Obavijesti

Lifestyle

Komentari 30

Nerad je na poslu 'zarazan', a atmosferu ubijaju glasni kolege

Nerad je na poslu 'zarazan', a atmosferu ubijaju glasni kolege
1

Lijenost na poslu je poput domino efekta, a za odgađanje i manjak produktivnosti krivi su kolege, otkrili su američki istraživači. Uz lijenost, loše na atmosferu utječe i preglasna okolina

VIDEO

Istraživanje u kojem je sudjelovalo 1000 Amerikanaca pokazalo je da 50 posto radnika smatra da na njihovu produktivnost na poslu izravno utječu njihovi suradnici. No tu nije kraj. Njih 48 posto smatra da su kolege krivi zbog toga što nisu stigli odraditi posao pa su morali probiti rokove, pokazalo je istraživanje.

Kronični probijači rokova ne samo da gube svoje vrijeme nego zbog njih i drugi kolege gube vrijeme. Prema studiji, 19 posto ispitanika tvrdi da provedu od jedan do tri sata tjedno podsjećajući kolege da trebaju napraviti posao prije roka, a 75 posto tvrdi da uvijek moraju besposleno čekati poslovne suradnike da odrade svoj dio posla. 

11 pokazatelja da spadate u natprosječno inteligentne ljude
11 pokazatelja da spadate u natprosječno inteligentne ljude

Atmosferu u uredu uništavaju - najglasniji

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Trećina zaposlenika u uredu prezire kolege koji glasno govore te takva navika spada među najiritantnije, pokazala je studija američkih tvrtki Harris Interactive i Randstad.

Glasni i razgovorljivi kolege jedna su od najvećih distrakcija u uredu, no možete im to dati do znanja diplomatski, da ih ne uvrijedite.

Recite: “Trebam vaš savjet. Znam da može biti izazovno raditi tako blizu drugih. Postoji li nešto što mogu učiniti da vam olakšam budući da radimo tako blizu jedan drugog? Kuckam li olovkom ili radim nešto iritantno? Ne znate dok ne pitate”. To će pomoći da kolega shvati da bi i sam trebao poraditi na nečemu, no u protivnom biste možda trebali nabaviti slušalice.

No ako ste vi jedan od takvih zaposlenika i uspijete to prepoznati, poradite na tome. Počnite više prakticirati slušanje umjesto pričanja. Pobrinite se i da uklonite buku u pozadini jer ona automatski potiče vas i druge da glasnije govorite.

Nadalje, ostanite pozitivni i kad pričate negativno. Naime, često ljudi podižu glas kad zagovaraju svoje stavove pred nekim tko razmišlja drukčije. Ostanite mirni i uvijek iznosite svoje mišljenje bez podizanja glasa.

Rezultati lijenih i glasnih kolega

Pod izlikom da su bolesni, zaposlenici traže slobodan dan uglavnom jer se samo žele dobro odmoriti. Ili naspavati. I to najčešće srijedom, otkrilo je istraživanje internet-portala CareerBuilder.

No 63 posto šefova najviše će posumnjati u postojanje bolesti ako zaposlenik traži slobodan dan ponedjeljkom ili petkom jer misle da si žele produljiti vikend. Na bolest se “izvlači” većina zaposlenika, a obiteljski problemi na drugom su mjestu. Da lažu o bolesti barem jedanput u godini priznalo je 43 posto ispitanika.

Osim što se žele odmoriti, 17 posto njih je lagalo jer im se jednostavno nije dalo ići na posao, 16 posto jer su morali ići liječniku, a devet posto jer su imali puno nedovršenih kućanskih poslova. U tvrtkama u kojima je zaposleno više od 1000 ljudi, bez liječničke potvrde, poslodavci ne priznaju bolest. Jer ih to u prosjeku godišnje stoji 760.000 dolara ili 3,68 milijuna kuna. 

VIDI OVO: Bizarni seksualni običaji diljem svijeta

VIDI OVO: 20 najbizarnijih činjenica na svijetu

Top 40 razloga zašto je dobro biti žena - one su jedinstvene
Top 40 razloga zašto je dobro biti žena - one su jedinstvene
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje