Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Niste loš roditelj ako često pred djecom koristite mobilni telefon

Niste loš roditelj ako često pred djecom koristite mobilni telefon
1

Možda ste primijetili prijekorne poglede ljudi koji su uočili da se u blizini svoje djece bavite smatrphoneom jer su zaključili da mališanima ne poklanjate pažnju, no ne morate osjećati krivnju

VIDEO

Nova studija koju je objavio časopis Journal of Child Psychology and Psychiatry otkriva da prosječan čovjek koji povremeno koristi smartphone nije loš roditelj, piše MindBodyGreen.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako mobitel šteti zdravlju

Pokretanje videa...

00:10

Zapravo, u pojedinim situacijama to čak može biti odraz dobrog roditeljstva jer stvara dublju poveznicu između djece i roditelja te topliji uzajamni odnos.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kako roditelji koriste pametne telefone

Znanstvenici su u istraživanju obuhvatili 3600 roditelja pitajući ih koliko često koriste pametne telefone, što rade na njima, koriste li ih blizu djece i kakav je njihov odnos sa njihovom djecom.

Mobiteli su puni prljavštine i treba ih čistiti jednom dnevno
Mobiteli su puni prljavštine i treba ih čistiti jednom dnevno

Rezultati su pokazali da je povezanost korištenja mobitela te odnosa između roditelja i djece vrlo slaba. Stvarni faktor je stupanj do kojeg su mobiteli zasmetali obiteljskom životu. To drugim riječima znači da su roditelji koji su se previše udubili u svoje pametne telefone uglavnom bili duhom odsutni  te su provodili manje vremena s djecom i u tom slučaju mobitel je narušio njihov odnos.

hands of network addict parents using mobile phone neglecting little sad ignored daughter bored

No roditelji koji su koristili mobitele bez da su im narušavali dinamiku života s obitelji, koji su samo poslali pokoju poruku ili su nešto potražili na internetu dok su i dalje bili uključeni i u kontaktu s djecom, nisu iskusili nikakve negativne posljedice. Kod njih je faktor smetnje bio nizak, a pojačano korištenje mobitela zapravo je ojačalo vezu s djecom.

Ove prijetnje sve su češće na mobitelima: Kako se zaštititi?
Ove prijetnje sve su češće na mobitelima: Kako se zaštititi?

- Za roditelje je smartphone poveznica s vanjskim svijetom od kojeg prima podršku, znanje te se može povezati sa sličnim životnim situacijama. Kroz različita obiteljska okruženja, mobiteli igraju veliku ulogu u obiteljskom životu jer pružaju društvenu potporu i informacije te se uz njihovu pomoć može odraditi posao ili neki digitalni zadaci. Sve dok ne utječu na vrijeme koje imate za obitelj, smartphonei su primjer pozitivnog, a ne negativnog roditeljstva - istaknula je članica znanstvenog tima koji je radio na istraživanju, Lynette Vernon.

Za mnoge je mobitel važan dio društvenog života i na taj način komuniciraju sa svijetom, osobito u jeku korona krize. To nije nužno zlo, a za roditelje može biti ključno da ostanu povezani s drugima.

Ovisni o mobitelima nisu mladi već generacija od 35 do 50 g.
Ovisni o mobitelima nisu mladi već generacija od 35 do 50 g.

- Postoji javna kontroverza o potencijalno štetnom utjecaju tehnologije na djecu i obitelji. Mediji, političari i znanstvenici izrazili su zabrinutost da smartphone predstavlja rizik za toplo i povezano roditeljstvo. No optužiti smartphone za problematičan stil odgoja je promašena tema - kaže Vernon i pojašnjava kako roditelj koji koristi pametni telefon ne mora nužno biti manje uključen u  druženje s djecom, a ova studija to i potvrđuje.

- Pronašli smo malo dokaza koji bi ukazivali na vezu između telefona i odgoja. Preostaje još pomaknuti se izvan okvira pretpostavki rizika te ispitati naše nalaze o tome kako bi roditelji trebali koristiti svoje uređaje - kazala je.

Stoga nemojte biti prebrzi u osuđivanju drugih. Postoje razlozi zbog kojih pretjerano korištenje mobilnih telefona može biti štetno, jednako kao i pretjerano gledanje televizije. No sve dok ste u stanju sa svojim djetetom stvoriti topao odnos pun ljubavi, smartphonei ne predstavljaju prepreku.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam