Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

Nevjerojatne zablude, ali i važne istine iz kućanstva

Mnogi vjeruju kako primjerice prečesto usisavanje uništava tepih ili da zračenje iz mikrovalne može pouzrokovati rak, no istina je sasvim suprotna

fotolia
Foto: fotolia
1 komentara

Nadaleko poznato vjerovanje kako prečesto usisavanje oštećuje tepih sigurno su proširili oni kojima baratanje usisavačem nije najomiljenija aktivnost. Istina je sasvim suprotna - ako se tepih ne usisava dovoljno često, na njegovim vlaknima nataloži se mnogo prljavštine i grinja koji ih oslabljuju te tako oštećuju. Jedino treba biti oprezan pri čišćenju skupocjenih orijentalnih tepiha jer ga pregrube četke i usisavanje mogu lako uništiti. No kod mita kako mikrovalna izaziva rak zaključak nije toliko jednostavan ni konačan. Iako su istraživanja pokazala kako je moguće oboljeti od raka stoji li se predugo i preblizu mikrovalne pećnice, prema novijim istraživanjima, to nije točno. Neionizirajuće zračenje, koje cirkulira u mikrovalnoj pećnici i mijenja kemijsku strukturu hrane te ima istu valnu duljinu kao molekula vode, ipak je znatno drukčije od ionizirajućeg koje mutira stanice u organizmu te zato ne može biti tako opasno. No bez obzira na to, liječnici ne preporučuju dulje zadržavanje pokraj mikrovalne pećnice dok je uključena.
Ako se ne pere odmah, suđe će biti prljavije
Ostavljanjem prljavog posuđa satima ili, još gore, danima u sudoperu omogućujete pravu gozbu bakterijama, koje se u takvim idealnim uvjetima množe do neslućenih brojki. Zato bi bilo najbolje oprati ga najmanje sat ili dva nakon jela. Ako vam treba dulje da skupite energiju i prionete poslu, bolje je namakati suđe u vodi nego ga ostaviti suho.
Zalijeva li se usred ljetnog dana, trava će ‘izgorjeti’
Voda će na jakom suncu s travnjaka ispariti vrlo brzo te ne postoji opasnost od njezina “izgaranja”. No zbog zalijevanja tijekom vrućina “nastradat” će novčanik jer će tada ispariti čak 60 posto vode. Najbolje vrijeme za zalijevanje je između 5 i 9 sati jer sunce stigne osušiti travu baš koliko treba onemogućujući gljivične bolesti, koje se mogu javiti ako je trava predugo vlažna. Zato nije dobro zalijevati travnjak noću.
Novosagrađena kuća škripi i krcka
Nova kuća neprestano se suptilno prilagođava tlu na kojem je sagrađena. No zvukovi koje čujete vjerojatno proizvode daske u podu i zidovima koje se šire za vlažna vremena, a skupljaju tijekom suhih dana, pritom škripajući jer se taru jedna o drugu ili o čavle. Važno je obratiti pozornost na takve zvukove jer može biti riječ i o loše namještenim daskama ili da su vam kuću naselili glodavci i kukci.
Hrana se kvari ako je hladnjak otvoren
Ako je hladnjak otvoren kraće vrijeme, hrana se neće pokvariti jer temperatura u njemu ne stigne suviše porasti. Zbog takve nepažnje jedino ćete potrošiti mnogo energije jer se kompresor hladnjaka i dalje vrti, što troši mnogo struje.
Pokošena trava može ‘ugušuti’ travnjak
Ostaci pokošene trave na travnjaku omogućuju povratak hranjivih tvari u zemlju, stoga je sasvim prihvatljivo ne skupljati je odmah nakon košnje. No ako travnjak zapuštate mjesecima, odnosno travu kosite dok je već vrlo visoka, ostat će goleme vlati koje neće moći tako lako doprijeti do zemlje te postoji velika opasnost od toga da “zaguše” travnjak.
Sićušne stjenice bolno grizu u krevetu
Iako grizu, to nećete osjetiti. Stjenice su paraziti koji sišu krv, a pri ugrizu utisnu slinu u kožu, što uzrokuje sićušnu, bjelkastu oteklinu koja može svrbjeti. No za razliku od mikroskopskih grinja, stjenice ne mogu doletjeti. U stan mogu ući na rabljenom namještaju ili prtljagi.
Zbog prašine biljke ne mogu disati
Prašina na kućnim biljakama može zagušiti njihove pore, što onemogućuje isparavanje i fotosintezu. No dovoljno je prebrisati lišće mokrom krpom ili spužvom nekoliko puta na godinu. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message