubimci i emocije: Agresivan pas ne znači nužno i loš pas

- Svaki put kad bismo je vodili van pritisnuli bismo tu tipku. Nekoliko tjedna kasnije, shvatili smo da je postala svjesna te riječi. Pitala sam je: 'Van?', a ona je pogledala gumb, mene pa počela lajati. Znala sam da je to ogroman korak. Nakon nekog vremena sama je počela pritiskati gumb kada bi htjela ići van - govori stručnjakinja za govor.

Ostale gumbe programirali su uz riječi koje često koriste s njom i onima za koje su smatrali da su joj potrebne. Neke od njih su - jesti, vodu, igranje, šetnja, ne, dođi, pomoć, zbogom i volim te.

- Ako Jake i ja nismo obraćali pažnju na nju, Stella bi pritiskala gumb 'igra' sve dok joj ne bismo bacili igračku. Otišla bi do posudice s vodom, primijetila da je prazna, otišla do gumba 'voda' i pritisnula ga. Ako nismo bili spremni u vrijeme šetnje, pritisnula bi tu tipku i sugerirala nam što želi, a kad bi joj igračka zaglavila ispod kauča pritisnula bi 'pomoć'. Kad su prijatelji odlazili nakon druženja u našem stanu i već bili kod vrata, gumbom bi im govorila 'zbogom' - priča Stellina vlasnica.

Riječi uči od prošlog siječnja, a zadivljeni su novim napretkom. Naime, Stella sada može koristiti složeniju komunikaciju.

Preslatko: Henry i Baloo, pas i maca zajedno u avanturi života
Preslatko: Henry i Baloo, pas i maca zajedno u avanturi života

- Pomicao se sat, a ona je oko 15 sati bila gladna. Mi joj nismo dali hranu iako ju je tražila pa je pritisnula tipku 'volim te' i 'ne'. Drugi put je pritisnula 'želim', 'Jake' i 'dođi' te je čekala pored vrata. Kad bi on došao, pritisnula bi dugme 'sretna' - priča Hunger.

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

12:21
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru