Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

Ne trujte se: Zamućena voda treba ključati barem 1 minutu

Ako je voda blago zamućena, koristite je za kuhanje, tuširanje i pranje zubi, ali nipošto za piće... Ako postoji rizik od podizanja razine mikroorganizama, vodu nikako ne smijemo piti

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
3 komentara

Obilne kiše kakve su posljednjih dana pogodile Hrvatsku uzrok su podizanja vodostaja rijeka, pa je zbog pretjeranog priljeva moguće zamućenje vode i izvora pitke vode. 

POGLEDAJTE VIDEO:

U HZJZ-u nam kažu da ako se susretnete s mutnom vodom, ne konzumirate ju jer nije zdravstveno ispravna. Povećani stupanj zamućenosti je prirodna pojava i obično traje par dana. 

- Moguće je zamućenje zbog erozije tla, otapanja gline i mulja, no razlikujemo i zamućenje od mikroorganizama. U svakom slučaju ako prelazi granice zamućenja propisane zakonom, takva voda nije zdravstveno ispravna, na što trebaju upozoriti lokalni vodovodi koji rade samokontrolu vode, a zatim obavijestiti nadležne službe. Radi li se samo o mulju i glini u vodi, što ne možemo znati, obično se ne očekuje štetan utjecaj na zdravlje ako se slučajno takvu vodu popijete, dakle ne bi vam trebalo biti ništa - kaže nam Pavle Jeličić, dr. med., specijalist epidemiologije i zdravstvene ekologije, te voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. 

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Ako postoji rizik od podizanja razine mikroorganizama, vodu nikako ne smijemo piti, no ako nemamo drugog izbora, trebamo je tretirati na poseban način. 

- Vodu ostavite da odstoji kako bi se slegao talog, pa pokupite površinski dio i prokuhajte ga minimalno jednu minutu - kaže dr. Jeličić. 

Djeca, trudnice i ljudi sa slabijim imunološkim sustavnom posebno moraju paziti.

OTKISELJUJE ORGANIZAM Napravite alkalnu vodu i pijte je svaki dan: Dulje ćete živjeti

Ako je zamućenje veće, takva voda postaje tehnološka voda i možete je koristiti samo za sanitarne potrebe. Ako je voda blago zamućena, onda se može koristiti i za kuhanje, kao i za tuširanje, pranje zubi, ali ne i za piće.

U Republici Hrvatskoj je 87 posto stanovništva spojeno na sustav javne vodoopskrbe, no najveći problem predstavljaju lokalni vodovodi koji isporučuju neispravnu vodu za konzumaciju i piće, nerijetko s bakterijama Escherichije coli, koliformima, enterokokima, a redovitim godišnjim monitoring je u nekim uzorcima otkrio i tragove željeza, mangana, amonija, pa čak i arsena.

ROĐENJE SINA GA JE DOKRAJČILO? Meghan sad mora biti jaka, Harry se slomio

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message