Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
9 komentara

Strah od javnog nastupa: Taj adrenalin vam može pomoći

Što više vježbate to suverenije vladate gradivom i ugodnije vam je u ulozi govornika, a želite li se osloboditi treme, fokusirajte se na ono što želite prenijeti publici

Allmoviephoto.com
Foto: Allmoviephoto.com

Strah od javnog nastupa može vas kočiti u napredovanju i ozbiljno narušiti vaše samopouzdanje, a želite li ga se riješiti isprobajte nekoliko jednostavnih tehnika američkog stručnjaka za komunikaciju, dr. Nicka Morgana za Forbes

1. Iskoristite adrenalin

Javni nastup izaziva navalu adrenalina što znači da vam mozak radi brže nego inače i imate više energije. Iskoristite adrenalin i razmišljajte o strahu kao o dodatnom poticaju koji će vam pomoći da kažete sve što želite i pokažete pravoga sebe. 

2. Vježbom do savršenstva

Želite li osloboditi straha, samo vježbajte. Što više vježbate to ćete suverenije vladati gradivom i to će vam pomoći da se osjećate ugodnije u ulozi govornika. Uvježbani govor odnosno vješto snalaženje u temi također će publici odati dojam da ste se potrudili i pripremili za njih.  

3. Pravilno disanje smiruje tremu

Pravilno disanje može vam pomoći da prevladate tremu. Ako se počnete znojiti ili vam se koljena počnu tresti, dišite duboko, iz ošita, to će vas smiriti. Ovom jednostavnom tehnikom možete vratiti pribranost čak i nekoliko minuta prije nego stupite na pozornicu. 

Tehnika brojanja do sedam pri svakom udisaju kao i izdisaju već nakon nekoliko ponavljanja će vas smiriti i opustiti. 

4.  Fokusirajte se na publiku, a ne na sebe

Da bi vaš nastup bio uspješan, nemojte se fokusirati na sebe već na publiku. Najbitnije je da ona razumije vaše predavanje. Dajte im priliku da vam postave pitanja, tako ćete znati da ste doprli do njih. Ako vam netko postavi pitanje na koje ne znate odgovor, nemojte odgovoriti da ne znate već istaknite da je pitanje zanimljivo i da ćete ga razmotriti. 

5. Najbitnije je što želite prenijeti

Ako prije javnog nastupa razmišljate o svemu što bi moglo poći po krivu, zamijenite taj osjećaj ponovnim proživljavanjem lijepih trenutaka. Vratite se na sretno mjesto, prisjetite se kako vam je bilo, kakav je okus imao kolač ili kako je ruža mirisala. Fokusirajte se na emocije koje želite prenijeti publici, bilo da je to uzbuđenje, radost ili ljutnja. Ova će vam vježba pomoći da to postignete, a bit će još djelotvornija ako je redovito ponavljate. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message