Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Našu kozmetiku proizvodimo samo od kvalitetnih sastojaka

Našu kozmetiku proizvodimo samo od kvalitetnih sastojaka
1

U želji da na tržištu ponude nešto novo i drugačije stručni tim Ljekarni zagrebačke županije osmislio je liniju kozmetičkih proizvoda baziranu na prirodnim sastojcima

VIDEO

Prirodna kozmetika podrazumijeva korištenje kvalitetnih sirovina poput hladno tiještenih biljnih ulja,kemotipiziranih eteričnih ulja,prirodnih aktivnih tvari i konzervansa koji su prema regulativi dozvoljeni u prirodnoj kozmetici. Naši proizvodi ne sadrže parabene, silikone, fenoksietanol kao ni naftne derivate i rafinirana ulja. Sirovine koje ulaze u sastav naših proizvoda provjerene su kvalitete i sadrže potrebne certifikate kako bi se mogle implementirati u proizvod koji je prirodnog porijekla, a jedan dio sirovina je također iz ekološkog uzgoja. Tu prvenstveno mislim na pojedina biljna i eterična ulja kao i na biljne komponente koje su zastupljene u proizvodu - objašnjava nam ing.kemije Dubravka Gabrić koja se bavi istraživanjem i razvojem  kozmetičkih proizvoda.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:44

Bioteka sestrinska tvrtka Ljekarni zagrebačke županije pokrenula je kompletan projekt razvoja kozmetičke linije dr.Stribor 2014. godine sa grupom entuzijasta i farmaceuta u dobroj namjeri da tržištu ponudi kvalitetnu prirodnu kozmetiku.

- Danas imamo liniju koja sadrži 12 proizvoda, a prepoznatljivi smo po našoj kremi ruža-argan koju naši kupci rado kupuju kao i kao i hijaluronski serum koji je 2016. dobio nagradu za najbolji prirodni proizvod - nastavila je uvodeći nas u laboratorij u kojem s kolegicama svakodnevno radi na razvoju i formulacijama novih proizvoda.

Prirodna kozmetika? Ne, to ne znači da je zdrava i bezopasna!
Prirodna kozmetika? Ne, to ne znači da je zdrava i bezopasna!

- Do sada smo razvili dosta kozmetičkih preparata koji su uglavnom bazirani na prirodnim supstancama, bilo da je riječ o različitim vrstama krema, balzama, seruma i uljnih boostera. Za formuliranje ili osmišljavanje novog proizvoda potrebno je nekoliko mjeseci i više rada i istraživanja. Morate poznavati učinak i djelovanje svake pojedine sirovine koja ulazi u sastav proizvoda kako bi odabrali najbolju kombinaciju - pojašnjava Gabrić dodaju ći da ukoliko želite napraviti kremu protiv bora, morate znati koje sastojke uključiti u kremu da postignete željeni učinak. U sljedećem koraku istražuju kako povezati sve komponente u adekvatan i stabilan sustav.

- Znači tu govorimo o odabiru npr. emulgatora koji ima funkciju da ugusti sustav ali i da sinergijski djeluje s ostalim sastojcima. Također je bitno da u toj fazi znamo i omjere biljnih ulja i aktivnih tvari. Pratite u laboratorijskim uvjetima stabilnost vašeg proizvoda, odnosno kako se ponaša formulacija koju ste osmislili. Pažljivo bilježite svaki korak u tom procesu. Nikada ne napravimo samo jednu formulaciju, nego više njih jer zna se dogoditi da su želje jedno a realnost drugo pa poneke formulacije jednostavno ne uspijevaju - nastavila je Gabrić pojašnjavajući  razvoj proizvoda u laboratorijskim uvjetima koji ne mora uvijek biti uspješan.

Do realizacije konačne formulacije prođe dosta pokušaja i pogrešaka. Kada su konačno došli do završne formule, proizvod šalju u proizvodnju proizvođaču koji za njih uslužno proizvodi kozmetiku.

- Mi nemamo svoj proizvodni pogon nego surađujemo sa proizvođačima kozmetike koji imaju sve potrebne dozvole i certifikate za proizvodnju kozmetike. Njima šaljemo prijedlog formulacije, u nekim slučajevima i oni  sudjeluju u korekcijama same formulacije ako  je to potrebno ili ponekad prema našem prijedlogu razvijaju za nas nove formulacije proizvoda – pojasnila je.

100% prirodna kozmetika bez štetne kemije? Da, moguće je
100% prirodna kozmetika bez štetne kemije? Da, moguće je

Proizvođač najprije testira proizvod u proizvodnji na maloj količini koja može biti od 500 grama pa nadalje, vide kako se proizvod ponaša u proizvodnom postupku, je li stabilan i jesu li potrebne dodatne korekcije.

- Prati se sam proizvod, odrade potrebne analize i nakon toga se odabire adekvatna ambalaža. Tu svakako ne smijemo zaboraviti dizajn kutije i svu potrebnu papirologiju koja prati proizvod. Nakon toga proizvod ide na tržište - pojasnila je naša sugovornica dodajući kako je riječ o iznimno skupom i zahtjevnom postupku. Za svaki sastojak kreme mora postojati certifikat, a krema mora proći različite analize kako bi se potvrdila njezina djelotvornost.

– Da biste na neki kozmetički proizvod napisali kako je riječ o kremi protiv bora, kremi za regeneraciju suhe kože ili o anti age kremi, morate proći i druge stepenice. Primjerice, morate dati ovlaštenom laboratoriju da izradi studiju koja će potkrijepiti vaše navode. Oni na određenom broju uzoraka moraju istražiti djeluje li vaša krema onako kako ste napisali – kazala je Dubravka Gabrić.

Kaže kako sve više ljudi pokazuje interes za kupnju prirodne kozmetike, čija je prednost upravo u prirodnim sastojcima koje koriste pri izradi.

Čista, prirodna kozmetika od smilja, bez umjetnih sastojaka
Čista, prirodna kozmetika od smilja, bez umjetnih sastojaka

– Razlika je u činjenici da ne koristimo štetne kemijske sastojke, pa tako prirodna kozmetika ima bitno kraći rok trajanja koji, ovisno o proizvodu, može biti od jedne do dvije godine, dok sličan proizvod konvencionalne kozmetike može imati rok trajanja i više od dvije godine. Dodatno, važnost prirodne kozmetike uvidjeli su i veliki proizvođači pa sad niz poznatih brendova ima zasebne kozmetičke linije s prirodnim proizvodima – kaže naša sugovornica.

Smatra da u Hrvatskoj postoji veliki izbor prirodne kozmetike.

– No kod odabira kupac treba dobro promisliti što mu se nudi i je li kozmetika uistinu prirodna ili je samo korišten taj naziv u prezentaciji proizvoda. Također imamo i dosta malih proizvođača kozmetike koji proizvode kozmetičke proizvode u malim serijama, pa tu također kao i kod velikih proizvođača moramo razmišljati o tome kakav je proizvod koji stavljamo na tržište, bilo da ga plasiramo u ljekarne, velike lance ili izlažemo i prodajemo na sajmu ili štandu – kazala je ističući kako je kvaliteta najvažniji čimbenik koji mora biti jednako važan velikim kao i malim proizvođačima.

Prirodna kozmetika je najbolji izbor, koriste je oboljeli od raka
Prirodna kozmetika je najbolji izbor, koriste je oboljeli od raka

– Tako, primjerice, kod sapuna valja paziti kod izrade. Ako nemate ispravnu formulaciju, količina lužine može biti preniska ili previsoka. Ako je u preniskoj koncentraciji, sapun neće biti stabilan i ne možete ga ni staviti na tržište. Ako je pak previsoka, lužina će se izlučiti na proizvodu u obliku kristalića. Takav proizvod nije valjan i može oštetiti sluznicu kože – upozorila je.  Kaže da među ljudima također vlada zabluda kako je prirodna kozmetika automatski zdrava.

- To nije točno. Postoji puno čimbenika koji kažu da to ne mora uvijek biti tako. Ako prirodni proizvod nije adekvatno konzerviran ili nije proizveden u adekvatnim uvjetima može biti škodljiv jer će najčešće zbog gore navedenog biti mikrobiološki kontaminiran. Isto tako eterična ulja koja svi volimo mogu biti izvor alergija. Tu također treba razmišljati o njihovoj kvaliteti i koncentraciji u kojoj se primjenjuju. Stoga valja biti oprezan oko toga što i gdje kupujemo. Kvaliteta mora biti ključna - zaključila je ona.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

13:47
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith