Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

'Naši su mišići zapamtili sve aktivnosti i vježbanja od prije'

'Naši su mišići zapamtili sve aktivnosti i vježbanja od prije'
1

Pokreti se pri bilo kojoj fizičkoj aktivnosti, kažu znanstvenici, 'urežu 'u naše neurone i mišići ih se sjete kad opet počnemo vježbati, što je dobra vijest za sve koji su do sada bili uporni

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Strah, anksioznost ili panika - prepoznajte koje su sve razlike

Nedavno je izašla nova studija koja kaže da mišići u tijelu čak i onda kad nisu aktivni imaju mogućnost 'pamćenja' prijašnjih aktivnosti, pa kad jednom opet počnemo s treninzima, na osnovi tog pamćenja mišići će brže i lakše opet rasti i jačati.

Studija zapravo tvrdi da neko vrijeme neaktivnosti - s kojom su trenutno zbog izolacije suočeni mnogi - za mišićni sustav neće biti pogubno jer, čak i ako mi zaboravimo kakav je osjećaj svakodnevno vježbati, mišići će 'zapamtiti'. 

Pokreti se pri svakoj fizičkoj aktivnosti, tvrde znanstvenici, 'urežu 'u naše motoričke neurone, pa našem mozgu i živčanom sustavu ostaju dostupni da ih se bilo kad prisjete.

Ovo je dobra vijest i za one koji su fizički zdravi, ali i za osobe koje imaju neke fizičke poteškoće ili ograničenja, a koji su do nedavno svoje tijelo redovito trenirali.

Naime, nedavno provedeno istraživanje u kojem su sudjelovali stariji nepokretni muškarci pokazalo je istu tu 'mišićnu memoriju' - u njemu su nakon 12 tjedana treninga s utezima ti muškarci znatno ojačali, da bi tijekom sljedećih 12 tjedana neaktivnosti veći dio snage i mišićne mase izgubili. Ipak, zahvaljujući  sposobnosti mišića da pamte, za povratiti tu snagu i mišićnu masu trebalo im je svega osam aktivnih tjedana umjesto prvobitnih 12.

Mali test otkriva starenje kože po rukama, noktima i mrljama
Mali test otkriva starenje kože po rukama, noktima i mrljama

U pokusima sa životinjama mišićne stanice miševa i štakora razvile su dodatne jezgre kad su životinje 'trenirale', a ti su specijalizirani komadići stanica ostali i nakon što su treninzi završili.

Smatra se zato da upravo te 'dodane jezgre' jednom kada vježbanje opet počne mišićima pomažu da brže jačaju i rastu.

Isto je to dokazala i skupina švedskih istraživača koja je otkrila bitne razlike u nogama koje su sudionici redovito trenirali i onima koje nisu - prethodno trenirana noga ostala je čvršća, zadržavši oko 50 posto prijašnje snage i prethodno istrenirani mišići postali su (i ostali) izrazito izraženi, čak i nakon 20 neaktivnih tjedana.

- Ova su istraživanja pokazala da se mišićno pamćenje pojavljuje i na razini gena i proteina - rekao je za NY Times dr. Marcus Moberg, voditelj ranije spomenutog istraživanja i docent Švedske škole za sport i zdravstvene znanosti u Stockholmu.

Beroš: 'Restriktivne mjere će uskoro početi davati rezultate'
Beroš: 'Restriktivne mjere će uskoro početi davati rezultate'

On kaže da su ovi rezultati vrlo ohrabrujući, posebno za sve one koji su sada zatvoreni kod kuće.

- Kada ova kriza prođe i teretane ponovno otvore svoja vrata, ako ste prije uporno vježbali mišići će vam se brzo oporaviti i vratiti u prijašnje stanje - vjeruje dr. Moberg.

POGLEDAJTE VIDEO s Ivanom Đikićem: #ZAJEDNO24SATA

Pokretanje videa...

00:55

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Crvena podiže samopouzdanje, a zelena boja će vas umiriti

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje