Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
16 komentara

Nikada ne miješajte amonijak i izbjeljivač - otrovat ćete se!

Mogu nastati otrovni spojevi, primjerice kloramin. Kloramin izaziva mučninu, otežano disanje, kašalj, nadraženost očiju i dišnih putova, objasnio nam je kemičar Ivan Nemet

Foto: Dreamstime
16 komentara

Čišćenje može biti jako naporan posao, stoga nije čudna da si ljudi postanu kreativni kako bi smanjili količinu zadataka i ponekad pomiješaju određena sredstva za čišćenje kako bi si olakšali posao ili kako bi skratili vrijeme čišćenja.

- Neka od sredstava za čišćenje su sigurna za ljude samo kad ih se same koristi, a u kombinaciji s nekim drugim kemikalijama mogu biti jako opasna - izjavila je Carolyn Forte, direktorica Good Housekeeping Instituta.

Uvijek je potrebno pročitati upute za korištenje i upozorenja na sredstvima kako biste bili sigurni da neće biti zdravstvenih posljedica za vas i ukućane. Postoje neke kemikalije koje se nikako ne smiju smiješati, a Forte je za Good Housekeeping magazin objasnila koje su to:

1. Amonijak + izbjeljivač

Izbjeljivač i amonijak proizvode otrovni plin zvan kloramin.

- Sredstva na bazi amonijaka ne koriste sa sredstvima na bazi klora, primjerice izbjeljivačima. U protivnome mogu nastati otrovni spojevi kao što je kloramin. A on može izazvati mučninu, otežano disanje, kašalj, nadraženost očiju i dišnih putova - objasnio je kemičar Ivan Nemet. 

- To uzrokuje iste simptome kao izbjeljivač i ocat. Mnogi proizvodi za čišćenje stakla i prozora sadrže amonijak, pa ga nikad ne miješajte s izbjeljivačem - kaže Forte.

Foto: 123RF

2. 2 različita proizvoda za odčepljivanje odvoda

- Nikad ne bih preporučila miješanje dva različita proizvoda za odčepljivanje odvoda ili čak korištenje jednog odmah iz drugog. To su jako snažne kemikalije koje prilikom miješanja bi čak mogle i eksplodirati - upozorava Forte. 

Najpametnije je koristiti proizvod prema otisnutim uputama (obično je potrebno samo pola boce za jedno odčepljivanje).

- Ako je i dalje odvod zaštopan, nemojte isprobavati drugi proizvod, radije pozovite vodoinstalatera - savjetuje Forte.

BRZO I JEFTINO! Nemojte trošiti novac na skupa sredstva! Odčepite odvod sami

3. Soda bikarbona + ocat

Iako se često na Pinterestu i sličnim stranicama ova kombinacija namirnica može naći kao kućni recepti za čišćenje, miješanje soda bikarbone i octa zapravo poništava njihov učinka.

- Soda bikarbona je lužnata, a ocat je kiselina i rezultat njihovog miješanja je većinom voda i natrijev acetat. Neće ništa očistiti. A i držanje ovakve mješavine u zatvorenoj boci može uzrokovati eksploziju - objasnila je Nancy Bock, zamjenica voditelja edukacije na Američkom Institutu za čišćenje.

Foto: Dreamstime

4. Hidrogen peroksid + ocat

Možda ste čuli da biste trebali prskati voće ili radne ploče s prvo s vodikovim peroksidom pa s octom, naravno brišući površinu ili voće između sprejanja. Stručnjaci kažu kako je ova metoda čišćenja poprilično sigurna - jedino što ne smijete radit je miješat ova dva proizvoda u istom boci ili prskalici. Kombinirajući ih, stvara se peroctena kiselina koja je potencijalno toksična i može nadražiti kožu, oči i dišni sustav.

SAVRŠENA ČISTOĆA Trik kojim ćete lagano očistiti tuš i kadu od kamenca i plijesni

5. Izbjeljivač i ocat

Kombinacija zvuči kao da bi miješanjem nastao vrhunski dezinficijens, ali izbjeljivač i ocat se nikad ne bi smjeli miješati.

- Miješanjem primjerice izbjeljivača i kiselina, nastaju klor i njegovi spojevi, primjerice solna kiselina, koja također može biti agresivna za kožu, dišne putove, oči i druge organe - objašnjava Nemet.

- Zajedno stvaraju klorni plin koji čak i na niskim razinama može uzrokovati kašalj, probleme s disanjem i paljenje, vodene oči - kaže Forte.

Fotolia | Autor: Fotolia Foto: Fotolia

6. Izbjeljivač + medicinski alkohol

Možda ste čuli za kloroform? Iako postoji jako mala šansa da se onesvijestite, ta kombinacija može biti iritantna i otrovna. Nikad ne miješate izbjeljivač s ničim osim običnom vodom.

- Čak i drugi proizvodi poput sredstva za čišćenje prozorskih i WC školjaka mogu imati sastojak, poput kiselina ili amonijaka, koji se ne bi trebali miješati s izbjeljivačem - kaže Forte.

Upozorenje

- Poznato je da astmatičarima neke tvari mogu pogoršati stanja ili potaknuti napadaje - upozorio je Nemet. 

Tema: To mi treba

Možda vas zanima i ovo:
Message