Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Ništa se ne baca... Mirisna ulja i super zdjelice od korice voća

Ništa se ne baca... Mirisna ulja i super zdjelice od korice voća
2

Posudice od polovica naranči ili limuna izbockajte klinčićima te napunite slatkom kremom ili sladoledom. Ostatke kore agruma sačuvajte i za domaće ekstrakte

VIDEO

Osušeni limun nemojte baciti u smeće - pospite ga sodom bikarbonom i solju pa istrljajte sudoper, radnu plohu ili dasku za rezanje. Nakon cijeđenja soka koru limuna, limete ili naranče možete iskoristiti za dekorativne posudice. Izbockajte ih klinčićima i poslužite u njima sladoled ili omiljenu kremu sa šlagom. Ostatke kore agruma sačuvajte i za pripremu domaćih ekstrakata uz pomoć votke ili rakije. Naribane kore agruma stavite u bočicu s votkom i ostavite nekoliko tjedana pa rabite kao ekstrakt za kolače. Koricom možete aromatizirati i ulje. 

Naribajte je i stavite u staklenu posudu s maslinovim ili kokosovim uljem pa ostavite da odstoji na suncu dva tjedna. Zatim procijedite i iskoristite za začinjavanje salate ili ribljih jela. Limunova kora može poslužiti i kao osvježivač kante za smeće. Pažljivo tanko ogulite koricu bez bijelih niti ili “mesa” limuna i stavite je na dno kante za smeće prije no što ubacite novu vrećicu. 

Kad otrgnete iglice ružmarina i iskoristite ih za kuhanje, nemojte baciti grančice jer one mogu poslužiti kao štapići za ražnjiće. Prvo ih natopite u malo vode kako ne bi izgorjele tijekom pečenja i na njih nabodite komadiće mesa. No ne morate čekati sezonu roštilja - i jelima iz tave pružaju miris dima. Meso ili ribu pecite u tavi tako da ih složite na grančice. Salatu staru tjedan dana možete iskoristiti i za pripremu juha jer će kuhanjem ionako uvenuti. I ljuske luka se nepravedno bacaju. Obiluju vitaminima i mineralima, a dodati ih možete juhama i varivima ili skuhati od njih čaj koji koristite za podlijevanje rižota te kuhanje tjestenine. Ako ih ne želite odmah upotrijebiti, možete ih i zamrznuti. Čuvajte ih do Uskrsa i za bojenje pisanice - osim što ćete uštedjeti na kupnji boja za jaja, obojit ćete ih bez štetnih kemikalija. 

Mahuna vanilije daje aromatizirani šećer   

Ostruganu mahunu vanilije nemojte baciti. Sačuvajte je za pripremu domaćeg vanilin šećera. Ostavite je u staklenci sa šećerom oko dva tjedna te, prema potrebi, sameljite kako biste dobili šećer u prahu. 

Dreamstime

Listovi celera krase jela od tjestenine

Dio celera koji se najčešće baca, a najaromatičniji je, sigurno su listovi. Nemojte ih bacati jer uspješno mogu zamijeniti listiće peršina ili korijandra kojima ukrasite tjesteninu, variva ili krepke juhe. 

Bananom usjajite pribor za jelo 

Kora banane odlično je sredstvo za poliranje cipela, srebrnog pribora za jelo, pa čak i nakita. Njome možete usjajiti i lisnate sobne biljke, iskoristiti je za pripremu aromatičnog octa ili sačuvati za kompost. 

Protiv kamenca u kuhalu za vodu   

Koricu naranče, limete ili limuna ostavite u hladnjaku kako biste otjerali loše mirise. Sitno narezana limunova kora učinkovito uklanja kamenac iz kuhala za vodu. Zakuhajte je s vodom pa ostavite sat, dva da djeluje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično
Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja