Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Nikad dosadan varaždinski kraj: Svirka, bicikl, let i uživanje

Nikad dosadan varaždinski kraj: Svirka, bicikl, let i uživanje
21

Provod na Špancirfestu, uživanje u Trakošćanu, paragliding na Ravnoj gori te odlična hrana i vina razlog su zbog kojeg se turisti u varaždinski kraj uvijek vraćaju

VIDEO

Od polovice travnja do listopada svakog turista u Varaždinu, na gradskom trgu dočekat će Gradski notar i krasopisom ispisati originalni dar - varaždinski putni list. Gradski kovač  iskovat će Varaždinski medaljon, a poseban predstavnik Gradski fizik vas može posipati "sretnim prahom". 

U šetnji Varaždinom ne smijete zaobići Starogradsku utvrdu, najvrjedniji gradski kompleks u kojem je zbirka Gradskog muzeja, Gradska vijećnica te Varaždinsko groblje, dragulj vrtne arhitekture te drugo najljepše groblje u Europi. Ono što groblje razlikuje od drugih u Hrvatskoj je oko 7000 čempresa, javora, jasena, crvene bukve, šimšira, magnolija i breza u uređenom francuskom parku. 

Jedan od najvrjednijih spomenika na groblju je "Anđeo smrti" kipara Roberta Frangeša Mihanovića, koji prikazuje opraštanje živih od mrtvih, kao i grobnica Vatroslav Jagić svakodnevno ukrašena svježim cvijećem. Groblje je za posjetitelje otvoreno svaki dan od svibnja do rujna od 7 do 21 sat.

Svake subote ispred Gradske vijećnice od 11 do 12 sati svi zainteresirani mogu pogledati smjenu straže Varaždinske građanske garde, popularno zvanih "purgara". 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Od početka srpnja do početka kolovoza u Varaždinu traje Fontana Blues festival. Ove godine sviraju Tomislav Goluban te makedonski Crossroad blues band iz Makedonije, ali i svi najbolji blues i rock/blues izvođači i Varaždina, Zack Dust, Jam Ritual te Damir Branilovich Brna i bend Leftovers. Kompletan program "Ljeta u Varaždinu" možete pogledati na stranicama eVaraždin.hr.  

Ovogodišnji Špancirfest počinje 24. kolovoza i traje do 2. rujna, a jedni od upečatljivijih bendova su Leningrad Cowboysi, Flogging Molly, Dubioza Kolektiv,  Hladno Pivo, beogradski Partibrejkersi i Disciplina Kičme. Osim domaćih tamburaša, na ovogodišnjem festivalu publiku će zabavljati Sandra Bagarić , Martina Tomčić, Marko Tolja, Natali Dizdar, Marijan Ban te Josipa Lisac. Dnevna ulaznica koštat će 30 kuna, vikend ulaznica 60 kuna, a festivalska ulaznica 150 kuna. 

Plemićki kraj

Kao nekadašnji glavni grad Hrvatske, Varaždin i njegova okolica bili su odredište brojnih plemićkih obitelji koje su tu gradili svoje dvorce, palače i druge rezidencije koje su danas spomenici kulture, a neki od njih pretvoreni u muzeje i izložbene prostore.

Palače u Varaždinskoj županiji:

  • Palača Erdödy
  • Palača Patačić-Puttar
  • Palača Drašković
  • Palača Patačić
  • Palača Sermage
  • Palača Zakmardy
  • Palača Oršić
  • Palača Bakić
  • Palača Nitzky
  • Palača Tomasi
  • Dvorac Batthyany Strattmann
  • Dvorac Klenovnik
  • Dvorac u Velikom Bukovcu
  • Dvorac u Novom Marofu
  • Dvorac Maruševac
  • Dvorac Opeka
  • Dvorac Martijanec

Dvorac Trakošćan, mjesto bajkovite prošlosti, padobranskog letenja i uživanja u prirodi

Najromantičniji hrvatski dvorac krije burnu prošlost promijenio je velik broj vlasnika, a najznačajniji za njegovo održavanje je obitelj Drašković. Trakošćan obuhvaća tri cjeline: dvorac, perivoj uz dvorac i park-šumu koje čine povijesnu, arhitektonsku i kompozicijsku cjelinu. Najveći dio područja Trakošćana pokrivaju šume,a uz dvorac je i jezero uz koje su uređene pješačke staze. Zaljubljenici u oružja u Trakošćanu mogu razgledati zbirku oružja njegovih vlasnika Draškovića koji su nerijetko obnašali vojnu funkciju. 

Zbirka sadrži 300 primjeraka oružja i zaštitne opreme od 15. do 20. stoljeća. U trakošćanskom perivoju je i kapelica posvećena Sv. Križu, danas popularna zbog obavljanja ceremonijala "Trakošćanskog vjenčanja". Radno vrijeme dvorca je od 9 do 18 sati svaki dan. Cijena ulaznice za odrasle iznosi 30 kuna, a za djecu 10 kuna.

Zbog stalne prisutnosti vjetra je na Ravnoj gori i Ivanščici ovo je idealno područje za paragliding. Na ravnogorskim stijenama moguće je iskušati alpinističke sposobnosti te rekreirati se na 150 kilometara označenih pješačkih te 550 kilometara biciklističkih staza. Mura-Drava biciklističke staze, koje su smještene tik uz rijeke vrlo su impresivne. Sve rute možete pogledati na stranicama mura-drava.eu.

U blizini dvorca Trakošćan na lovištu Diana love se divlje svinje, fazani, zečevi i srne, a na jezeru uz dvorac lovi se riba, voze pedaline i kajak. Zbog odlične uređenosti i bogatog sadržaja područje Trakošćana jedno je od najposjećenijih turističkih atrakcija u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Planinarski i lovački domovi

  • Planinarski dom "Filićev dom" na Ravnoj gori
  • Lovačka kuća grofova Bombales u Novoj Vesi
  • Planinarski dom "Pusti duh" na Ravnoj gori
  • Planinarski dom Josip Pasarić u Ivanecu
  • Kamp Otok mladih u Ludbregu
  • Lovački dom Zelendvor u Varaždinu
  • Lovački dom u Ludbregu

Varaždinske toplice

Varaždinske toplice poznate su još od 4. stoljeća kao Aquae Iasae, a danas su one suvremeni rehabilitacijski centar s 1100 kreveta u pet međusobno povezanih objekata: Stari grad, Konstantinov dom, Lovrina kupelj, Terme i Minerva, piše idemvan.hr. Osim unutarnjih i vanjskih bazena, hotel ima vodeni park, divlji kanal, vodenu gljivu, tobogan te teren za minigolf. Cijena ulaznice za bazene radnim danom iznosi 35, a vikendom 40 kuna.

Vinske ceste i gastro delicije kraja

Područje Topličke vinske ceste proteže se sjeverno iznad Varaždinskih Toplica na brežuljcima Banjšćina i Martinkovec, a na tom potezu nalaze se vinogradi, podrumi i kušaonice koje se obilaze uz vodstvo ljubaznih domaćina. Na vinskoj cesti Klampotić najzastupljenija su vina Graševina, Rajnski Rizling, Sivi i Bijeli Pinot, Chardonnay, Sauvignon, Traminac i Žuti Muškat. Od crnih vina u ovom se kraju uzgaja Crni Pinot, Frankovka i Portugizac. Još su poznate  vinska cesta Ludbreg  i vinska cesta Jalžabet, a kartu svih vinskih cesta možete pronaći ovdje.

Uz degustaciju probranih vina, na postajama vinskog puta turisti mogu kušati autohtona jela kraja poput mesa iz banjice, sira s vrhnjem, kobasica, bunceka sa zeljem, sirne štrukle ili puricu s mlincima. Uz jela se najčešće poslužuje domaći kruh od kukuruznog, ječmenog i raženog brašna. Kraj obroka svakako valja zasladiti štruklima od jabuka, makovnjačom, orehnjačom, zlevankom ili gibanicom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka
ASTRO SAVJETI

Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka

Pročitajte dnevni horoskop za petak 19. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje