Lifestyle

Komentari 0

Ne mora odstajati vani: Dim će se bolje ‘loviti’ na hladno meso

Ne mora odstajati vani: Dim će se bolje ‘loviti’ na hladno meso

Autor knjige Meathead: The science of great barbecue and grilling, pobija mit da meso treba ostaviti na sobnoj temperaturi prije pečenja te tvrdi da hladno meso bolje poprima miris roštilja

Za najbolje rezultate svakog roštilja ništa nije važnije od razumijevanja znanosti iza međusobne interakcije hrane, vatre, topline i dima, navode Greg Blonder i Meathead Goldwyn, autori knjige “Meathead: The science of great barbecue and grilling”. 

Umjesto da ulazi u konflikt o tome koja je vrsta roštilja bolja, Goldwyn prikazuje dobre i loše strane svega o čemu govori. Cilj autora knjige je podijeliti s drugima svoju ljubav prema pečenju na vatri. Goldwyn primjenjuje najnovija istraživanja kuhanja na dvorištu i više od stotinu temeljito testiranih recepata. Također objašnjava kako marinade zapravo rade, važnost digitalnih termometara, zašto sol ulazi u meso, a drugi začini ne, kako spriječiti da se riba zalijepi za roštilj... Ruši mitove koji stoje na putu do savršenog roštilja. Tako, primjerice, pobija mit da se meso mora ostaviti na sobnoj temperaturi prije pečenja jer hladno meso bolje privlači dim. Tvrdi da i mit da meso s kostima ima bolji okus nije točan jer kalcij u kostima nema okusa i samo usporava pečenje.

Autor savjetuje da se meso na početku peče na nižoj temperaturi, a kasnije na višoj jer će se tako ravnomjernije ispeći. Knjiga sadrži recepte najboljih umaka za roštilj i brojne savjete, kao i mesne recepte koji uključuju najomiljenije vrste mesa.

Isto tako za pripremu najboljeg odreska važno je očistiti većinu masti s vanjske strane odreska. Meso prvo treba peći na hladnijem dijelu roštilja, a kasnije na najužarenijem, savjetuje autor. Tako toplina djeluje samo na površinu mesa pa ono iznutra ostaje sočno. Preporučuje i da često okrećete meso te ga ne ostavljajte da se hladi, nego ga poslužite odmah čim je pečeno jer je tad najslasnije. 

Najčitaniji članci