Obavijesti

Lifestyle

Komentari 15

Nikada ne držite dijete u krilu dok se spušate niz tobogan!

Nikada ne držite dijete u krilu dok se spušate niz tobogan!
1

Stručnjaci napominju da je 352.698 djece mlađe od šest godina ozlijeđeno na toboganu u periodu od 2002. do 2015. godine u SAD-u, a mnoge od tih ozljeda bile su frakture nogu

VIDEO

Zbilja je slatko kada roditelj stavi dijete u krilo i zajedno se spuste niz tobogan. No, prema najnovijoj studiji to i nije tako bezazleno, opasnije je nego što bi većina pomislila. Takav oblik igre može rezultirati lomom djetetove noge.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:14

Kada dijete juri niz tobogan samo, šanse da nogom zapne su vrlo male. Međutim, dok je u roditeljskom krilu, ukupna težina je veća, a to pogoduje razvoju veće brzine. Ako u takvoj situaciji dijete zapne stopalom za tobogan, šanse za lom kosti su veće. Osim toga, dijete se vrpolji u krilu pa i to povećava šansu od ozljeda. 

Stručnjaci napominju da je 352.698 djece mlađe od šest godina ozlijeđeno na toboganu u periodu od 2002. do 2015. godine u SAD-u, a mnoge od tih ozljeda bile su frakture nogu.

U Velikoj Britaniji svake godine otprilike 40.000 mališana završi na hitnoj pomoći zbog ozljeda na dječjim igralištima, a oko 20 posto se odnosi na tobogane. 

Istraživači su proučili podatke za djecu do šest godina starosti, i ustanovili su kako je najviše ozljeda bilo kod djece između 12 i 23 mjeseca starosti. U 35 posto slučajeva radilo se o frakturi donjeg dijela noge. 

- Mnogi roditelji spuštaju se s malim djetetom u krilu niz tobogan bez puno razmišljanja. I u većini slučajeva, koliko sam ja vidio, nisu ni slutili da bi se dijete moglo ozlijediti. Znali su kazati kako nikada nisu čuli za to, te da su znali, da ne bi dijete stavljali u krilo - objašnjava dr. Charles Jennissen, liječnik i profesor na američkom Medicinskom sveučilištu Carver.

Stručnjaci savjetuju izbjegavanje ovakvog tipa igre, a ukoliko se odluče s djetetom zajedno spustiti niz tobogan, roditelji to trebaju napraviti s velikim oprezom, otkriva Independent.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu
LIJEČNICI UPOZORAVAJU

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu

Županijska bolnica u Čakovcu građanima je poslala upozorenje da se čuvaju crijevnih viroza, koje su uobičajene u ovo doba godine, a karakteriziraju ih povraćanje, proljev, povišena temperatura i bol u trbuhu

Dnevni horoskop za ponedjeljak 18. 3.: Lavovi neka se čuvaju tračeva, Ribe očekuje ljubav
ŠTO SU ZVIJEZDE 'ZAKUHALE'?

Dnevni horoskop za ponedjeljak 18. 3.: Lavovi neka se čuvaju tračeva, Ribe očekuje ljubav

Pročitajte dnevni horoskop za ponedjeljak 18. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'
VELIKA OBITELJ

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'

Najveća britanska obitelj ima puno posla, kod njih djeca imaju djecu, a oni sami imaju najmlađe dijete od samo 3 godine. Obitelj će postati još veća