Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

Ne skidajte šal - može vam spasiti život tijekom hladnoće

Hladan zimski zrak može potaknuti astmatične napadaje, no nošenje šala preko usta i nosa taj će zrak malo ugrijati prije nego uđe u usta i nos i na taj način smanjiti napadaje

Foto: pixabay.com
3 komentara

Dolazak niskih temperatura posebno može ugroziti zdravlje astmatičara. Udisanje hladnog i vlažnog zimskog zraka može potaknuti napadaje kašlja ili gušenje.

Ali, nošenjem šala preko usta i nosa ovaj rizik se može znatno smanjiti jer će šal malo ugrijati zrak prije nego što uđe u usta ili nosnu šupljinu, i na taj način smanjiti mogućnost astmatičnih napadaja.

Asthma UK, dobrotvorno društvo osnovano 1927. godine, je pokrenulo kampanju #Scarfie (šalić) kojom žele među ljudima proširiti poruku da šal može spasiti astmatičaru život.

- Nitko ne voli hladne zimske noći, ali ljudima koji pate od astme ovakvo vrijeme nije samo neugodno, već je ozbiljna prijetnja njihovom zdravlju. Molimo sve, koji imaju astmu i ljude koji u svojoj blizini imaju astmatičare, da prenesu ovu poruku da nošenje šala preko usta i nosa nekome može spasiti život - izjavio je dr. Andy Whittamore, voditelj kliničkih ispitivanja u organizaciji Asthma UK.

Foto: Dreamstime

- Hladan i vlažan zrak zimi je oduvijek za mene bio velik problem. Čak i kratko hodanje od auta do ulaznih vrata po hladnoći je znalo izazvati napadaje zbog kojih bi završila u bolnici. To je zastrašujuće, i nikad se ne možeš naviknuti na napadaj. Ali, otkako sam vidjela reklamu za #Scarfie i počela stalno nositi šal imam manje problema s napadajima - ispričala je Debbi Wood koja od astme pati već 30 godina.

- Stavljanje šala oko usta i nosa je toliko jednostavno, a ljudima koji pate od astme može znatno smanjiti rizik od napadaja - izjavila je Wood za britanski The Sun.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message