Obavijesti

Lifestyle

Komentari 18

Nikola Tesla - krenite putevima čovjeka koji je osvijetlio svijet

Nikola Tesla - krenite putevima čovjeka koji je osvijetlio svijet
14

Ostavštinu inovatora koji je svojim izumima promijenio svijet, a na kraju prije točno 71. godine umro sam, možete proučiti u memorijalnom centru u Smiljanu

VIDEO

Nikola Tesla je osoba za koju su svi čuli. Nikola Tesla je čovjek koji je osvijetlio svijet. Posjetili smo muzej Nikole Tesle u Beogradu i rodnu mu kuću u Lici pa ćemo reći koju o tim mjestima i podsjetiti se Tesline životne priče, jer on to definitivno zaslužuje.

Nikola Tesla rođen je u Smiljanu u noći s 9. na 10. srpnja 1856. godine, točno u ponoć. Ono što je zanimljivo u vezi njegovog rođenja je da je te noći bila strašna oluja i munje su sijevale Likom. Imao je tri sestre i jednog brata kažu da mu je brat bio puno pametniji od njega, ali je nažalost pao s konja u 12. godini života i umro. Tada se Nikolin život promijenio, a imao je samo pet godina. Počeo je imati strašne noćne more i bljeskove, kako je on to nazivao. Nije imao prijatelje jer je bio drugačiji, nije ga zanimala igra, zanimalo ga je kako nešto radi i kako bi to mogao poboljšati, istraživao je.

Školovao se prvo u Smiljanu, Gospiću i Rakovici nakon čega odlazi na studij u Graz. Nakon ukidanja stipendije krenuo je u kockarske vode zbog čega je i napustio studij. Zaposlio se u Mariboru pa se vratio u Gospić, a onda otišao u Budimpeštu gdje je sudjelovao u izgradnji prve telefonske centrale. Tada se zaposlio kod Edisona u Parizu, a nakon toga je otišao u New York i zbog nesporazuma s Edisonom, odnosno kako se nagađa zbog krađe Teslinih izuma, Tesla otvara svoju tvrtku. Nakon toga kreću usponi i padovi, puno ljudi mu se smijalo, nedostajalo mu je novca, izgorio mu je laboratorij, ali ipak je uspio objaviti nekoliko svojih patenata. Bio je vrijedan, radio je i istraživao cijeli svoj život.

Umro je 7. siječnja 1943. godine u New Yorku, sam, u hotelu "New Yorker" na 33. katu u apartmanu 3327 u 86. godini života.

Genijalnost Nikole Tesle i sam njegov život možete pročitati u njegovom autobiografskom djelu „Moji pronalasci“ ili posjetiti jedno od dva mjesta posvećena Tesli o kojima pričamo u nastavku.

Memorijalni centar "Nikola Tesla" u Smiljanu

Rodna kuća Nikole Tesle nalazi se u Hrvatskoj u mjestu Smiljan, nedaleko od Gospića, gdje se danas smjestio i memorijalni centar otvoren 2006. godine. Centar radi svaki dan osim ponedjeljka, a ulaznica je 50 kuna.

U centru se danas nalazi:

  • Rodna kuća – u kući je prikazan Nikolin život kroz sliku i tekst, a odmah do kuće nalazi se crkvica gdje je radio njegov otac.
  • Ispitna stanica – prototip ispitne stanice iz Colorado Springsa iz 1899. godine. Cilj stanice je pokazati Teslino proučavanje visokofrekventnih i visokonaponskih struja. Demonstracije se vrše od 10 sati pa svaka sljedeća dva sata.
  • Multimedija – multimedijalni objekt gdje se nalazi prezentacijska dvorana, suvenirnica i dječje igralište. Nakon demonstracije u ispitnoj stanici u prezentacijskoj dvorani pušta se film o Teslinom životu – preporučujemo pogledati kako biste na trenutak shvatiti što mu se sve vrtjelo u glavi. Igralište je posebno, osmišljeno na Teslin način pa na nekim od igračaka djeca moraju i malo uključiti mozak kako bi se poigrala.
  • Teslina turbina – postavljena u potok Vaganac

Muzej Nikole Tesle u Beogradu

Muzej Nikole Tesle u Beogradu nalazi se na adresi Krunska 51, osnovan još za vrijeme Jugoslavije 1952. godine. Muzej radi svaki dan osim ponedjeljka, a svaki puni sat možete se uključiti u vođenu turu na srpskom ili engleskom jeziku.

Sava Kosanović, Nikolin nećak naslijedio je svu njegovu ostavštinu koju je iz Amerike prenio u Beograd gdje se i danas čuva. U muzeju se nalazi više od:

  • 160 000 originalnih dokumenata,
  • 2000 knjiga i časopisa,
  • 1200 povijesno-tehničkih eksponata,
  • 1500 fotografija originalnih tehničkih predmeta, instrumenata i uređaja,
  • 1000 planova i crteža.

S obzirom na ove brojke muzej je prilično malen, ali zato impresivan. Podijeljen je u 7 cjelina:

  • Tesla, čovjek i stvaratelj - tu se nalaze potvrda o krštenju, putovnica i maturalna svjedodžba. 
  • Osobni predmeti, prepiska – neki od Teslinih osobnih predmeta kao npr: odijelo, šešir, rukavice, naočale… Tu se nalaze i sve njegove diplome, priznanja, fotografije kao i dokumenti od smrti i sahrani.
  • Urna s posmrtnim pepelom – najzanimljiviji dio muzeja je definitivno pozlaćena urna u obliku sfere s Teslinim posmrtnim pepelom.
  • Bajka o elektricitetu – u sljedećoj prostoriji pustit će vam film o elektricitetu.
  • Polifazni sustav i njegova primjena.
  • Teslin transformator i radioveze.
  • Teledirigiranje.

Vječita rasprava o Teslinom porijeklu nije bitna, bio je velik, nesebičan čovjek koji je napravio jako puno za čovječanstvo, zato posjetite kuću u Smiljanu ili muzej u Beogradu i poklonite se ovom čovjeku.

Članak je preuzet s portala Putoholičari.com

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku