Lifestyle

Komentari 8

Nikad dosadan varaždinski kraj: Svirka, bicikl, let i uživanje

Nikad dosadan varaždinski kraj: Svirka, bicikl, let i uživanje

Provod na Špancirfestu, uživanje u Trakošćanu, paragliding na Ravnoj gori te odlična hrana i vina razlog su zbog kojeg se turisti u varaždinski kraj uvijek vraćaju

Od polovice travnja do listopada svakog turista u Varaždinu, na gradskom trgu dočekat će Gradski notar i krasopisom ispisati originalni dar - varaždinski putni list. Gradski kovač  iskovat će Varaždinski medaljon, a poseban predstavnik Gradski fizik vas može posipati "sretnim prahom". 

U šetnji Varaždinom ne smijete zaobići Starogradsku utvrdu, najvrjedniji gradski kompleks u kojem je zbirka Gradskog muzeja, Gradska vijećnica te Varaždinsko groblje, dragulj vrtne arhitekture te drugo najljepše groblje u Europi. Ono što groblje razlikuje od drugih u Hrvatskoj je oko 7000 čempresa, javora, jasena, crvene bukve, šimšira, magnolija i breza u uređenom francuskom parku. 

Jedan od najvrjednijih spomenika na groblju je "Anđeo smrti" kipara Roberta Frangeša Mihanovića, koji prikazuje opraštanje živih od mrtvih, kao i grobnica Vatroslav Jagić svakodnevno ukrašena svježim cvijećem. Groblje je za posjetitelje otvoreno svaki dan od svibnja do rujna od 7 do 21 sat.

Svake subote ispred Gradske vijećnice od 11 do 12 sati svi zainteresirani mogu pogledati smjenu straže Varaždinske građanske garde, popularno zvanih "purgara". 

Od početka srpnja do početka kolovoza u Varaždinu traje Fontana Blues festival. Ove godine sviraju Tomislav Goluban te makedonski Crossroad blues band iz Makedonije, ali i svi najbolji blues i rock/blues izvođači i Varaždina, Zack Dust, Jam Ritual te Damir Branilovich Brna i bend Leftovers. Kompletan program "Ljeta u Varaždinu" možete pogledati na stranicama eVaraždin.hr.  

Ovogodišnji Špancirfest počinje 24. kolovoza i traje do 2. rujna, a jedni od upečatljivijih bendova su Leningrad Cowboysi, Flogging Molly, Dubioza Kolektiv,  Hladno Pivo, beogradski Partibrejkersi i Disciplina Kičme. Osim domaćih tamburaša, na ovogodišnjem festivalu publiku će zabavljati Sandra Bagarić , Martina Tomčić, Marko Tolja, Natali Dizdar, Marijan Ban te Josipa Lisac. Dnevna ulaznica koštat će 30 kuna, vikend ulaznica 60 kuna, a festivalska ulaznica 150 kuna. 

Plemićki kraj

Kao nekadašnji glavni grad Hrvatske, Varaždin i njegova okolica bili su odredište brojnih plemićkih obitelji koje su tu gradili svoje dvorce, palače i druge rezidencije koje su danas spomenici kulture, a neki od njih pretvoreni u muzeje i izložbene prostore.

Palače u Varaždinskoj županiji:

Dvorac Trakošćan, mjesto bajkovite prošlosti, padobranskog letenja i uživanja u prirodi

Najromantičniji hrvatski dvorac krije burnu prošlost promijenio je velik broj vlasnika, a najznačajniji za njegovo održavanje je obitelj Drašković. Trakošćan obuhvaća tri cjeline: dvorac, perivoj uz dvorac i park-šumu koje čine povijesnu, arhitektonsku i kompozicijsku cjelinu. Najveći dio područja Trakošćana pokrivaju šume,a uz dvorac je i jezero uz koje su uređene pješačke staze. Zaljubljenici u oružja u Trakošćanu mogu razgledati zbirku oružja njegovih vlasnika Draškovića koji su nerijetko obnašali vojnu funkciju. 

Zbirka sadrži 300 primjeraka oružja i zaštitne opreme od 15. do 20. stoljeća. U trakošćanskom perivoju je i kapelica posvećena Sv. Križu, danas popularna zbog obavljanja ceremonijala "Trakošćanskog vjenčanja". Radno vrijeme dvorca je od 9 do 18 sati svaki dan. Cijena ulaznice za odrasle iznosi 30 kuna, a za djecu 10 kuna.

Zbog stalne prisutnosti vjetra je na Ravnoj gori i Ivanščici ovo je idealno područje za paragliding. Na ravnogorskim stijenama moguće je iskušati alpinističke sposobnosti te rekreirati se na 150 kilometara označenih pješačkih te 550 kilometara biciklističkih staza. Mura-Drava biciklističke staze, koje su smještene tik uz rijeke vrlo su impresivne. Sve rute možete pogledati na stranicama mura-drava.eu.

U blizini dvorca Trakošćan na lovištu Diana love se divlje svinje, fazani, zečevi i srne, a na jezeru uz dvorac lovi se riba, voze pedaline i kajak. Zbog odlične uređenosti i bogatog sadržaja područje Trakošćana jedno je od najposjećenijih turističkih atrakcija u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Planinarski i lovački domovi

Varaždinske toplice

Varaždinske toplice poznate su još od 4. stoljeća kao Aquae Iasae, a danas su one suvremeni rehabilitacijski centar s 1100 kreveta u pet međusobno povezanih objekata: Stari grad, Konstantinov dom, Lovrina kupelj, Terme i Minerva, piše idemvan.hr. Osim unutarnjih i vanjskih bazena, hotel ima vodeni park, divlji kanal, vodenu gljivu, tobogan te teren za minigolf. Cijena ulaznice za bazene radnim danom iznosi 35, a vikendom 40 kuna.

Vinske ceste i gastro delicije kraja

Područje Topličke vinske ceste proteže se sjeverno iznad Varaždinskih Toplica na brežuljcima Banjšćina i Martinkovec, a na tom potezu nalaze se vinogradi, podrumi i kušaonice koje se obilaze uz vodstvo ljubaznih domaćina. Na vinskoj cesti Klampotić najzastupljenija su vina Graševina, Rajnski Rizling, Sivi i Bijeli Pinot, Chardonnay, Sauvignon, Traminac i Žuti Muškat. Od crnih vina u ovom se kraju uzgaja Crni Pinot, Frankovka i Portugizac. Još su poznate  vinska cesta Ludbreg  i vinska cesta Jalžabet, a kartu svih vinskih cesta možete pronaći ovdje.

Uz degustaciju probranih vina, na postajama vinskog puta turisti mogu kušati autohtona jela kraja poput mesa iz banjice, sira s vrhnjem, kobasica, bunceka sa zeljem, sirne štrukle ili puricu s mlincima. Uz jela se najčešće poslužuje domaći kruh od kukuruznog, ječmenog i raženog brašna. Kraj obroka svakako valja zasladiti štruklima od jabuka, makovnjačom, orehnjačom, zlevankom ili gibanicom.